Подготовка за кандидатстване в СМГ след 4 клас

• 124 919
  • 783
  •   1
Отговори
# 570
  • София
Аз не мисля, че СМГ е показателно за масовото ДУ, но щом казвате. То пък оставаше на децата от СМГ да им се налага да ходят на курс за 7-класно НВО.

Поли, писали сме едновременно.

# 571
Може ли да попитам жената, която повдигна темата защо изключи Св. София като вариант? В момента това е едно от най-качествените частни училища поне по мое мнение. В правилна посока подхожда към насочването и навреме. 
За математиката - до края на втори клас стопирах модерните състезания. В крайна сметка поддадох да ходи, но ако решава преди това тест, за да види за какво ще се бори. Ако някога направят състезание за родители, които не могат да обясняват, безапелационно ще го спечеля. Няма начин аз да подготвям въпреки знанията ми по предмета. Последва уговорка, че ако ще иска да продължи да ходи на състезания, че опитаме с един курс, за да се разбере дали въобще има бъдеще на математиката в перспектива. Водещата курса млада госпожа от СМГ спечели напълно детето ми за математиката и в резултат у дома имах дете, което вече беше решило, че следващото училище ще бъде СМГ.  Жалко, че госпожата ще продължи с досегашния си клас нататък, а няма да се върне да поеме петокласниците.
Класната е уникален педагог, но по-скоро наистина силна е в българския език.  Всъщност е истински късмет, че точно тя беше първи учител на детето ми. 
По принцип не е важно да има един водещ предмет, а да има равностойно преподаване на по-голямата част от материала. В това е голямата пропаст от 5-ти до 7-ми клас.
Тази година в СМГ най-много бяха приетите даца от 145-то, 55-то, 125-то, Питагор и 10-то, но пък и страшно много училища вкарват по едно или по две деца в училището.

# 572
Аз пък следя седмокласната тема от миналата година. Обичам да съм информирана Simple Smile.
До сега не видях училище което да подготвя децата за кандидатстване за НВО и за двата изпита.
Поради факта че трябваше да направим избор между ПЧМГ и СМГ се опитах да поговоря и пиша с всички познати които намерих в СМГ. Ами освен детето ма Мария друго без курсове по БЕЛ или частен учител не срешнах.
И въпреки, че част от седмокласниците  са можели да се справят и без курсове,  родителите не са рискували. Тоест нямат вяра в училището и системата.

# 573
Ама ние го написахме няколко пъти. Няма нито едно училище, което да подготвя за изпита за СМГ след 4-ти клас. Просто защото състезанието е със задачи от извънучилищен материал. Също както няколко пъти написахме, че разликата между СМГ и останалите ДУ в периода 5-7 клас е огромна, никой не е казал, че смг е показател за масово ДУ.

Смея се с глас. Ми вкъщи си имам един брой без школа и за прием в смг след 4ти клас, и за нво. Без школи/уроци в нашия набор след 4ти клас има поне 3ма в топ 10 от приетите и кой знае още колко извън топ 10. И ако бяхте чели седмокласната щяхте да видите, че не един или двама от всякакви училища изкараха високи резултати без школа за нво. А няма да казвам колко хора отчетоха, че школата им е била само за застраховка и без нея са щели да изкарат същия резултат.
Написах, че деца от всякакви училища се справят идеално с НВО без школи. Т.е. ако всички тези деца от класа на едното самоподготвящо се, внимаваха колкото самоподготвящото се, значи може в училище да ги подготвят. Пак опираме до детето. Може да са единици от даденото училище, но има такива. Децата (повечето) от СМГ ходят на школа по бел, за да се презастраховат, защото им трябва почти максимален бал, за да си останат в смг.

Хоуп, имаше и други деца. Включително деца от провинцията, които изкараха балове, достатъчни и за софийските "елитни" гимназии. Аз просто съм по-гръмогласна Simple Smile и си се фукам наляво-надясно Simple Smile.

# 574
  • София
Проблемът не е, че нямаме вяра в училището и учителите, а в това, че летвата е вдигната все по-високо - заради лесното НВО по математика и заради все по-големите набори, които завършват 7 клас, включително и СМГ.
Приемаха 156 деца, а 7 клас завършиха около 185.
Ако кандидатствахме в което и да е друго училище извън СМГ, детето ми нямаше да ходи на курсове по БЕЛ, а само на пробни изпити.

# 575
Тъй като имам информация за работата на учителите по Бел на бившите, и на бъдещите 7класници в СМГ смятам, че масово, ама наистина масово децата могат да изкарат 80 точки  на НВО с училищна подготовка.
 Поради факта, че почти всички искат да останат в същото училище залогът се вдига изключително много и се прибягва до допълнителна подготовка по Бел. Става въпрос за стотни и родителите искат да са сигурни ( до колкото зависи от тях), че са подсигурили възможно най- добрата подготовка.

# 576
Може ли да попитам жената, която повдигна темата защо изключи Св. София като вариант? В момента това е едно от най-качествените частни училища поне по мое мнение. В правилна посока подхожда към насочването и навреме. 
Здравейте,
Изключих Св. София по изцяло лични съображения (не искам да губи време в път, а ни е много далече; цената! и някои отзиви от познати).

# 577
  • София
Моето дете учеше в 125 СУ. Понеже се спряга като хубаво училище (и е хубаво) искам да доуточня, че то е езиково училище. Известно е с двете (вече три) иновативни паралелки в периода 5-7 клас.
1-4 клас училището набляга на езиците. Не се обръща специално внимание на математиката и всичките ИУЧ и ФУЧ са дадени на ИТ и ЧЕ. Децата, които влизат в СМГ се готвят изключително на курсове в СМГ.
Хубавото на училището е, че провежда абсолютно всички смислени състезания (без "Медали без граници"). Следи и подкрепя децата, които имат добри резултати на състезанията. В периода 1-4 клас учителките са много толерантни и поощряват децата да развиват таланите си. Т.е. ако виждат, че детето харесва един предмет го натискат по този предмет и не го претоварват и не се втелясват по другите.
Т.е. ако детето ви показва някакви постижения по математика, ще бъде много силно поощрено - награждавано пред всички деца, ще си позатварят очите за другите предмети. Но подготовката за кандидатстване не става в училище.

# 578
Валя*, като каза състезания, има ли нещо обявено? Нали бяха забранени по време на изолацията, дали има някаква нова информация?

# 579
То пък оставаше на децата от СМГ да им се налага да ходят на курс за 7-класно НВО.
Не знам за СМГ, но в Пловдив на деца от ОМГ им се налага да ходят на кур/частен учител за НВО 7 клас по български език.

# 580
  • София
Ама за да изкарат над 80 т. (това беше въпросът) или защото целта е да имат 90-95 т., както е в София?

# 581
80 е много нисък резултат, ако целта е СМГ, та дори е нисък резултат за момиче, което има за цел която и да е езикова гимназия.
При НВО 80 и по двата предмета и две шестици от удостоверението, балът ще е 80.4+100=420, което би стигнало за 22-ро или 32-ро, но не и ако дете има цели за СМГ, НПМГ, ТУЕС или ЕГ.

# 582
То пък оставаше на децата от СМГ да им се налага да ходят на курс за 7-класно НВО.
Не знам за СМГ, но в Пловдив на деца от ОМГ им се налага да ходят на кур/частен учител за НВО 7 клас по български език.

Ходят, ама не за да изкарат 80 точки, а защото гонят доближаване до 100 точки. И защото оценяването е безумно. Понякога, когато МОН даде прекалено лесни задачи например, после следват указания да се режат оценки за глупости и се случва деца с отлични, но все пак нормални познания, да имат по 100 точки, а медалист от олимпиада да има 95. И по БЕЛ е безумно оценяването. Колкото и да са познанията на едно дете, и колкото и да знае, ако не научи тънкостите на тезата, или преразказа, няма как да изкара отличен. И моето дете някога нямаше пълно 6 по математика и много се беше впрегнала, та ходихме да гледаме работата. Имаше там две червени чавки и дежурната учителка казва "Ето тук и тук не си доказала еди какво си", но моята казва "Как така, ето го доказано отделно отстрани". И онази се почесва, почесва, и няма какво да каже, вдига рамене. И няма контестации, има само Арменския поп. Измореният проверител гледа шаблонните методи, а е изпуснал описания като за състезание.
Та при това положение какво чудно има, че децата ходят на уроци за да научат тънкостите на изпита, а не да научат материала? Защото, ако някой не знае,  за изпит трябва подготовка за формата, а не просто знания.  Мислите ли, че повечето англичани с роден език английски, ще вземат висока А оценка на изпита на Кеймбридж за профишънси? Ако изобщо изкарат А, де. А мислите ли, че някоя от нас ще изкара отличен по БЕЛ, макар да знаем български идеално за да живеем и работим в България?  Замисляли ли сте се, че по пътя на логиката випускниците от АЕГ и АК би трябвало масово да избират матура по английски, защото без съмнение имат повече знания? Ама не го правят, защото понякога има безумни грешки в тези матури и безумно оценяване, та рискът не си струва. За да имат шестици трябва някой да им направи курс за начина на мислене на българските съставители на теста...

Та ако някой още не е разбрал, да прочете горното и да осъзнае защо се ходи на уроци.

# 583
Слагам в скрит текст, защото вече доста се отклонихме от темата:
Скрит текст:
Изобщо не съм съгласна с нищо от горното, но това си е мое мнение. Не зная какви "тънкости" ги научават и ако ги научават, защо не всички ходещи на школа нямат по 100. И как пък неходещо на школа дете само се научава на "тънкости"? Не ми се води спор, просто мненията са различни. Всеки си има негово виждане защо записва/ не записва детето си на школа и няма как да се генерализира.
По другата част за ДЗИ: по данни за последната година, не рових по-назад в годините, 96 деца от 154 от АК са се явили точно на ДЗИ АЕ, както и 161 от 222 от Първа АЕГ и 152 от 208 от Втора АЕГ, което за мен си е точно "масово" явяване на ДЗИ АЕ.

# 584
Мария, отговорът е един - късмет. В някои години оценките са точно премерени, на някои деца се падат свестни и неизморени проверители, понякога няма грешки във въпросите... Затова винаги има отличници, макар да има и прецакани. Но ако човек иска някакво подсигуряване, че няма точно той да е прецакан и няма да зависи от късмета, тогава се преподсигурява.

Ако не ме разбираш какво искам да кажа с тънкостите за явяване на изпит по определен формат, няма смисъл да пиша.

Общи условия

Активация на акаунт