Подготовка за кандидатстване в СМГ след 4 клас

• 124 925
  • 783
  •   1
Отговори
# 555
  • София
Ха ха.
Да не се изненадате после като разберете, че в СМГ някой го е открехнал и слуша чалга Grinning .
От личен опит Stuck Out Tongue Winking Eye .

# 556
И сега хората започват да проучват района кое е кварталното,пък кое е граничното като купуват.Иначе за да има отлични учители по мат СМГ трябва да си ги създаде и да бъдат мотивирани децата да я работят тази професия,а след това още подобни на СМГ училища.С чалгата няма проблем, в бившето имаше такива деца,но мойте са на елсторм и Глория хамър

# 557
Ми то МОН не пробва нова стратегия за вдигане на успеха, а само сваля трудността на НВО и въпреки това нивото е потресаващо ниско. Масовата нагласа е "няма смисъл да се пробва, идеята е витаене в облаците" и никой нищо не прави. 5 будни деца не могат да дърпат 20 нежелаещи да учат деца. 5 будни деца вероятно са аусайдери, обект на подигравки или "доставчици" на написано домашно в среда с още 20 нежелаещи да учат деца. Защо им причиняваме това на тези 5 будни деца от всеки клас и защо държавата не им дава шанс за по-качествено образование, което те желаят да получат? Държавата глези нежелаещите да учат, а родителите на желаещите да учат плащат или ЧУ, или курсове (странното е, че има родители, които плащат и ЧУ, и курсове, което говори за качеството на образование и в тези ЧУ). Ми не е ок тази схема. Мисля, че е ясно кой има интерес да е това положението.
Разликата в нивото на СМГ и другите ДУ в периода 5-7 клас е огромна. Не е така в периода 8-12 клас. Там принципът е точно подбор, еднородна среда и по-сериозно учене в желаните училища.

# 558
Aз пък всеки път изразявам невероятно учудване, когато решат че едно дете от математическо училище трябва да става математик. Децата математици и състезатели са единици. И с всеки все по-горен клас стават все по-малко. А родителите търсят просто свястно училище. В което знанията не са сведени до санитарният минимум.

МОН не ми се коментира. Единствените за които мислят са малцинствата и как да ги интегрират.
Целта е учителите да избутат изоставащите за да получат някакви знания. Никой не го интересува тези с желание и ум какво им се случва. И ако родителя положи малко усилия се оказва ,че детето му в 4 клас се справя не само с умножение и деление а и с малко повече мисъл. И тогава идва предизвикателството да намери нормално училище. СМГ се явява такова с 156 места и кандидатстващи тази година 1000 деца.
И дали вече влизането става само с няколко решени задачи в 4 клас. Ами не става. Трябва системна и организирана работа.

# 559
  • София
Честно казано не знам, кое им е по-доброто на някои от набедените за такива училища от по-обикновените квартални. Може би евентуално по-добра база или някоя и друга по-амбициозна учителка, но големия минус според мен идва от огромния наплив и  съответно големите класове от по 30+ ученици. Това в начален етап няма как да се отрази положително на качеството на обучението и комуникацията учител-ученик.
 Аз за моите деца избрах неелитно квартално училище с "бутикови" класове от по 18-20 деца и съм изключително доволна. Естествено не съм  разчитала на училището да ги подготви за СМГ, а по-скоро да осигури спокойна среда и необходимия минимум от знания по програмата на МОН.  Относно подготовката още от предучилищна ги зарибих с решаване на "Азбука на мисленето" с идеята да се пробваме за НУКК. Не успяхме за малко и по-добре, че така стана, но децата вече имаха изграден навик да решават логически задачки за тяхната възраст и го правеха с удоволствие. Оттам нататък от първи до четвърти клас са се готвили и явявали на почти всички състезания, смея да кажа с добър успех без това да представлява или създава някакво напрежение или кой знае какъв напън. На курсове по състезателна математика и частни уроци не са ходили. Единствено в трети клас ги записах на курс в СМГ. Към самите курсове в СМГ съм със смесени чувства и си мисля, че можеше да минем и без тях. Моята роля като родител се състоеше главно в следене на календара на състезанията, разпечатване на теми от предишни  години и съответно проверяване на тестовете. Никога не са взимали материал за по-горен клас, а единици са случаите, когато е трябвало да обяснявам нещо по задачите. Моите деца и днес ако ги питаш твърдят, че изпитните задачи са си от учебния материал от училище, но малко по-сложни.
 Съветът ми е да имате малко повече доверие в децата и естествения им стремеж да се справят и откриват начин за това. Просто им дайте материалите, върху които да работят и ги окуражавайте. Не е нужно всичко да е им е смляно чрез всякакви уроци, курсове и специални училища още от началото.

# 560
Защо им причиняваме това на тези 5 будни деца от всеки клас и защо държавата не им дава шанс за по-качествено образование, което те желаят да получат? ......
Защото Държавата , няма интерес да има толкова много будни деца ( по 5 от всеки клас)  -> трябва да има масово полу-грамотни , посредствени млади хора,  които да работят после за малко пари - а не да избягат на запад на 18 и да не се върнат повече никога.
Сега нали точно това се чудят как да ги стимулират за да се връщат , да работят в БГ Simple Smile
Ако искаха да има добро образование - щяха да се мъчат да направят всички училища добри и желани, а не механично да разпределят децата, според кое според СОС им е най-близкото училище.Щеше да има и повече програми за откриване на деца с таланти, за допълнително стимулиране на учителите, ако извънредно се занимават с такива деца - било то по музика, рисуване, математика , дори и спорт.
За будните деца и амбициозните родители ( аз поне не крия , че имам амбиции за децата си и докато имам възможност, ще се занимавам с тях и ще им помагам и ще ги натискам да учат ) - остава да търсим варианти и начини, които ни удовлетворяват.
Цялата схема е направена така, че дори и да имаш време, пак трябва да си плащаш или да мислиш схеми за прием в по-хубаво начално училище, за платена занималня, за курсове по математика, езикови школи , спорт ( дори платените спортни занимания в училище са на ниско ниво).  И накрая като теглиш чертата, май се оказва, че то по-добре в частно училище да го запишеш. Защото,ако една майка , дори и да има познанията, ако трябва да се наеме да замести занималнята и да го играе начален учител следобяд, да е учител по език и да намира и  дава и разяснява задачи по математика за кандидатстване -надали ще и остане много време да ходи на работа - може би на половин работен ден.  А пък и много е важно, че не всички родители са добри начални педагози и това е от голямо значение - особено в началната подготовка( от опит го казвам). В 5-т клас вече са си осъзнати децата и там вече трябва да имат и навици изградени и желание ....

# 561
Добрите учители и добрата организация на училищния процес , са основните неща, които отличават желаните от нежеланите училища. За съжаление, със системата , че парите следват ученика, е много трудно за един директор да направи едно западнало училище желано, тъй като,  като няма достатъчно деца - няма пари ,няма добър учителски колектив и има текучество, няма среда, няма иновации, няма дори допулнителни занимания  и съответно няма с какво да ги привлечеш тези деца.
 Не мисля  , че ако от СОС ви разпределят в училище пълно с ромчета ( по програма са ), има много родители тук , които с лекота ще кажат: Е , какво толкова - и те са деца, може пък да им се учи - разбира се, че ще запиша моето там  Simple Smile Simple Smile Дори една  позната учителка е отказала да работи в училището , в което учи сега детето ми, само защото всичко в помещенията на учителите било старо, изпочупено, занемарено ( приоритетно се поправят кабинетите и тоалетните на децата )- ами пък никой не иска да работи в коптор. 
С ИП положение , доста училища  - особено по-големите, с повече по-млади учители - доста по-бързо влезнаха в крак с новите изисквания в обучителния процес, докато на малки "бутикови" училища , като нашето,  им отне повече от месец за да започне, що годе пълноценен учебен процес.
И , ДА , признавам , че наистина има деца, които с малко помощ от родителите , биха се справили с състезанията по МАТ и младите таланти за СМГ, но моето го мързи и предпочита д гледа таблет и да играе игри , и ако няма и с кой да се съревновава в училище ( както в ИП) - съвсем вече нищо не го амбицираше Simple Smile

# 562
  • София
paulieM,  на всички деца повече им се играе отколкото учи. Просто хората сме така устроени, че се стремим повече към удоволствията отколкото към учене и работа. Затова според мен е много важно да се хване момента, когато всичко се възприема като игра и забавление, за да вмъкнат и подходящи спрямо възрастта задачи. Както някои възрастни решават кръстословици и судоку за забавление, така и при децата може да се получи и не непременно с помощта на курсове и уроци.
 Не съм съгласна, че в малките училища няма добри педагози. Напротив има, но с уточнението, че добрия учител не е непременно амбициозния такъв. И да, ролята на началния учител е да изравни максимално нивото на най-слабите и най-силните ученици. Няма как да е иначе при положение, че няма предварителен подбор по знания и умения, а само по местожителство и в най-добрия случай по връзки и финансови възможности на родителите.
 Съгласна съм обаче, че липсата на конкурентна среда може да изиграе лоша роля за по-напредналите деца, което неминуемо води до смъкване на нивото особено след определена възраст. Ако съдя по моите деца след трети клас ми беше доста по-трудно да подържам мотивацията за състезания и все по често чувах упрек "Ама другите не ги карат да ходят." В същото време част от тези други може би също щяха да имат успехи ако имаше кой да ги насочи, но родителите са различни и с различни приоритети.

# 563
Да не говорим, че видео игрите имат пристрастителен ефект,така че логично да предпочете таблета

# 564
  • София
Разпределянето на децата на квартален принцип не изключва да се работи в посока вдигане нивото на образование във всички тези училища.

Пък и талантите и сега си заминават от БГ - никой не им пречи, като гледам.

Последна редакция: ср, 19 авг 2020, 15:38 от Аш

# 565
Аш, така е- не пречи,но както по-горе някой писа: Колко по -лесно е смъкнем сложността на НВО-тата,и така всички ще си мислят ,че нещата вървят към по-добре:) Проблем е че няма такава стратегия - общонационална. Както има стратегия за социализацията и обучението на ромчетата,така трябва да има и стратегия за развитие на надарени деца, за повишаване качеството на  обучение на всички училища. В момента всяко едно училище се бори само за себе си-  набира средства от дарения , кандидатства по проекти, прави иновации , ремонти. Т.е. ако има деца, има пари,и има някакво що годе добро управление- има шанс да се случат нещата. Но това не е стратегия ,която засяга всички училища- и често хубавите проекти се печелят от определени училища или по-точно пределени директори - пример 119-то.
Разбрахме вече ,че в София май няма такова Не-частно училище, което така да подготвя децата 1-4 клас,че те с лекота да бъдат приети в СМГ - все си трябва мама/тате или уроци/школи.
А за след  7-ми клас ,как стоят нещата- има ли училища,в които подготовката в клас е достатъчна за да изкараш например над 80 точки на НВО по МАТ и БЕЛ( без допълнителни уроци ми е мисълта)?Аз лично не познавам седмокласник ,който да не ходи/ ходил на школа или уроци...

Последна редакция: ср, 19 авг 2020, 19:25 от paulieM

# 566
  • София
А за след  7-ми клас ,как стоят нещата- има ли училища,в които подготовката в клас е достатъчна за да изкараш например над 80 точки на НВО по МАТ и БЕЛ( без допълнителни уроци ми е мисълта)?Аз лично не познавам седмокласник ,който да не ходи/ ходил на школа или уроци...
Не, за след 7-ми клас няма такова нечастно училище (съжалявам, че е офтопик). Мисълта ми беше, че проблемът с качеството на образованието няма да се реши, ако разделим децата по класове - А клас са трудолюбивите, Б са мързеливите (най-хипотетично казано). Друга трябва да е посоката на работа, така че нивото на всички да се вдигне поне малко.

Иначе за подготовката за прием в СМГ нямам какво да кажа. Едно време като нямаше курсове, приемът пак не беше по МОН-ски материал, но децата успяваха да се подготвят у дома. Може би наличието на курсовете и това, че са платени, създава неприятно впечатление и усещане в хората, че не се прави достатъчно за децата, които са таланти. Аз лично не споделям напълно това мнение.

# 567
Те курсовете изобщо не са задължителни.

# 568
Смея се с глас. Ми вкъщи си имам един брой без школа и за прием в смг след 4ти клас, и за нво. Без школи/уроци в нашия набор след 4ти клас има поне 3ма в топ 10 от приетите и кой знае още колко извън топ 10. И ако бяхте чели седмокласната щяхте да видите, че не един или двама от всякакви училища изкараха високи резултати без школа за нво. А няма да казвам колко хора отчетоха, че школата им е била само за застраховка и без нея са щели да изкарат същия резултат.

# 569
Още ми е рано за темата за седми клас, явно подготовката в училището ви е добра и имате съвестно будно дете Simple Smile  Аз не бих казала,че има много училища, освен за СМГ, в които по-голяма част от децата  без проблем и без школи,  биха изкарали над 80т и по двата предмета на НВО в 7-ми клас. Пак казвам, не става въпрос за 2-3 деца,или един клас, или както казахте набор , а за училище ,което масово подготовката е добра( освен СМГ) . Защото масово в квартала са по частни занимални и школи още от 2-3-ти клас , някой дори при същите госпожи,които им преподават сутрин.
Няма значение- аз за себе си съм решила да се пробваме за СМГ,още повече че смятам че детето ми има заложби. Също така,след като почти 2 учебни години ,по лошо стечение на обстоятелствата и ИП се налагаше да го играя учител  ,съм решила ,че нямам необходимите качества за това и по-добре да си плащам на специалисти.  Много уважавам учителската професия,но факт е ,че нито една от учителките на сина ми не се опита да изчисти и навакса пропуските ,които детето ми имаше, просто защото отсъстваше от училище поради здравословни причини. Нямаха време за него, а класа не е голям - просто той се справя на едно ниво с 2-3 "гаменчета" и понеже не излиза от рамките ,никой не смята за нужно да се занимава допълнително с него. Та за това се зачетох и аз тук в тази тема- стана ми интересно някой дали ще предложи на съфорумката общинско нач. училище с добра подготовка по математика.
Ясно ми е че има деца ,които ще се справят с кандидатстването в 4-ти клас СМГ и без школа, но пак си иска някой да се занимава и да му помага на детето. Единици са тези,които сами ще седнат да решават задачи,и ще ви поръчат кои точно сборници да му накупите или да ви помолят да му изпринтирате задачите от миналите години за следващото състезание Wink Ще се похваля ако някой ден ми се случи с някое от децата Simple Smile BlushJoyJoy

Общи условия

Активация на акаунт