СМГ "Паисий Хилендарски" - 15 тема

• 56 582
  • 645
  •   2
Отговори
  • София
Очакваме новите 5 класници, 8 класници, че и директор и учители добри, нови ще са ни добре дошли, старите - добре заварили, останалите - останете!
Да споделяме повече хубави новини, полезни съвети и информация, в приятелски ведър тон, усещане за общност, която да поддържаме добра и силна! Е, може и да поспорим, за да се роди истината, както правихме досега!

Архив:

СМГ учители ООД

Важни връзки за гимназията:
Официален сайт на СМГ
Семегеец на годината във Facebook
Вестник СеМеГе във Facebook

Интересни връзки, свързани с математиката:
Формули
Форумът в math10.com
Математика за всеки
Математически конкурсиМатематика, риболов, поезия
Блогът на Иван Миронов
Солема

Други полезни връзки:
Институт по математика и информатика БАН
Съюз на математиците в България

Полезни теми за математика от форума:
Прием в СМГ след 4 клас
Математици стоят готови за помощ по задачи нови
Математически турнири

И за всичко друго, което ни интересува:
Мястото, където най-изчерпателно са обобщени търсенията ни по всички въпроси

График на часовете и междучасията в СМГ:

1 блок  07:30 - 08:10        08:15 - 08:55

2 блок  09:10 - 09:50        09:55 - 10:35

3 блок  11:00 - 11:40        11:45 - 12:25

4 блок  12:40 - 13:20        13:25 - 14:05

5 блок  14:20 - 15:00        15:05 - 15:45

6 блок  16:10 - 16:50        16:55 - 17:35

7 блок  17:45 - 18:25        18:30 - 19:10

Последна редакция: сб, 06 юли 2024, 18:35 от bora

# 1
Благодаря за новата тема.
Изчетох много от старите теми, но бих желала да се допитам до вас, тъй като имате повече опит с училището.
Синът ми години наред мечтае да учи в СМГ.
Аз, честно казано го окуражавах, но не мислех, че ще има необходимия резултат от НВО.
Ето обаче, че той ме изненада. Има 99т. по Мат и 93 по БЕЛ. Вероято ще му е достатъчно.
Той не е учил до сега в СМГ, няма навик за решаване на много задачи на ден и се притеснявам, дали ще се справи, тъй като децата, които са там от 5ти клас имат много опит, тренинг и т.н.
Той е добър по математика, но на едно нормално училищно ниво. Просто тази година НВО по математика май се оказа по-лесно.
Притеснявам се, че ще се подлъже по хубавия резултат и, че училището може да се окаже твърде висока топка, което би го разочаровало в последствие.

Последна редакция: сб, 06 юли 2024, 21:43 от manizet

# 2
Най-вероятно синът ти не може да се мери със старите семегейчета, но само по състезателна математика, а тя се преподава в школите. Математиката в часовете обаче, макар и разширена, си е училищната и ако е добре по математика и няма пропуски ще се справи. Е, може да му е трудно малко, но по принцип децата, които идват след 7 клас от други училища, се справят. Неслучайно на големите матури СМГ има толкова висок резултат - това значи, че всички са на ниво. Нито сте първите, нито последните, ще се справите. Вече да стане състезател едва ли, ама и то си зависи.

# 3
Ще се справи,  щом му е мечта. Може в началото да му е трудно,  но после ще се нагоди.

# 4
Знае ли се вече дали г-жа Добрева поема профил мат и информатика с немски език?

# 5
Нагаждат се децата в СМГ, има адаптационен период, което си е нормално.

# 6
Децата са тези, които трябва да избират училището си. Всяко място ще му бъде ново и ще се нагажда в движение с изисквания и със запознанства.

# 7
  • София
В 7 клас в СМГ учат 5 часа математика по програмата на МОН, 2 часа избираема и 2 часа факултативна математика, школата е отделно 2 астрономически часа. Децата, на които класните им са математички, в час на класния също учат математика. В 5 клас в допълнителните часове решаваха задачи от НВО за 7 клас, а в 7 клас - задачи за 9 и 10 клас, както и от 1 курс в Оксфорд/Кеймбридж. Разбира се, както стана ясно, всеки учител има различен стил и различно темпо. Новите деца вероятно ще попаднат в паралелки, в които няма да има много ученици от СМГ, в това число и състезатели, така че няма да е толкова стресово.

Последна редакция: нд, 07 юли 2024, 09:33 от Meмчо

# 8
И защо да няма в класовете деца от прогимназиалния етап? Статистиката е, че около 30% от децата отиват да учат другаде, т.е. 20ина от 30 деца остават. Детето ще се нагоди към другите, няма начин.... но да не смята, че останалите нямат изградени вече отношения, приятелства и т.н.

# 9
Имате ли информация кои ще са преподаватели по АЕ и НЕ на бъдещите 8-класници и дали преподават добре? Знам, че фокусът е мат., но все пак се чудя и за това.

# 10
  • София
Мога да споделя за НЕ в 8 клас, учи се сериозно, преподавателите в последните няколко години на 8 клас са две -госпожа Велинова - на д клас и госпожа Вълкова - обичайно на е клас, и двете са добри, накрая на годината по желание се полага изпит за В1 към Гьоте, организиран в училището.

# 11
  • В Страната на чудесата
Няма да са с Димитров, доколкото разбрах.

Търсих на сайта, но не откривам информация за учебните планове за 8 клас за следващата учебна година.
През изминалата година учещите немски не са имали разказвателни предмети, за разлика от учещите английски. Интересно ми е как на практика се компенсира тази разлика в 9 клас?

# 12
Сигурна е едната учителка по немски, която всяка година поема 8-ми Е клас. Тази година олимпиадата по НЕ я спечели едно от нейните деца. Всъщност поредното отлично включило се "външно" дете. Ако тенденцията е осмите класове да са едни и същи учители, то и при английските паралелки е повече от добре. Две от учителките са преподавали на моето и заемат първото и второто място в личната ѝ класация от водилите езика до момента (тази, с която бяха в осми клас е издигната в култ). Все пак дисциплината на самите ученици е от голямо значение. 12 часа седмично са много и вадят от релсите търпението на тийнейджърите. Немските са с 18 часа, но при непознат език може и да е по-поносимо.    
Скрит текст:
П.П. Много се радвам, ако е вярно за г-н К.

Последна редакция: нд, 07 юли 2024, 15:29 от рони

# 13
  • София
Няма да са с Димитров, доколкото разбрах.

През изминалата година учещите немски не са имали разказвателни предмети, за разлика от учещите английски. Интересно ми е как на практика се компенсира тази разлика в 9 клас?
Вижте програмата на 9 д и е и ще се ориентирате. Учат се направо двойно разказвателните, първи срок се взима материала по биология, химия и т.н. от 8 клас, втори срок този от 9, даже някои от олимпиадите, например по история са разделени между деца с интензивно и с разширено.  Трудничко им идва, но мисля, че си струва, който иска още един език. Проблемът е, че нагоре, за да стигне до ниво В2 или С си трябва работа извън училището, няма как. Но все пак става дума за МГ, а не за ЕГ.

# 14
Благодаря на всички за отговорите! Окуражихте ме. Ще подкрепя младежа в избора му.

Общи условия

Активация на акаунт