Подготовка за кандидатстване в СМГ след 4 клас

• 123 304
  • 783
  •   1
Отговори
# 705
Задачите за състезанията не са от учебния материал. Трябва с детето да се работи допълнително. Някои деца се готвят от първи клас.

# 706
Дъщерята кой клас е? Ако е 4 клас - първото състезание, което има значение, е олимпиадата по математика областен кръг, за който обаче се класира с резултата от общински, който за София ще се проведе на 10.12 - събота и вече тече записването по училища. Важно е да не изпуснете него.
Иначе на сайта на СМГ има правилата за прием, добре е да ги изчетете и осмислите - какво и как влиза.
Зазу, 4 клас, да. Точно оттам дойде идеята де, заговори се в училище, тръгнаха записванията за общинския кръг и така се замислихме... /Не сме се взели твърде насериозно/.
Soul free, знам го това, категорично отказах да я записвам на курсове от 2-ри клас. Нито държа на СМГ, има още доста опции в София, даже предпочитам други, аз съм възпитаничка на конкуренцията Wink
Явно нещо не се разбрахме, питам за курсове за един вид 'състезателна математика' извън Семегейските, за които знам, че записването тече от детска градина Wink

# 707
Ти зададе въпроси, ние отговаряме. Варианти има, да. И в кварталното училище има деца.

# 708
Познавам деца, които от 2 клас ходят по курсове и не са приети.Всичко си зависи от детето

# 709
По това време на годината курсовете за подготовка за състезателна математика за 4 клас вече нямат места. Вариантът е частни уроци или вие да работите сериозно с детето, ако разбирате от състезателна математика. Може да погледнете задачите от предишните състезания, с най-голяма тежест е Математика за всеки, което е в края на годината. При него задачите са на 2 модула, 1ви модул е с 20 задачи за 60 мин (почти няма дете, което успява да хване всички точки от този модул), 2ри е 2 задачи за 90 мин, като тук се изисква пълно разписване и всяко нещо носи точки (това не се учи в училище с попълването на помагалата, където е оставен 1 ред за геометрична задача). ПМС е състезание, което е само за разписване. Тук обикновено блесват момичетата, за разлика от МзВ, където момчетата са много по-силни на първи модул и оттам и с по-високи резултати като цяло. Областният кръг на олимпиадата по математика също е за разписване, до него се стига след класиране от общински. Тази година влязоха много деца без да им се взима под внимание областният кръг, защото не се класираха до там, поради много по-труди задачи на общинския за сметка на областния кръг. ЕК е повече логика.
И все пак всичко си зависи от детето и неговият афинитет към математиката. Моята дъщеря преди 3 години влизаше с резултат около 110-120 място някъде в СМГ с подготовка вкъщи и ходене на школа от октомври до декември, след това имаше ваканция, после грипна, после ковид, но тя ходеше по състезания от предучилищна. Още от тогава ЧХ, ИС, КМС...се въртеше около 10 място при момичетата и около 30-40 общо момчета/момичета за нашата област. Не сме от София и резултатът не е ползван за прием в София, но от наблюденията ми през годините между 55% и 60% от максималния резултат за випуска е необходимо да имаш като резултат на Математика за всеки, за да се бориш за СМГ.

# 710
  • София
Много труден (усложнен) прием след 4 клас, а след 7 си влизат с едно обикновено НВО... просто си се чудя...

# 711
  • София
Моят съвет е, ако все пак имате интерес, да прочетете правилата на сайтовете на СМГ ( https://smg.bg/priem-sled-4-klas-novini/2022/10/28/6597/vytreshn … 4-uchebna-godina/ ) и НПМГ ( https://npmg.org/прием/5-клас/), детето да се яви на всички балообразуващи състезания, да опитате сега да запишете детето от втори модул на курс в СМГ, който дори да не влезе, развива доста мисленето и според мен носи ползи. Гледам, че за няколко групи има места. Препоръчвам нашата учителка Надя Кръстева. Също така детето да се яви на всички пробни изпити Математика за всеки, които обявява СМГ - сигурно ще има поне 3. Сега май пресдстои един - не знам дали още може да се запишете.
Ето тук може да следите за информация за курсовете и изпитите:
https://smgood.bg/
Винаги може да се откажете в хода на този процес, ако прецените, че не е за вас (за детето).
Това за 7 клас с едно просто НВО е така и не е така. Последните години СМГ е с най-висок бал, та да - едно просто НВО (всъщност две), но детето трябва да изкара високи резултати и по двата предмета - на практика 99-100 на математиката, която се утроява и 92-5 по БЕЛ. Освен това трите години 5-7 клас в СМГ си имат своите ползи.

# 712
  • София
Здравейте. Решихме с моята дъщеря да се пробва за СМГ/НПМГ/някоя друга математическа паралелка след 4 клас. Изобщо не мога да се ориентирам обаче. Видях на сайта на СМГ 4 състезания, от които се взимат за балообразуване резултатите от 2. Аз го разбирам така - отиваш на всичките 4 и после се взимат двата най-високи резултата.
А НВО-то участва ли в класирането? Гледам при вас няма първи пост, в който да има подробна информация, както в други теми, които следя.
Освен СМГ къде другаде се организират курсове, за допълнителна подготовка имам предвид, като за олимпиади и състезания?
Курсове има и към НПМГ, но нямам представа дали би имало свободни места на този етап, но може да проверите. Знам, че и тук има за 4ти клас - https://www.sicademy.bg/ и успешно са подготвяли деца за прием в СМГ.
Споменавате освен СМГ/НПМГ и други мат. паралелки. Само да отбележа, че за приема в първите 2 важат едни и същи състезания - само формулата за балообразуване не е съвсем еднаква, но за другите мат паралелки с прием след 4 клас си има други сътезания - за 107мо е Еврика, за 125то - Руси Русев. Трябва да разгледате сайтовете на училищата - дори и да няма информация за текущата година, ще видите за миналата и все пак е ориентир за процедурата.

# 713
Ако има място при Надя Кръстева, не изпускайте. Обаче едва ли ще настигне другите за два модула от курса.

Както каза някой по-назад, има много деца, ходили на курсове без да влязат, така че си е до дете.

# 714
Много труден (усложнен) прием след 4 клас, а след 7 си влизат с едно обикновено НВО... просто си се чудя...
Дааа, точно това се замислих. За гимназия е достатъчно да си усвоил перфектно учебния материал. Много голямо разминаване. Съсипаха я тази гимназия Wink
Много усилия ми се струват за нас. Изглежда във всички училища е с различен 'изпит', ще трябва да ги проверявам едно по едно. Много тегава история. Трябва да го направят като след 7-ми клас, НВО от 4-ти да е достатъчно, ноооо... кой ще храни школите тогава. Ще мислим още.
Места за курсове няма. Аз Мога да я подготвям, но нямам много време и почти никакво желание. Simple Smile Но щом се касае за 'догонване' на измъчвани в продължение на 4 години деца директно се отказвам Simple Smile. Като виждате по кое време се сещаме дали сме супер мотивирани? Wink Мерси много за сведенията, ще разучавам още. Имам предвид моя преподавателка от НМПГ, за която преди няколко години знаех, че дава частни уроци за 7-ми клас с успеваемост, освен това е през три блока от нас, освен да се пробвам с нея. Идеята ми е не само кандидатстване, ами да се помогне на детето и да се развие, защото има капацитет, а в училище започва да не е достатъчно, но не ми се иска да влизаме в спирала на безмилостна конкуренция, с друга житейска нагласа сме и двете с нея, на коопериране.

Коригирам се, Zazu, наистина има места. От кога започва този курс? В събота от 10:30 детето е на немски, а си го харесва. Голяма дилема.

Последна редакция: пт, 25 ное 2022, 12:23 от Минерва

# 715
Трябва да го направят като след 7-ми клас, НВО от 4-ти да е достатъчно, ноооо... кой ще храни школите тогава. Ще мислим още.

Осъзнаваш ли какво предлагаш??? Изобщо не става дума за школите в случая, те са следствие.
Честно казано след прочитане на това предложение си мисля, че нито осъзнавате какво е СМГ, нито сте за там.

Последна редакция: пт, 25 ное 2022, 12:43 от Черна станция

# 716
Имате ли представа как се провежда нво 4 клас, колко максимални резултата има и с каква трудност е? В смг (и нпмг) 5-7 клас учат деца с много засилен интерес по математика и далеч надминали познанията по математика, заложени от мон. Прием с нво 4 би бил пагубен за смг.

# 717
  • София
По-скоро трябва да стане обратно според мен. За прием в СМГ след 7-ми клас, освен НВО, да има и допълнителен изпит по математика или да се взима резултат от олимпиада, например.

# 718
Минерва, явно наистина не сте за СМГ/НПМГ.

Знаете ли колко мотивирани деца остават под летвата? Деца, положили огромен труд и работа 4 години....?!?

Само родителите и децата, които не са положили достатъчно усилия за подготовка за приема след 4 клас могат да кажат, че причината за трудния прием са школите. На такива ходят поне 600 деца в СМГ и поне още 200 на различни други (ПЧМГ, Междучасие, НПМГ и др.). От всички кандидатстващи около 1000 деца, приемат около 210. Как точно да бъдат "отсяти" тези деца, ако не с изпит и трудни задачи.
НВОто за 4 клас е просто смешно на фона на МзВ, Пролетното и НОМ.

# 719
Прекрасен изказ: “Но щом се касае за 'догонване' на измъчвани в продължение на 4 години деца директно се отказвам”, Минерва. Ако Вашето съзнание не може да приеме, че има деца, които решават с удоволствие, че се справят с лекота без да се налага да бъдат измъчвани, по- добре не мъчете нито себе си, нито детето си. В противен случай и ученето в СМГ в периода 5-7 клас ще ви (на Вас с дъщеря Ви) се стори мъчение.

Общи условия

Активация на акаунт