Чихуахуа и други миниатюрни породи

• 74 326
  • 487
  •   1
Отговори
# 480
Моето чихуахуа също спря да яде от купичка. На земята слагам гранулите и така ги изяжда...Не иска никакви купички. От ръка не сме давали

# 481
**********, няма куче, на което да му е достатъчно да тича в 700 кв.м. двор. Едното ми куче, което е под 2 кг. се разхожда минимум по 3 км. на ден. Размерът на кучето няма значение. То има нужда от движение, социализация, внимание.

Движението, игрите, забавленията му помагат да расте здраво, със здрава мускулатура. Но защо пък да не си вземето куче, което да гледате като котка... Ваше право е.  Wink

Всяка декоративна/ дребна порода се нарича “куче компаньон”. С куче, което ще е по 8 часа само на ден...страшен компаньон- затворник ще е. Трябва да отделите поне месец, за да свикне, да не се стресира, да се адаптира, да изгради хигиенни навици. Кой ще го храни по 4 пъти на ден на равни интервали? Ами, ако се падне куче, което е предразположено да изпада в хипогликемия?

Все въпроси, на които отговорът не се крие в някой форум. Ако бяхте достатъчно отговорна нямаше да водим този разговор тук, а щяхте да се свържете с някой развъдник, да се поинтересувате от породата, плюсовете, минусите, а ако попаднете на някой свестен човек да Ви каже направо в очите, че не сте за такова кученце, както бих го направила и аз, ако сте срещу мен Simple Smile

Не на последно място- много сте притеснена от болести, но споменавате, че детето Ви вероятно ще гали кучето и няма да си мие ръцете... осъзнавате ли какво пишете? След като не сте изградили навици на детето си- за какво куче говорим и откъде тези претенции? По- добре първо научете детето си да си мие ръцете. При мен този навик е изграден от ранна детска възраст, не стигах мивката и си дърпах едно столче, а и да не забравя да кажа, че живеех с доберман. В първите класове дори се грижех по график за бебетата й. Та ще продължаваме ли да си говорим какво казват хората във форумите? И защо по дяволите си мислите, че добре възпитаните кучета се въргалят във фекалии? Това да не е Шаро на двора, който е хвърлен на синджир, яде сух хляб и като го пуснат е буквално “като отвързан”?

И само за информация- взема се куче (поне 10 дни след 3-та ваксина, хубаво е да присъствате на нея), чипирано, води се на профилактичен преглед, правят се кръвни изследвания + 4d тест (кърлежови болести и дирофилария), взема се фекална проба (лично от вас, не от развъдника или мястото, където може да има и други животни) и се носи в клиниката за изследване, прави се тест за парвовироза, корона, гиардия (поне 10 дни след ваксина, за да не покаже фалшив положителен резултат). След всичко това се обезпаразитява пред Вас от ветеринарния Ви доктор (последното обезпаразитяване трябва да е било поне 7-10 дни преди ваксина, защото се ваксинират здрави и обезпаразитени животни, а и не трябва да се предозира- трябва да знаете препарата и дозата на последното обезпаразитяване). Ветеринарят Ви ще направи схема на обезпаразитяване (вътрешно и външно), която трябва да следвате и ако животното няма паразити и заболявания (което ще стане ясно от тестовете) няма да имате проблеми. Регулярно ще носите фекалии за проба.

Относно хигиената- има специални шампоани, балсами, маски, спрейове за грууминг. След всяка разходка на кучето се мият с мек, хипоалергенен шампоан (има и такива с естествени съставки с антибактериално действие) лапите, дупето, муцунката.

И да завърша с това, че не съм развъдчик, не съм ветеринар, а просто обичам кучетата си, имам изключително високи критерии към хигиената, моето здраве и здравето на кучетата ми. Не съм се научила на всичко изброено от форуми. Чела съм в страниците на развъдници, в специализирана литература, срещала съм се с развъдчици и съм си плащала консултации в клиники, за да съм подготвена и отговорна към себе си, семейството си и животинката, която взимам, за да гледам като свое дете!

И без да копирам вицове, ще кажа директно, че е типично българска и селска черта човек да задава по форуми такива (според него) “фундаментални и важни въпроси, касаещи здравето на него и семейството му”. Ако толкова се притенявате, драга- то форумите не са правилното място! По- скоро чрез противоречивото Ви притеснение търсите ноу-хау без да инвестирате пари и време!!!

Приключихме ли?

О,БОЖЕ МОЙ!!!

# 482
Здравейте, имам чихуахуа на 7г, от известно време започна много да се чеши по муцунката, носа и около очите, кожата е леко зачервена по муцунката, по четеното от интернет предполагам е дерматит, ще ходим при ветеринаря и но той винаги казва, че нищо и няма и не назначава изследвания.. намерих в една ветеринарна аптека този продукт, който звучи подходящ за симптомите и - някой ползвал ли го е или друг продукт, който може да препоръча.
https://drantonov.bg/atop-7-mousse-for-dogs-and-cats-pyana-za-su … otki-150-ml-22118

# 483
  • Варна
Здравейте, имам чихуахуа на 7г,.... намерих в една ветеринарна аптека този продукт, който звучи подходящ за симптомите и - някой ползвал ли го е или друг продукт, който може да препоръча.
https://drantonov.bg/atop-7-mousse-for-dogs-and-cats-pyana-za-su … otki-150-ml-22118

Личното ми мнение е , че не е добра идея да натрупвате продукти върху кожа, която има някакъв проблем. Може да посетите ветеринар, който е и дерматолог.

# 484
  • Пловдив
Ако има опадала козина на тези места може и да е демодекоза /установява се с натривка/, може да са гъбички. Не всеки дерматит сърби. Хубаво е да мине преглед, за да не се влошат нещата.

# 485
  • някъде
Възможно е да е от храна.  Пилешкото  (дори и под формата на гранули)често дава алергии.

# 486
  • На морето!
Моето Чихи си чеше настървено ушите, когато дойде време за изстискване на анални жлези.
Кожни реакции прави и към някои препарати за почистване. Много нежни животинки са.

# 487
  • София
Отидете при друг ветеринар. Аз съм имала куче с алергия. Изяде си лапите, докато не направихме изследвания и разбрахме от какво е проблемът. Но не беше в България.

Общи условия

Активация на акаунт