Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какви са симптомите на Алцхаймер и какви са наличните лечения?
Какви са потенциалните странични ефекти на лекарствата за Алцхаймер?
Какви са противопоказанията на лекарствата за Алцхаймер?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какви са симптомите на Алцхаймер и какви са наличните лечения?
Алцхаймерът се характеризира с нарушения на паметта, промени в поведението и личностните черти, трудности при комуникация и ориентация. Лечението включва лекарства като Мемигмин, Вицетин, Донецепт, Мемантин (Немдатин), Сомазина и Церебролизин. Тези лекарства имат различни механизми на действие за подпомагане на мозъчните функции и забавяне на прогресията на заболяването.
-
Какви са потенциалните странични ефекти на лекарствата за Алцхаймер?
-
Какви са противопоказанията на лекарствата за Алцхаймер?
-
Как се приемат лекарствата за Алцхаймер?
-
Какви са преживяванията на други хора с близки, страдащи от Алцхаймер?
Болните, някои от тях се успокояват, но не те разпознават, спят по много и не могат да се обслужват за най малкото, други са с халюцинации, вечно в движение, опасни за себе си и околните... и абсолятно нищо не изглежда така както в рекламата..

Ще ми е интересно да споделиш твоя опит/може и на лични/. Майка ми не умее да решава кръстословици, судоку и прочие...чете рядко, карам я, но бързо губи интерес, предпочита да гледа телевизия. Излиза всеки ден на разходка, не се е застояла, сега и покрай кучето й намерих работа и мисля, че ще е добре за нея. Не е наясно с болестта си, не я разбира и се притеснява когато прави тестове при лекарката - напр. за 3 минути да изброи колкото се може повече цветя, животни, да започни три думи и да ги повтори след 3 минути...не може
Ще се постарая да се придържаме към правилата и режима. За храненето - храни се добре засега, сутрин закусва овесени ядки и семена с кисело мляко, яде плодове, на обед и вечеря - каквото й поръчам да сготви. Забравя вече някои неща как се готвят, кое след кое се слага, но рядко..Разхожда се всеки ден, понякога сама, понякога с приятелка...Тя няма много контакти, защото не сме оттук/В.Търново/, аз живея в града вече 20 години, родителите ми се преместиха преди няколко години, когато мама се разболя от рак - пребори го, но се пък това се появи...Когато я карам да чете, казва, че като затвори книгата, вече не помни за какво става въпрос, може да ми разкаже с 2-3 изречения цялата книга, без подробности. Лошото е, че не виждам да се старае, да се бори....цял живот е упражнявала само физически труд, грижи за семейството отделно, за болни родители...не помня някога да си е почивала с книга или списание, няма го този навик..говоря й, но не съм по цял ден вкъщи и не мога да я наблюдавам.
!