Тромбофилия - тема №3

• 82 765
  • 738
  •   1
Отговори
# 255
Аз сега бях при проф. Паскалева, пусна ми издледвания,на базата на които, каза да си остана на аспирин . Евентуално след раждане можело да се наложи да слагам Фраксипарин 7 дни. Аспирина каза да го спра в 36 г.с.

# 256
Фрида, чудесни новини. Радвам се, че те е приела и ти е обърнала внимание и че имате решение. Спокойна бъди сега и жив и здрав финал на термин ти желая.

# 257
  • София
Фрида, чудесни новини!
Би ли споделила какво ти изследва проф. Паскалева?

SuN^GiRl,
при кого се следиш?
Бих препоръчала да отидеш при д-р Сигридов.

# 258
Благодаря за подкрепата, момичета.
Понеже аз имах направени някои издледвания , проф. Паскалева ми пусна допълнително Fibrinogen, D- Dimer, Aspi test и Homocysteine. Всички резултати са в норма. Ще повторим изследванията след месец.

# 259
Фрида, при теб какви са мутациите?

# 260
Хомозиготeн носител съм на PAI 4G/4G и на MTHFR T/T.

# 261
Странно е, че с две хомозиготни мутации те е оставила само на аспирин, но пък щом коментарът й се базира на изследвания и конкретен статус - нека й вярваме Simple Smile  Peace
Следи си нещата, аспиринът не е шега работа - пускай коагулантен статус, ако имаш възможност през 20-30 дни. Ако прокървиш, недай Боже от някъде, веднага се консултирай с някой.
И най-вече: следете бебчо и кръвотоците - от пъпна връв и маточни артерии.
Успех  Peace

# 262
И аз не знам вече какво да правя и с кой още да се консултирам. Това е третият лекар,  който ме съветва да остана само с аспирин. На доплер ходя всяка седмица, изследвания пускам на всеки 10-15 дни. Накрая съвсем ще полудея от притеснения. Sad

# 263
Значи държиш всичко под контрол Simple Smile
Имай предвид, че има хора износили бременност без никакви терапии - даже няколко Wink
Мутациите се отключват, но може и да не се проявят.
И все пак, щом има анамнеза с аборти, тромбози и т.н. профилактиката е задължителна.

# 264
Фрида, чудесно е, че си елеминирала притесненията сега. bouquet
Какво коментира Паскалева конкретно за фибриногена? Предното излседване ти беше 5,6 - имам спомен, че в лаборатория съм мяркала реф. стойности за бременни до 6 (вместо 4).

# 265
Ох, изобщо не съм елиминирала притесненията ooooh! Съвсем се обърках.
Фибриногенът ми ( от днешните резултати) e 4,90 при референтни 3.7-6.2 ( за трети триместър).

# 266
Ето едно полезно линкче за реф. стойности при бременни по триместри и небременни индивиди.
Някои не са по нашите мерки, да не се шашкате Wink

http://www.perinatology.com/Reference/Reference%20Ranges/Fibrinogen.htm

# 267
Със същите референтни работи проф. Паскалева Peace

# 268
С риск да всея смут, ще споделя собственото си мнение (за новите в темата - не съм специалист). Въпросните изследвания отчитат доста моментно състояние. Про тромбофилията, както е писал някой преди мен, е въпрос дали мутациите ще се проявят или не. Разбира се, има период, в който действат "скрито", преди да се забележат външните симптоми на тромбоза, но като цяло това, че един ден изследванията са ОК, не означава, че и след седмица ще бъде така. Да, самата аз имам една абс. безпроблмена бременност без никаква профилактика, точно защото ме убедиха че няма нужда... и съответно дълбока венозна тромбоза точно 1 месец след раждането.  Мутациите ми са точно такива: 4Г/4Г и МТХФР. Разбира се, от един случай статистика не става Simple Smile и е факт, че това се смятат за сравнително нискорискови мутации (бтв, имам общо три тромбози с тези нискорискови мутации), но доста статистики показват, че при тези мутации приложението на НМХ значително намалява риска от инциденти и за майката (както по време на бременност, така и в други рискови ситуации), и за бебето (напоследък дори се появиха изследвания за ползата от НМХ и при хетерозигот по ПАИ - Бебка, мисля, беше точно такъв случай), така че ми е малко странно защо го "спестяват".

# 269
Извинете за некомпетентния въпрос, но как може да се разбере, че има ДВТ? Усеща ли се по някакъв начин? И ако се случи, какво се прави?

Общи условия

Активация на акаунт