Тромбофилия - тема №3

• 82 638
  • 738
  •   1
Отговори
# 345
Здравейте, знаете ли дали някъде в София има лаборатория, която да прави изследването за тромбофикия за по малко от месец?

Току що звъннах на тези за които се сетих - Геника ги правят за 5 работни дни. Споделям в случай, че и на други им дойде от полза тази информация Simple Smile

# 346
От личен опит- Геника- 5 работни дни.

# 347
А броя на тромбоцитите се изследва в общата кръвна картина ли? Защото като отидох в лабораторията и им казах, че ми трябва АПТТ  и брой тромбоцити, не знаеха какво да ми пуснат за броя тромбоцити и ме питаха дали показателя, който е в ПКК върши работа, а аз не знаех и пуснах само АПТТ.

# 348
  • София
Ти сериозно ли казваш, че в лабораторията не знаят как се изследва бр. тромбоцити?!?!?!
И да тромбоцитите са част от ПКК.

# 349
Ти сериозно ли казваш, че в лабораторията не знаят как се изследва бр. тромбоцити?!?!?!
И да тромбоцитите са част от ПКК.

Мхм...сериозно...Предположиха, че са тези от ПКК, но казаха по-добре да си питам лекаря и тогава да пускам...Питах не може ли само тромбоцити да пуснат - не могло, само ПКК. А аз пък си помислих, че ми трябва нещо друго и така...  Laughing Тия дни ще ида и за ПКК  Laughing

# 350
  • София
 ooooh!
В коя лаборатория е това. Кръвните клетки се учат още 1 семестър!
Те това като не знаят.... какви ли резултати дават?!?!
В днешно време, когато ПКК се пуска на апарат, няма как да се пусне отделен показател. Това беше възможно преди години, когато клетките се брояха на микроскоп

# 351
  • Бургас
Здравейте!
Днес и аз получих моите извинения, ще съм много  много благодарна, ако някой ми ги разчете преди доктора, че съм много притеснена:
Мутация в ген за Protrombin G20210A-Хетерозигот
Мутация в ген за фактор V Leiden - Хомозигот по нормален алел
Алелна специфичност на PAI-1 4G/5G - хомозигот по нормален алел
Мутация MTHFR A1298C- Хомозигот по нормален алел
Мутация MTHFR C677T -Хомозигот по мутантния алел

# 352
Привет! Накратко казано, имаш тромбофилия, и то сравнително рискова мутация, което означава повишен риск от съдови инциденти (образуване на тромби). Поради това се налага при всякакви рискови ситуации като залежаване, операции, травми, бременност и др. да правиш профилактика  - най-често с нискомолекулен хепарин, макар че има и други варианти. Разбира се, профилактиката се назначава от специалист, но е важно винаги да съобщаваш за тромбофилията си и да настояваш за адекватни мерки. Също специалист - след като вземе под внимание не само изследванията, но и досегашната ти история - ще прецени дали се налага профилактика по принцип, извън рисковите ситуации (много често, ако нямаш сериозни инциденти до ммомента, такава не се прави или се прави с аспирин протект). Важно е да не приемаш хормонални препарати, а ако се налага - само на фона на сериозна профилактика. Мутацията в МТХФР означава нарушено усвояване на фолат и В12, поради което трябва да следиш нивата им и при нужда да приемаш метилирани форми на двата витамина. Дефицитът им може да доведе до значителни проблеми, често неврологични, както и до повишаване на хомоцистеина, което може да бъде много опасно и затова трябва да следиш и него. Накратко е това. Не се притеснявай, важното в случая е човек да си знае този проблем, за да взима адекватни мерки, и всичко ще бъде наред  bouquet

# 353
  • Бургас
Благодаря много.
Аз от три седмици на фраксипарин 0.4, бременна съм в 7 г. с., но и още се възстановявам от счупване на крака и не се движа кой знае колко. В миналото са ми махали тромби, но не оперативно.
При това положение трябва ли да ходя на доплер за кръвоотока към бебето и колко често?

# 354
И аз бях така миналата година, в Цибалаб исках да пусна.
А броя на тромбоцитите се изследва в общата кръвна картина ли? Защото като отидох в лабораторията и им казах, че ми трябва АПТТ  и брой тромбоцити, не знаеха какво да ми пуснат за броя тромбоцити и ме питаха дали показателя, който е в ПКК върши работа, а аз не знаех и пуснах само АПТТ.

# 355
  • София
Мимка, аз знам че в 8-9 седмица трябва да се проследи кръвотока на бебето от специалист. Тоест не само да има доплер, но и да знае какво да гледа на него.
Иначе подкрепям с две ръце всичко, което ти е написала easy rider.
Пусни си едно изследване за Б12, ако не си правила, и приемай Неофолик Мета вместо обикновена фолиева киселина. Ако Б12 ти е нисък - метилкобаламин. И витамин Д можеш да провериш.

Лека и успешна бременност, раздвижвай се полека-лека, не се залежавай.

# 356
  • На север
Момичета, помагайте моля ви. Много се притесних. Пуснах си изследвания в Токуда за тромбофилии и това са резултатите:
Фактор V Leiden PCR    Хетерозиготен носител на мутацията            
Мутация MTHFR C677T   А1298С-Хомозигот по нормален алел (А/А), С677Т-Хомозигот по мутацията (Т/Т)            
Протромбин мутация G20210A   Хомозигот по нормален алел            
Мутация PAI-1 4G/5G   Хетерозиготен носител на мутацията (4G/5G)

Моля ви обяснете ми какво значи това и какво се прави в такъв случай. Аз жевея в чужбина и се прибрах за малко. Заминавам след седмица. Там се пускат такива изследвания след 3 аборта. Аз на своя глава ги пуснах. Не знам дали в Норвегия личния лекар ще приеме тези изследвания и ще ме прати на лекар.  Sad

# 357
  • София
Виж сега, никой от нас не може да ти назначи терапия.
Дори лекар във форума няма да ти назначи терапия дистанционно.
Така или иначе трябва да си отидеш при личния или АГ и да ти се назначи терапия при бременност, операция, обездвижване...

# 358
  • На север
Не аз нямам намерение да се лекувам по интернет. Аз просто искам да знам каква е практиката? Да се информирам ако някой е със същото за какво става на въпрос?

# 359
  • София
Woman in red,

Цитираният коментар важи в пълна сила и за теб - мутациите ти са в подобна конфигурация.
Добре е да се консултираш с генетик / имунолог / хематолог - виж първа страница на темата.
Самото изследване важи без проблем за чужбина (вземи си подпис и печат от лабораторията) - моя приятелка си занесе изследванията в Испания.

Няма нищо страшно - с правилна терапия всичко ще е наред! Flowers Hibiscus

Привет! Накратко казано, имаш тромбофилия, и то сравнително рискова мутация, което означава повишен риск от съдови инциденти (образуване на тромби). Поради това се налага при всякакви рискови ситуации като залежаване, операции, травми, бременност и др. да правиш профилактика  - най-често с нискомолекулен хепарин, макар че има и други варианти. Разбира се, профилактиката се назначава от специалист, но е важно винаги да съобщаваш за тромбофилията си и да настояваш за адекватни мерки. Също специалист - след като вземе под внимание не само изследванията, но и досегашната ти история - ще прецени дали се налага профилактика по принцип, извън рисковите ситуации (много често, ако нямаш сериозни инциденти до ммомента, такава не се прави или се прави с аспирин протект). Важно е да не приемаш хормонални препарати, а ако се налага - само на фона на сериозна профилактика. Мутацията в МТХФР означава нарушено усвояване на фолат и В12, поради което трябва да следиш нивата им и при нужда да приемаш метилирани форми на двата витамина. Дефицитът им може да доведе до значителни проблеми, често неврологични, както и до повишаване на хомоцистеина, което може да бъде много опасно и затова трябва да следиш и него. Накратко е това. Не се притеснявай, важното в случая е човек да си знае този проблем, за да взима адекватни мерки, и всичко ще бъде наред  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт