Майчинството счетоводно – 73

• 58 681
  • 754
  •   1
Отговори
# 105
Всъщност аз все още не внасям, а проучвам въпроса. Някъде тук във форума преди време бях чела да едно момиче с два фонда и се замислих.... Фондът от работодателя има много ниско покритие - 300 лв за прегледи - нова ще ми стигне точно за първите 3 прегледа до 9та - 10та седмица. Освен това и покритието за раждане е доста ниско. Просто ми се искаше да допълня, ако имам възможност и от друго място.
Е това може и да не стане, защото различните компании имат различен изчаквателен период, а и предлагат тези покрития към корпоративни клиенти...
Благодаря Елфита и gpesh  Hug

А защо и ти внасяш в допълнителен здравен фонд,след като от работата ти внасят?

# 106
  • Бургас
Синът ми е приет в детска ясла. Директорката каза, че ако искам да започне да я посещава не от септември, а от януари, когато ще навърши две години, трябва да плащам такса, за да му пазят мястото. Въпросът ми е прекратява ли се отпускът за отглеждане на дете до две години от 15 септември в този случай?

# 107
  • В полите на Пирин планина
Синът ми е приет в детска ясла. Директорката каза, че ако искам да започне да я посещава не от септември, а от януари, когато ще навърши две години, трябва да плащам такса, за да му пазят мястото. Въпросът ми е прекратява ли се отпускът за отглеждане на дете до две години от 15 септември в този случай?

Ако детето не посещава реално - не.  Peace

# 108
  • Бургас

Благодаря  bouquet

# 109
  • Пловдив
Какво е това покритие от фонда на работодателя? Всеки ли може да се възползва от него и как? newsm78

Само ако работодателят прави вноски в такъв фонд.Щом не знаеш,вероятно при вас го няма.Дават документи на всеки служител.Но не пречи и да попиташ дали имате допълнително здравно

# 110
keitihope, когато имаш доп. Здравно осигуряване в него са включени определени покрития, например: за една календарна година общо 2000/ 3000/ 4000 лв., разделени:
- за проследяване на бременност бременност до 300 лв.
- за раждане - до 300 лв.
- за болнично лечение - до 100 лв.
- за лекарства до 100 лв.
 И тнт.
Всичко зависи естествено от покритието, което имаш, по-високо с по-висока вноска.

# 111
  • София-Младост

Благодаря  bouquet
То реално не посещава, но тази такса къде ще отиде...като каква ще я отчетат?!
Говорете с директорката, за да не се окаже, че водят детето присъствено, а вие си го гледате вкъщи.

# 112
Здравейте!Бременна съм в 3-ти месец,работя и ме осигуряват на 4 часа.Имам стаж 6 години,когато родих първото си дете също бях на 4 часа и една година получавах майчинство в размер на минималната работна заплата.Сега също ли ще бъде така или законът е променен?

# 113
  • София
Какво е това покритие от фонда на работодателя? Всеки ли може да се възползва от него и как? newsm78

Само ако работодателят прави вноски в такъв фонд.Щом не знаеш,вероятно при вас го няма.Дават документи на всеки служител.Но не пречи и да попиташ дали имате допълнително здравно
Елфита, сега мисля, че никой не ми внася, но от предишната работа имах, и то два фонда и в тях имам натрупани някакви средства.!От тях може ли да се ползват тези покрития, и ако да, къде и как да проверя, колко са, какви са, имам ли. Благодаря много!

# 114
Момичета, ако докато съм в болничен за общо заболяване, или след това за бременност, раждане и отглеждане на дете до 1 година, във фирмата в която работя вдигнат заплатите на всички служители, моята ще се вдигне ли също или не?  newsm78
Не
Да, ако е за всички служители.

# 115

Елфита, сега мисля, че никой не ми внася, но от предишната работа имах, и то два фонда и в тях имам натрупани някакви средства.!От тях може ли да се ползват тези покрития, и ако да, къде и как да проверя, колко са, какви са, имам ли. Благодаря много!
Струва ми се, че бъркате здравно и социално осигуряване.

# 116
  • София

Струва ми се, че бъркате здравно и социално осигуряване.
Възможно е. А как да разбера какво ми е било допълнителното осигуряване? И какво мога да ползвам от него, ако е социално, и въобще за какво мога да го ползвам. Уф, много съм боса в тези въпроси

# 117
Каквото и да подпишеш сега, реално този доход ще получиш, когато почнеш да полагаш реално труд.

# 118
  • София
Няма ли да се вдигне осигурителния ми доход?

# 119
Няма ли да се вдигне осигурителния ми доход?

Ако се вдигнат на всички заплатите, твоята ще я актуализират когато се върнеш на работа.

Относно допълнителното осигуряване - всички родени след 59 година подлежат на такова. ДЗПО - допълнително задължително пенсионно осигуряване. От него не могат да се ползват сумите преди пенсиониране. Някои фирми правят и допълнително здравно осигуряване на работниците си, но това не е задължително.

Общи условия

Активация на акаунт