За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 70 571
  • 737
  •   1
Отговори
# 600
  • Мнения: 2 142
На мен оризът ми се слепва и става малко кашкав  newsm78

# 601
  • Мнения: 7 849
На мен оризът ми се слепва и става малко кашкав  newsm78
Ако спазваш пропорциите вода - ориз, другата грешка е, че го преваряваш. Изключва се фурната  (котлон) преди да е напълно готов. Завива се нещо, и не се отваря фурната докато не си поеме останалата течност. Другата причина е малкото мазнина. Оризът "носи" повечко, понякога зависи от бульона и добавям и масло.

# 602
  • Мнения: 1 488
Препоръчайте ми изпитана рецепта за кифлички със сирене, ако е възможно с малко яйца, че няма да има къде да ги съхранявам, а и за пътуване са ми  нужни.  Добруджанките  ги приготвям често.

Майка ми правеше ориз, на който зърната се брояха и винаги и се получаваше без разваряване,  и разкашкване  Heart Eyes . Запържваше го в повечко мазнина до прозрачен. Спазваше пропорцията  1:3. Наливаше топъл бульон и веднага го поставяше в топла фурна. За да не изсъхне оризът го изваждаше,  след като е поел цялата течност и се е сварил. 
Аз рядко готвя ориз, но и оризът в днешно време е различен, защото някои видове си имат своите изискания, които често са оказани на съдържанието на пакета.

Sunshine_00, опитай по този начин  Peace !!

# 603
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Дороти,

аз си ги правя от обикновено маяно тесто за питка - 650г брашно, 1 мая на Йоткер (суха ползвам), сол, захар и вода - към 300мл., но на око го правя. Яйце не слагам изобщо, много рядко може да се случи да намажа отгоре с яйце, и то ако ползвам яйце за нещо друго....

# 604
  • Мнения: 2 142
На мен оризът ми се слепва и става малко кашкав  newsm78
Ако спазваш пропорциите вода - ориз, другата грешка е, че го преваряваш. Изключва се фурната  (котлон) преди да е напълно готов. Завива се нещо, и не се отваря фурната докато не си поеме останалата течност. Другата причина е малкото мазнина. Оризът "носи" повечко, понякога зависи от бульона и добавям и масло.

Благодаря за отговора , Билянка  bouquet Пропорциите , които спазвам са 3:1 (вода - ориз ) , мазнина слагам , но незнам дали е достатъчно  Thinking . Пак ще задам тъп въпрос  Embarassed - на една чаша ориз колко мазнина горе-долу се слага

# 605
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Само да ти спомена - купувам дългозърнест ориз, но никога, ама никога не слагам повече от 2,5:1 вода, като обикновено е 2:1. Та вземи предвид и какъв ориз купуваш.

Иначе аз варя ориза почти до готовност, но все пак да си е твърд, минавам през тиган с олио и накрая слагам в печката да се запече заедно с пилето. Никога не варя пилето предварително, не харесвам варено месо и после печено, предпочитам да е само печено.

# 606
  • Мнения: 9 493
Препоръчайте ми изпитана рецепта за кифлички със сирене, ако е възможно с малко яйца, че няма да има къде да ги съхранявам, а и за пътуване са ми  нужни.  

виж раираните кифлички http://pep-4o.blogspot.bg/2016/10/blog-post.html, които можеш да не "раираш" а да направиш обикновени, като другите които правя http://pep-4o.blogspot.bg/2009/12/blog-post_09.html  - тестото е  универсално, става за сладки и солени

# 607
  • Мнения: 7 849
Sunshine_00, много зависи от ориза. Нещо в последно време не намирам един обличък пак Бисерен пишеше, но сега го няма. Пише бисерен, но не "моя".
При бланшираният, който не ползвам пропорциите бяха различни. Иначе да, 1: 3 е  ориз- вода. Можеее и един пръст малко повече вода.
Ох, за мазнината не мога да дам грамажи,  на око го го правя. Вече ми е рутина. В съда,  в който го запържвам, ако го запържваш  около един пръст. Може би около 100 гр. или малко повече.

# 608
  • Мнения: 4 859
Препоръчайте ми изпитана рецепта за кифлички със сирене, ако е възможно с малко яйца, че няма да има къде да ги съхранявам, а и за пътуване са ми  нужни.  Добруджанките  ги приготвям често.

http://svanya.blogspot.bg/2015/07/blog-post_4.html?m=1
Не са кифлички,но ето тези питчици-мъфини с крема сирене са много лесни и вкусни.И остават мекички дълго време-с 1 яйце излизат 12 бр. По съвет на Пепчо  bouquet,не шупвам маята че ме е страх и пак стават.

# 609
  • Мнения: 6 162
Препоръчайте ми изпитана рецепта за кифлички със сирене, ако е възможно с малко яйца, че няма да има къде да ги съхранявам, а и за пътуване са ми  нужни.  Добруджанките  ги приготвям често.

http://svanya.blogspot.bg/2015/07/blog-post_4.html?m=1
Не са кифлички,но ето тези питчици-мъфини с крема сирене са много лесни и вкусни.И остават мекички дълго време-с 1 яйце излизат 12 бр. По съвет на Пепчо  bouquet,не шупвам маята че ме е страх и пак стават.
Много добре изглеждат, записвам рецептата  Peace

# 610
  • Мнения: 22 867
Съншайн 90, специално за пилето с ориз тук имаше една тема само за тази манджа, нещо не я откривам обаче.
Скрит текст:
Там всеки беше споделил как го приготвя, бяха доста различни рецептите, честно казано, чак се учудих в различните краища на малката ни страна и в различните домове, че толкова варианти са измислили.

Едит: ето, сега прочетох на Пепчо рецептата и тя пък има съвсем друг начин на приготвяне... Heart Eyes

Ето теми за пилето с ориз и изобщо за оризени манджи за който се интересува:

Каква е тайната на ориза на фурна?

Пиле с ориз

PILE S ORIZ

Ориз с пиле и зеленчуци

Как готвите ориз?

Пилешки бутчета с ориз, портокал и лимон по китайски

Пиле с ориз по рецептата на Лео












# 611
  • София
  • Мнения: 12 258
На мен оризът ми се слепва и става малко кашкав  newsm78
Ако спазваш пропорциите вода - ориз, другата грешка е, че го преваряваш. Изключва се фурната  (котлон) преди да е напълно готов. Завива се нещо, и не се отваря фурната докато не си поеме останалата течност. Другата причина е малкото мазнина. Оризът "носи" повечко, понякога зависи от бульона и добавям и масло.
Точно! Завива се в алум. фолио и така около 10-15 мин. без да се отваря. Ползвам основно ориз Жасмин - дългозърнест. Много съм доволна, винаги остава на зрънца, не се слепва, след  това може да ги броиш.  Simple Smile

# 612
  • Мнения: 3 064
Здравейте, подарих на родителите ми сач и искам да направим за вечеря, като мислим да е с телешко месо и зеленчуци. Ня знам обаче преди да започнем да го използваме, как трябва да се "запечата" с мазнина. И също дайте някаква рецепта за сач с телешко месо. Благодаря предварително.

# 613
  • София
  • Мнения: 12 258
Здравейте, подарих на родителите ми сач и искам да направим за вечеря, като мислим да е с телешко месо и зеленчуци. Ня знам обаче преди да започнем да го използваме, как трябва да се "запечата" с мазнина. И също дайте някаква рецепта за сач с телешко месо. Благодаря предварително.
Зная, че се намазва с мазнина и се оставя на горещ котлон да изгори и след това се ползва. От време на време тази процедура се прави отново за да се съхранява правилно съдината. Така  процедирам и с чугунените тенджери. Съхраняват се по-добре . Това са предписанията.
Рецепта за сач - нямам.

# 614
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Здравейте, подарих на родителите ми сач и искам да направим за вечеря, като мислим да е с телешко месо и зеленчуци. Ня знам обаче преди да започнем да го използваме, как трябва да се "запечата" с мазнина. И също дайте някаква рецепта за сач с телешко месо. Благодаря предварително.

Преди първата употреба - виж какво е казала Марчева, но на мен майстор грънчар ми каза след намазване, да се "пече" в печката. Знаеш - в студена печка пъхаш, като с други глинени съдове.
Сачът НЕ СЕ МИЕ! Забърсва се само със салфетка. НЕ се слагат много воднисти неща в него, изобщо - вода много не е добре да попада на него. Аз съм слагала и по-воднисти и нищо му няма, но така каза майсторът.


Сега за телешкото - то трябва да се обработи предварително така, че да е на практика готово, иначе ще е жилаво. Дали ще го варите, дали на тиган - ваша воля, както ви е вкусно + зависи и от месото, де.
Зеленчуците - слагам ги сурови в сача, обърквам ги с вече приготвеното месо, пека 30-40 мин, посипвам с кашкавал, изчаквам да се разтопи 1-2 минутки и поднасям. Така заленчуците могат да останат хрупкави, а месото да е достатъчно добре опечено.

Не пропускайте мазнинка някаква за зеленчуците, нека се пекат не съвсем на сухо - едно, че ще станат като сушени иначе и друго - че ще залепнат на сача. И овкусяването на месо и зеленчуци следва да стане ПРЕДИ слагането им на сача, че в сача много трудно се бъркат. Wink

Общи условия

Активация на акаунт