Чуйте новина голяма - на годинка става Юнчето на мама!

• 62 624
  • 727
  •   1
Отговори
# 615
Момичета, май ще правим прощъпулник Laughing
Днес и двете се пускат все по смело и почти прекосяват стаята.Гледат една от друга и се престрашават.
По повод имитирането, забравих миналия път да пиша,че като питаш Стели как се казва и отговаря"Теди" Simple Smile
Трудно им е да кажат Стели и звучи като Теди.
И ние - в събота. Той Жорко ходи отдавна, но чак сега се наканихме Simple Smile Whistling

# 616
Хм аз пък водя Мими за ръце, да не би да е вредно това за ставите?  newsm78 Държа я за двете ръчички и ходи. Иначе и тя пълзи из къщи но не постоянно. Понякога предпочита да обикаля около леглото като се държи за него.
Детето е твое, ти преценяваш. Съветът на ортопедите е да не се намесваме в естествените фази на прохождането.

Ето един откъс, има го в много статии:

Естествени фази на прохождане

1. Бебето се придвижва до желаните предмети по негов си начин – чрез претъркаляне, приплъзване на дупе или пълзене. Овладее ли техниката на пълзене, мъничето започва да обикаля цялата стая и дори цялата къща, бързо и сръчно придвижвайки се на четири крака.Това се случва обикновено на възраст между 7 и 10 месеца.
2. Бебето започва да се изправя на два крака като се държи за опора – шкаф, легло и т.н. Това се случва обикновено на възраст между 8 и 11 месеца.
3. Бебето започва да прави крачки като се държи за опора. В началото са една-две неуверени стъпки, последвани от сядане на дупе, но в последствие крачките стават все повече и по-уверени и в един момент детето обикаля цялата стая, бързо и сръчно, хванато за мебелите. Това се случва обикновено на възраст между 9 и 12 месеца.
4. Бебето започва да се пуска за кратко и да прави по една две самостоятелни крачки без да се държи за опора, след което бързо е хваща обратно за опора, тъй като усеща, че губи равновесие. Това се случва обикновено на възраст между 10 и 14 месеца.
5. Бебето се чувства достатъчно стабилно, за да върви без опора и изненадващо един ден се пуска от опората и тръгва на два крака съвсем самичко! Това се случва обикновено на възраст между 10 и 14 месеца.

Така протича прохождането, когато оставим детето да следва естествения си хода на развитие и не му „помагаме” да проходи с проходилки, колани за прохождане, бънджи гащи и водене за ръце. Виждате, че възрастовия диапазон за прохождане е доста широк. Някои деца прохождат още на 9 месечна възраст и дори по-рано, докато други прохождат чак на 1 годинка и няколко месеца. Не бива да бързаме и да принуждаваме детето да се учи да ходи, тогава, когато то все още не е готово за това. Водещите ортопеди навсякъде по света съветват бебето да бъде оставено да проходи естествено, без да се намесваме в процеса, защото само така то ще се научи правилно да балансира тежестта си и да координира движенията си, така че да проходи стабилно без падания и травми.

# 617
Да, но навън няма за какво да се хванат, а понякога реват, защото искат да ги водим за ръка. Според мен, в статията се има предвид да не се насилва бебето, ако не иска или не може да прави крачки, както постъпват някои майки в стремежа си по-бързо да проходи детето. Но моите деца понякога ме използват за опора - катерят се по мен, а момата обожава да прави крачки, докато я държа за двете ръце (за има няма 2 минути на ден). И стъпва доста стабилно. Младежът е още макарон, затова не го водя изправен.

# 618
Опората е друго, аз писах, че моята щерка не изявява желание да я водя за ръце и затова не го правя, въпреки че може да ходи така. Иначе точно това се има предвид в статията, да не се води за ръце само от мерак да го учиш да върви, без то да настоява, поне аз така го разбирам.

# 619
  • София
Нинив, бързо да се оправя малката. Помня че и при малката беше кошмарно след тази ваксина, и то в продължение на 3-4 дни.
Ваксината за морбили няма странични ефекти, единствено не трябва да се мокри мястото 24 часа. Хубавото е че може да се сложи или в ръчичката или в крачето. Аз избрах ръчичката, че да мога да и мия дупето.
Ирен, честити избрани професии на девойките. Да изкарват много пари и много да обичат това което ще работят Simple Smile
Саб, не е проблем воденето за ръчички, стига детето да е готово за това, а не да се насилва. Simple Smile

# 620
  • София
Понеже току що погледнах на коя страница сме Чакам предложения за име на следващата тема
Засега имаме само това: "Телчета, раци и близнаци, уверено напред крачат"

# 621
Ваксината за морбили няма странични ефекти, единствено не трябва да се мокри мястото 24 часа.
Хм...не знаех. Ние ги изкъпахме същата вечер. Педи само каза да не правим компреси с риванол.

# 622
На нас след всяка ваксина ни казват да не мокрим 24 часа.

# 623
На нас след всяка ваксина ни казват да не мокрим 24 часа.
Аз питах за предните и ми каза да къпя...

# 624
  • България
Никога не са ни казвали да не ги мокрим?

# 625
Ние преди навършването на 1 г.къпането след ваксина ни беше забранено от педи , но вече ни позволява като не трябва да се кисне мястото.
То и мен ме използва за опора навън, както и пейките. Иначе вкъщи си прави каквото иска, държи се за мебелите, пълзи. Онзи ден се пуска и бързо бързо се хвана пак.

# 626
Ваксината за морбили ние я отложихме, дано не е проблем и да съжалим.

# 627
  • България
Стела 3-4месеца се тръшка и рева да я водя за ръце т.е.имаше огромното желание,докато Теодора -не.Тя предпочита да пълзи.Пуснаха се да ходят едновременно.

# 628
  • България
Сега да не си помислите,че много ходят.Пак едната предпочита да я държа,а другата да пълзи,но все пак могат вече и сами Simple Smile

# 629
Стела 3-4месеца се тръшка и рева да я водя за ръце т.е.имаше огромното желание,докато Теодора -не.Тя предпочита да пълзи.Пуснаха се да ходят едновременно.

И при нас е така. Момата обича за ръчички, а младежът изобщо не дава. Иска сам да пълзи и да се движи по мебели. На паркингите се изправя по колите.  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт