За тези, които четат любовни романи №28

• 94 412
  • 747
  •   1
Отговори
# 300
  • в сърцето на един мъж...
Бях си взела за почивката Кристен Ашли, Завещанието, сега чета Ново начало. Има ли някой, дето ги е чел в оригинал? Толкова ли са огромни и изпълнени с безумни - миличък, бейби, сладкишче, прелестната ми и т.н.? И тая жена защо е разказала такава история в 600 страници??? Shocked

# 301
Аз четох Завещанието в оригинал и ми хареса не по-малко от останалите й книги, а съм чела доста нейни. Всичките й книги са големи, не мисля, че тази е някакво изключение.
За това, което наричаш ти "безумни - миличък, бейби, сладкишче, прелестната ми и т.н." - не помня да ми е направило впечатление, стилът си беше нейният типичен. Но преведени на български някои английски думи и изрази по принцип звучат ужасно и нелепо, а на английски са си съвсем ОК и на място.
Например няма обръщение в българския език "меден" към човек, нали... а в англ. се използва масово honey, аз нямам идея как трябва да се преведе това.
Друг пример - "kissable"... би трябвало да е целуваем/а  Flutter ... А  "lovable" Laughing опитай се да го преведеш....
Ние българите съвсем по друг начин си комуникираме, друго е и отношението ни към някои неща, различни сме, поне така аз си мисля. Аз съм прочела стотици книги в жанра, но не мога да си представя някои от тях преведени на български, би звучало умопомрачително  Crazy

# 302
И аз ги четох на български, обаче хвърлих око и на оригинала по диагонал. Ми, такива са си. Локумени тухли, и само като се сетиш, че става въпрос за 40+ и с по един отбор деца направо ми дойде отгоре с тия умалителни лигави.

# 303
Веднага потвърждение на мнението ми - това, което за нас е лигаво, за тях е нормално....
Рейтинг 4,3 в ГР от 20000 + читатели не се получава случайно... Аз съм й сложила 4 звезди.
- The Will (Magdalene, #1) https://www.goodreads.com/book/show/20603820-the-will
by Kristen Ashley (Goodreads Author)
 4.30 avg rating — 21,883 ratings — published 2014 — 9 editions

# 304
  • В къщурката на хълма на феите
"kissable"... би трябвало да е целуваем/а  Flutter ... А  "lovable" Laughing опитай се да го преведеш....
любвеобиваем!?!?! баси 2 минути се опитвах да го сглобя в главата си Mr. Green Mr. Green Mr. Green Mr. Green

# 305
  • София
Не се разбрах със "Скъпи Аарон" и сега пак си търся книга. Чете ми се нещо като "Мъглите на Серенгети", но едва ли ще намеря. Някой ако има предложение?

П.П. Всъщност съфорумката ни докъде е стигнала с превода? Някой следи ли? Преди доста време пишеше, че е започнала с превода, а нищо не се чува. Защото, ако има някакъв проблем, бих могла пак да попитам момичето от екип "Илюжън" дали би се съгласила да я преведе. Чела съм техни преводи и знам, че няма никакъв шанс да съсипят книгата с изрази от сорта на "върнах се на първото квадратче", "това не е моята чаша чай" и подобни. Наистина знаят как да превеждат, а тази книга го заслужава.

# 306
Например няма обръщение в българския език "меден" към човек, нали... а в англ. се използва масово honey, аз нямам идея как трябва да се преведе това.
Друг пример - "kissable"... би трябвало да е целуваем/а  Flutter ... А  "lovable" Laughing опитай се да го преведеш....
Ние българите съвсем по друг начин си комуникираме, друго е и отношението ни към някои неща, различни сме, поне така аз си мисля. Аз съм прочела стотици книги в жанра, но не мога да си представя някои от тях преведени на български, би звучало умопомрачително  Crazy

То целта на преводача е да превежда не буквално, а смислено, т.е. да се запази основната идея на текста и той да е читаем на другия език.
Honey - мила, мили, мило, скъпи, скъпа, обръщение към любим човек е
kissable - няма буквален превод, но примерно изречение His lips were so kissable можем да го преведеш Имаше устни, които те предизвикваха да ги целунеш. или нещо в тоя род.
loveable е като adorable горе-долу и носи значението на мил, сладък, някой, който искаш да закриляш и да обичаш. В някои случаи пък е близо до likeable, което е буквално лесен за харесване, невъзможно да не харесаш. Не е да не може да се превеждат, нищо, че ги няма на български - просто трябва да не те мързи и да имаш езикова култура, както и да си познаваш контекста.
Аз още помня един превод - Изпартиха го в ада за добро - They sent him to Hell for good. For good в случая е завинаги, но преводача нещо е карал през просото и книгата меко казано става объркваща така.
В днешно време са доста зле преводите, не знам защо - може би заплащането не е добро и свестни преводачи не се хващат. newsm78

# 307
  • София
"Изпратиха го в ада за добро"?!? Dizzy FaceLaughingLaughing  Това се нарежда в класацията ми при "валят котки и кучета".  Абсолютно съм съгласна, че не се превежда буквално, а смислено, но за тази цел преводачът трябва да знае и да превежда, а не само съответните езици.

# 308
  • варненка от София
Аз от позицията на преводач, неактивен вече и от непопулярен език, мога да кажа ,че не е никак лесно да се превежда, а художественият превод си е направо сериозно предизвикателство, там трябва доста добро познаване на езика и богата култура ,не че за другите преводи не са необходими познания, но те са специфични и там пък има други подводни камъни - говоря за технически, медицински, правни и прочее, докато в художествения превод може да се срещнат думи от всякакво естество, освен професионален сленг, то и жаргон и диалекти, за което си трябва сериозно познаване на езика. За това, когато ми препоръчват да чета не английски, не се и наемам, защото едва ли ще схвана за какво иде реч, чакам милостинята на българските издателства и се радвам на фен преводите и съм им безкрайно благодарна.

# 309
Ясно, мерси Фри Simple Smile Ще я доизмъча и втората, аз съм дала 3 звезди, даже ми е много това. Тая жена можеше по-бързо да я развие историята Embarassed

# 310
Geia Аз втората не съм я чела. Ашли така си пише  Mr. Green като се отплесне да обяснява тоалети особено и обувки може да й отнеме няколко страници хахах колко е дълга роклята, каква марка е, как блести, кога е купена и от кой магазин и по какъв повод ..... колко инча са токчетата - спомням си беше ги нарекла на едно място (поне) летално секси  Joy или пък като заописва интериора, тапетите, пердетата, свят може да ти се завие ooooh! но ми е забавна и съм й фен. Аз обаче съм на сериозна преклонна възраст  Mr. Green и най-вероятно вкусовете ни са различни...

Joony аз знам какво означават думите, споменах ги само като пример за английска дума, която се превежда с цяло изречение. Така се променя звученето и излъчването образно казано. Едно е да кажеш Тя е kissable и друго е да кажеш Имаше устни, които те предизвикваха да ги целунеш. Просто по друг начин звучи. Шапка им свалям на преводачите, че имат нерви да се занимават, особено тези които го правят за без пари.
Мецани ти сега като си по майчинство и по цял ден нямаш какво да правиш.........   шегувам се не скачай  Joy седни и научи английски, по-лесен е и от българския  Simple Smile

# 311
  • София
Аз от позицията на преводач, неактивен вече и от непопулярен език, мога да кажа ,че не е никак лесно да се превежда, а художественият превод си е направо сериозно предизвикателство, там трябва доста добро познаване на езика и богата култура ,не че за другите преводи не са необходими познания, но те са специфични и там пък има други подводни камъни - говоря за технически, медицински, правни и прочее, докато в художествения превод може да се срещнат думи от всякакво естество, освен професионален сленг, то и жаргон и диалекти, за което си трябва сериозно познаване на езика. За това, когато ми препоръчват да чета не английски, не се и наемам, защото едва ли ще схвана за какво иде реч, чакам милостинята на българските издателства и се радвам на фен преводите и съм им безкрайно благодарна.
Съгласна съм, че художественият превод не е лесен и е предизвикателство. Затова е добре човек да преценява уменията си – все пак целта на превода е да улеснява читателя, а не да обърква. Примерите, които дадох, са много груби грешки. Идиомните изрази не се превеждат буквално, а смислово, със съответния или най-близкия по значение израз на български. При превода на заглавия също има определени норми. Пример: "Хартиената принцеса", което е буквалният и доста лош превод, и "Парцалената принцеса", което е много по-добър и подходящ превод. Беше даден пример с kissable. Въобще не е нужно една дума на английски да бъде превеждана с една дума на български. Могат да бъдат използвани 2-3-5... колкото са нужни думи на български, за може смисълът, усещането, настроението, които авторът е вложил, да бъдат предадени изцяло. Говоря за превода на книги, при субтитрите е друго. За съжаление доста хора, които знаят английски (примерно) и български, се залъгват, че това е достатъчно, за да умеят да превеждат, което е съсипало доста книги.

П.П. Съгласна съм с абсолютно всяка дума на Joony.

# 312
Фри, във втората й се изкефих на описанията на къщата на главната героиня. Ама тя само с това пълни страници жената, екшъна никакъв го няма Joy То и аз не съм млада вече, ама такива неща леко ме изнервят Simple Smile Едно време се прехласвах примерно по описанията на Сабатини за ефеса на сабята, ама сега нямам време Mr. Green

# 313
  • В къщурката на хълма на феите
Мецани ти сега като си по майчинство и по цял ден нямаш какво да правиш.........   шегувам се не скачай  Joy седни и научи английски, по-лесен е и от българския  Simple Smile
Не съм бееее, не съм в майчинство, от ноември си ходя чинно на работа Cry иначе аз говоря и английски и немски, но просто не обичам да чета в оригинал, щото много ги мисля нещата, пък съм любопитна какво ще стане нататък ииии абеее сложна съм Flutter Flutter

# 314
И аз съм и дала на Завещанието 3 звезди, но и те са й много. Спокойно е можело да мине някой по-така редактор и да я направи макс 200 стр.
На преводите точно това им е проблема, че всичко се превежда мотамо, дума по дума и такива глупости излизат ... нямам думи. Като в Арогантния за някаква хавлия, много се смях. Трябва да го видя този идиом какъв е, че ми стана интересно. Затова споменах и по-назад в темата, че старите преводачи си правеха импровизации, като имах точно предвид смислен превод, а не буквален. Обаче ме опонираха, че се губел смисъла на книгата така и думите на автора и ... си замълчах. Радвам се, че знам езика, иначе ще ми се плаче, ако трябва да разчитам само на преводи.

Общи условия

Активация на акаунт