Процедури след регистрация на фирма

• 1 293
  • 5
  •   1
Отговори
Здравейте,

Подготвям документи за регистрация на ЕООД (аз сам си попълвам необходимото, не мисля да ползвам посредник за това), но имам някои неясноти за след това. Ще се радвам да отговорите кой на каквото може:
1) тъй като в началото няма да имам служители (фирмата ще предлага услуга), аз сам ще съм и управител и служител. В момента работя на постоянен трудов договор (8 часа) и се чудя как да се осигурявам в моята фирма
2) какво ще ми е необходимо като водене на счетоводство при положение, че ще имам единствено разходи за моите осигуровки и получаване на приход от възнаграждение за услугата. Бих ли могъл аз сам да си водя счетоводна книга или..?

Благодаря предварително за отзовалите се!

# 1
Каква услуга ще извършваш и ще имаш ли обект/офис? Може и да не ти трябва ЕООД,може да си свободна професия, зависи за какво става въпрос.

# 2
Първоначално няма да ми е необходим офис, тъй като аз ще обикалям обектите и реално клиентите няма да се налага да идват на адрес, аз ще ги посещавам.

# 3
Услугата, която ще предлагате влиза ли в свободните професии или е наложително да имате фирма? Защото попринцип ви е по-изгодно да сте свободна професия. Ако си работите чрез ЕООД може да се осигурявате по договор за управление и контрол /с личен труд/, който е приравнен на трудов договор, но трябва да имате определено възнаграждение, иначе си подавате декларация за регистрация на самоосигуряващо се лице - образец ОКД-5, като управител на ЕООД, с начало на дейност и осигуряване и след това всеки месец подавате осигурителна декларация - обр. 1 с вид осигурен 12 - за самоосигуряващо се лице - подава се до 25то число на месеца следващ месеца за който се отнася и в същия срок,си внасяте осигуровките, до 30.04. На следващата година трябва да подавате годишна данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ с табл.1 и 2 за изравняване на осигуровките и декларация обр. 6 месец 13, която е за цялата година. Също така се подава декларация по чл. 92 от ЗКПО за самото ЕООД за да определите дължимия корпоративен данък или загуба. Затова питам каква точно е услугата, ако може да мине като свободна професия доста по-малко документи има, които трябва да подавате и доста по-малко осигуровки и данъци за плащане.

# 4
Благодаря за отговора! Фирмата ще е за професионален домоуправител и няма как да мине за свободна професия. Към момента съм се спрял на варианта да бъде ЕООД със самоосигуряващо се лице (аз като управител), тъй като в началото няма да има толкова много оборот и работа за вършене. Затова дори обмислях да мине и без счетоводител, но поне в началото ще ползвам чувда помощ.
Може ли малко информация за размера на вноските за осигуровки?

# 5
  • Варна
Благодаря за отговора! Фирмата ще е за професионален домоуправител и няма как да мине за свободна професия. Към момента съм се спрял на варианта да бъде ЕООД със самоосигуряващо се лице (аз като управител), тъй като в началото няма да има толкова много оборот и работа за вършене. Затова дори обмислях да мине и без счетоводител, но поне в началото ще ползвам чувда помощ.
Може ли малко информация за размера на вноските за осигуровки?
Вижте в сайта на kik, има доста калкулатори, ще са Ви полезни. Както nevena91 е написала, имате ежемесечно задължение за подаване на декларации, трябва да се запознаете със съответните наредби, за да ги попълните коректно.

Общи условия

Активация на акаунт