Пролетно слънце грее, СЕПТЕМВРИЙЧЕ ден след ден лудее! тема №11

• 73 036
  • 535
  •   1
Отговори
# 345
  • Северо=Западналия край
Здравейте момичета!
Гледам сте раздвижи ли малко темата, то нова пролет дойде ние още сме на старата тема Sad
За съжаление ние с Емо сме в болница вече 5-ти ден, с вирусна двойна пневмония е....... Направо ми се скъси живота тези дни, дано никой не стига до тия гадни болници..... Лекувахме бронхит две седмици и уж оздравя и отиде на градина за една седмица и ето, че пъкна с пневмония.
Иначе в развитието сме зле - говори, но единични думи, тук там събере две-три, памперса ще си го носиме явно до първи клас, опитва се да пее песнички и много се кълчи Simple Smile Бесен е като цяло, постоянно се карат с брат си. Ходи на градина когато не е болен ( май повече вкъщи си седи....) и е много щастлив, явно там му харесва. Тръшка се за всичко и ме бие даже като му кажа "не"....... Ама да е жив и здрав ще го преживея този период.
Надявам се всички дечица да са здрави, че този вирус е ужасен.
Дано скоро грейне топло слънце и изчезнат гадните болести.
Целувки на всички мъничета !

# 346
  • Whatever our souls are made of, his and mine are the same.
Ох,милата! Много е неприятно като са болни дечицата! Бързо да оздравяват !
Румка,а и ти какво си преживяла Frowning1
Ние също боледуваме често и тогава малкия го гледат бабите.Бяхме по спешност миналия месец на УНГ,защото го болеше пак ухото.Лекаря каза,че всичко идва от третата сливица - всеки път щом има неизлекувана хрема може да се стигне до отит или гнойна ангина при него.Затова всеки път щом има сополи веднага да започваме лечение с три вида капки.И наистина,миналия път се повлия и се излекува само с капките.
Иначе моя юнак  говори мнооого.И постоянно ръси бисери и ни разсмива.Вчера в колата каза "Как беше за зайчето?" и ние му запяхме за зайченцето бяло.Това искал да знае Grinning
Храни се сам,но е много злояд и капризен.
Пие много АМ,а през нощта - минимум 2 пъти.
С памперс е и не иска да ползва гърне/ тоалетна.Сигурно до 1ви клас ще е така Hug
Биберона,не знам дали ви споделих,го изяде кучето Kissing Heart Хихихи
Не може да се облича сам.Нито да нарежда пъзели.Много сте напред в тази графа Flowers Hibiscus
Научил се е в яслата да пее "Мила моя мамо" и като ми я запее се разтапям.

# 347
Мацки и ние сме с пампи още, до първи клас не ни мърда
Ползвам новите мол фикс, като качество са като памперс, ама на цен са на половина
И все пак, бих искала да се отървем вече
Казва пиш ако е в настроение

А за Емо, не се тревожи... малко му трябва да дойде времето като няма да ми спира устата Simple Smile

# 348
  • София
Атето, дано скоро да ви изпишат напълно здрави и да спират тия болести вече. Имам чувството, че тази зима беше много, много по-лоша откъм болести. Не само защото децата са на градина и боледуват често. И мои колеги бяха болни и в болничен, включително и аз. Незнам дали си въобразявам, но сякаш други години такова чудо не е било. На една приятелка детенцето също изкара пневмония, после бронхит и оттогава за 4 месеца беше 5 пъти на антибиотик. Дано с пролета да изчезнат блестите.

Ние пък имахме случай със скарлатина в на Ели групата в градината. До утре сме под карантина. Преди коледните празници в яслата на малкия имаше дете с варицела и никое друго не се разболя. Сега със скарлатината е същото. Започвам да си мисля, че хигиената в тази детска градина е на доста високо ниво. Доволна съм и от учителите, децата ходя с голямо желание и учат доста неща там. До колкото разбрах от персонала, там си изяждат и яденето. Вкъщи понякога не искат обаче, предполагам не готвя толкова добре, както в детската градина  Laughing А миналата седмица като бяхме на ски, се хранехме в ресторанта на хотела и доста си хапваха и там (на тях им поръчвах супи).

И аз мислех как заглавието на темата много скоро пак ще е актуално. А сме на средата на темата. Може да е актуално и догодина напролет, ако не я изпишем. Wink

Lovely, можеш ли да ми кажеш кои три вида капки капеш. Няма да си ги самоизписвам, просто като информация. Малкия е почти постоянно със сополи. Почти не е имало момент, когато да няма никакви. В началото (октомври) капахме отривин и тобрекс, после отривин и цилоксан, после минаха 2-3 месеца, през които усилено промивах, една седмица пръсках някакъв пробиотик за нос, забравих му името, но струваше 34-35 лв флаконче за 7 дена и трябваше периодично да се пръска за няколко месеца (аз само първите 7 дни направих и се отказах от тази инвестиция). После уж за кратко пак само с промивки и понякога отривин и като го хвана грипа миналия месец, лекарката изписа едни капки дето нямат име, а ги правеха в аптеката на поликлиниката по написани на лист съставки от лекарката. От тях уж малко му мина, но след 2-3 дни на ясла пак текнаха гъсти сополи. И аз постоянно промивам със стеримар, обаче те просто не изчезват. А като текнат и от яслата веднага ми го връщат. Нищо че именно там ги е хванал. Сега сме на отривин и макситрол (тези никога не съм ги ползвала и дано да помогнат), обаче вече губя надежда, че ще се отървем от тези безкрайни сополи.

Последна редакция: сб, 03 мар 2018, 23:02 от katya_pk

# 349
  • Whatever our souls are made of, his and mine are the same.
Кате,капките са : Отривим , Гентазон и Унифлокс.

# 350
  • София
Благодаря ти.
Сега като се замисля, и унифлокс сме капали. А гентазон им капах в очите преди време, защото направиха конюнктивит ...
Май вече няма капки с локален антибиотик, които да не сме купували в даден момент.

# 351
Искаш ли Subway?
Неее, никам сбувам ce!
/Не искам да се събувам тоест/

# 352
Момичета, привет!

Не мога да пиша подробно, че малката се оказа нелюбител на гледането на филмчета и едва ме оставя от време на време да НЕ си играя с нея, на всичкото отгоре не спи на обяд вече. Освен, че се буди по няколко пъти нощем. Вече съм зомби и чакам с нетърпение градината Simple Smile
От една страна си мисля как ще я засиля през вратата и ще побягна с усмивка, от друга съм наясно колко ужасно много ще ми липсва, та и за мен няма да е лесна адаптацията.

За сега съм я записала на народни танци, заради което и в неделя ставам рано с аларма. Мъчи се да плете краката, но все пак е полезно за нея. В групата записват деца от 4 години нагоре, но понеже и голямата ми дъщеря ходи, се съгласиха да запишат и малката, колкото да се намира на занимание.
Мъча се да я науча да кара кънки на лед. Хем има огромен ентусиазъм, хем не може да си контролира страха и започва да пищи. Но понеже ние и тримата се пързаляме редовно, тя идва с нас и има надеждата, че един ден все пак ще се научи.
Вече доста добре ѝ разбирам какво говори, но все още не произнася думите правилно. Доста звуци заменя и всъщност произнася малък брой звуци, с които покрива голям набор от думи. Все още вместо меко л казва р. Заменя всички гласни в думата с ударената гласна. Чудя се кога е време за логопед. От един месец обмислям и тъкмо реша, че вече е време, после се разколебавам, че все още е малка и е нормално.

Пъзели подрежда с 3, 4 и 5 части, къде са вашите с по 180, ехее. Това десетилетие няма да ги стинем Grinning

Пожелавам бързо оздравяване на всички болни дечица от от тук нататък каквото има, все по-леко да го карат!

# 353
Ехаа, колко са напред някои деца. Браво!
Аз мога да се оплача, че нищо не разбираме почти от говора му. Не знам кога да го водя на логопед. Аз разбирам най-много, защото съм повече време с него, но и това не винаги помага и ми изпилва нервите. Казва нещо, което не разбирам и той съответно се нервира, плаче и повишава тон. Опитвам се да гадая, карам го да ми покаже нещото, но не винаги имаме успех. Не намирам и логика като Юна кое казва и кое не. Защото казва кола, но казва маНка кола, вместо малка, обръща и срички - окей е екоу. Когато го карам да казва думата на срички го прави без проблем, но да я повтори сам не успява. Повтаря цялата азбука без щ и р след мен. Брои до 5. Много обича песнички, опитва се казва последните срички/думи от стихчето и си припява и танцува. Изреченията са от 3 думи думи най-често - аз пия чай, искам пия бода /вода/, мамо пей сънчо, къде е баба Вени, това е воз/автовоз/, бус/автобус/, таси /такси/.
Не може да се облича и съблича сам, но от скоро сам се събува, когато има пиш. Може и да си вдигне после панталона, но е по-лесно мама да го облича.  Пъзелите са на такава почит вкъщи, постоянно ги прережда. Обича най-вече да са с коли и без проблем реди едновременно 2 с по 20 парчета. Много обича да четем приказки с картинки.
Болните бързо да оздравяват, а махането на памперса ви предстои, съвсем скоро.

# 354
искрено ви се възхищавам, че редите пъзели. Явно аз го подценявам моя, и не му вземам такива неща, защото съм убедена, че ще ги изпозагуби.

не се оплаквайте, че не говорят. моят като се е научил да казва:
аз пуша гаи, и пия кафее.

Да не мислите, че ми е лесно да се оправдавам в яслата.

А най-интересното е, че у нас не пуши никой, само аз съм по кафеето, ама нито съм му давала да опитва, нито той е проявявал интерес. Е, може би веднъж, но като видя, че е "гано" и повече не ще.

А за разбирането, аз му разбирам доста добре. И "мама стая" разбирам, и от туй се червя. За тази част от речника му ... сиг е баща му, не знам, аз не псувам.

# 355
Моята пък много обича кафе и се е случвало да го оставя на масата без надзор и да ми го изпие. То е с много кондензирано мляко и явно затова ѝ е вкусно.

# 356
  • София
Лелее, сладури. Да, иди се оправдавай от къде са ги чули тия неща.  Laughing
Юна, къде ходите на кънки?
Ние говорим също доста, но пак някои звуци ги изговаря еднакво и сякаш фъфли. Иначе казва р от известно време. А кака му казва р от една седмица. Това с р-то ми беше доста притеснително при нея, защото тя е на 4, а не го казваше. Преди ви бях споделяла как като беше малка, още преди да навърши 3, баба й реши, че трябвало вече да казва р и я травмира и тя започна да прескача напълно буквата. Много време беше така и преди седмица изведнъж каза р без да иска. Оттогава слага р и в думи, които нямат, но аз много й се радвам. Вече обмислях да я водя на логопед.
За пъзелите - от това, което виждам, за едно дете ралика между малък и гоям пъзел почти няма. Само големия може да го подрежда с няколко прекъсвания, защото им писва. Иначе ще останете изненадани как откриват парчетата и сглобяват части от картинката без проблеми. Много помагат пъзели с ясно откроени обекти на картинката (защото има и такива с повтарящи се на различни места цветове или един герой, който се среща на няколко места и това малко заблуждава). Пробвайте ги, вероятно ще се изненадате. В началото аз сядах с тях и ако дълго време не може да сглоби парчета, помагах с подаване на определено парченце, чиято позиция е лесно откриваема и казвах „това парченце къде ли трябва да се сложи”. Или показвах герой от картинката и питах къде виждат парченца от него. Много се въодушевяваха, защото хем не сглобявах парченцата аз, хем не позволявах да се ядосат или откажат при затруднение.
Ели е такъв тип характер, че ако нещо не й се получи, започва да мрънка и да се ядосва. От друга страна може докато редим пъзел да направи 5 обиколки на стаята, да се покатери някъде, да си играе с конструктор и кухнята междувременно и така и да не завърши никоя от игрите. Има доста деца като нея - просто не могат да стоят на едно място. Митко е друг тип характер - търпеливо си нарежда нещо, не се вълнува от други игри, докато не си го довърши. По-статичен е и не се дразни ако не става, обикновено опитва пак, а ако не му се получава, го зарязва, без да го превръща в драмата на деня за цялото семейство, за разлика от сестра си, която ако се ядоса на нещо и е крива цял ден после.

# 357
Кате - дай линк към някакъв пъзел, от тези които казвап. да е подходящ за малките.
Ще му взема да го пробвам - реших се Wink Най-много, ако сложи някое парче да плува в легена, или ако го изкъпе, да замине малко пъзелът, но едва ли са безкрайно скъпи

# 358
# 359
  • Северо=Западналия край
Охххх, момичета, ще се побъркам вече.....
Искам да се включа с нещо хубаво, ама.....
Вчера ни изписаха от болницата, уж излекуваме таз пневмония. Обаче днес е с температура 38.7 и е кисел....не кашля, не киха, няма сополи.... Беше 10 дни на антибиотик, до вчера включително.
От какво може да е тази температура? Единствено забелязвам зачервяване на върха на чукрата му. Никога не е забелван, само мия при къпане доколкото се показва. Може ли оттам да има сега някакво възпаление и от там да идва и температура та? Досега не му се е зачервявало, определено не дава и да пипам явно го боли.  Докторката ни е утре следобед, не искам да ходя пак в спешното и болницата сега, та нали вчера си дойдохме от там........

Общи условия

Активация на акаунт