С какво ви дразнят свекървите- 82

• 71 154
  • 802
  •   1
Отговори
# 540
Боряна, всички споделяме мнения, просто вече сме 2017 и много хора се женят над 30, че и 40 и подобни архаизми са нелепи.

# 541
# 542
Шарки, днешните баби могат да се обличат както си искат, а и ти освен че ще си баба си и мама на младежи Simple Smile.

# 543
Боряна, всички споделяме мнения, просто вече сме 2017 и много хора се женят над 30, че и 40 и подобни архаизми са нелепи.

Все има някъде  и архаизми.Може би ми е по-неудобно да ми викат майко снахите от на тях.И за това съм си казала,може би не по добрия начин.И не съм реагирала с нищо ,както и да се обърне към мен.И аз самата от ден първи  казвай  майко,а  накрая  преминах на име,по заслуги и от яд.Което не се отрази на грижа и друго към свекърва ми.

# 544
Сигурна съм, че всяка снаха с удоволствие биха нарекли свекърва си баби.  Mr. Green
Не мисля. Аз не съм имала свекърва, защото и при двата ми брака те бяха починали, но не бих могла да се обърна с подобно обръщение. Като цяло, тези махленско-балкански "лельо", "бабо", "стринко" не са за предпочитане от никого. "Майко" дори не го коментирам- абсурд е нарека така някой освен собствената ми майка. И категорично не искам да бъда наричана "майко" от снаха или зет. Имам си мои деца, които да ме наричат така.

# 545
Моя  син по име ми вика,работихме в онова предприятие  заедно,преди да следва и така му остана.Сега като има деца,опитва с майко пак.Нищо не казвам.Както му харесва,аз знам,че съм му майка.

# 546
Някой знае ли откъде произлиза тази простотия, зетят да казва на тъста и тъщата "баба" и "дядо"?

# 547
  • София
Някой знае ли откъде произлиза тази простотия, зетят да казва на тъста и тъщата "баба" и "дядо"?
От село. За да се отличават свекърите от родителите на снахата (когато са на една маса). Аз предпочитам да се обръща зетят към мен по първо име.

# 548

Нямам идея, но и не съм го срещала в моето семейство. Майка ми и баща ми казваха на бабите си стара майка, явно е пак нещо остаряло. И двамата казваха "майко" на свекървата и тъщата, но си мисля, че наистина е супе остаряло, а и те бяха родени през 30те.

# 549
Но, например, на мен ми е странно и към по-възрастните ми колежки да се обръщам по име. Обикновено карам на фамилия, а и те са си едни достолепни дами, към които не може да ми се пречупи езика да фамилиарнича, нищо, че сме в близки отношения.

Последна редакция: сб, 27 май 2017, 00:52 от kati_v

# 550
Какви достолепни дами, моите колеги бяха или на моето ниво, или на по-ниско. Обядвахме, пиехме кафе и си ходихме на гости. Как да нарека някой, с който си прекарвам деня и имам приятелски отношения "лельо" или "чичо".

Няма как да кажа лельо на колегата, а ако някой от младежите, в офиса ме нарече така (то няма как да стане де, но може да ми каже mem, ще го подбера яко).

Не го разбирам!

# 551

Няма как да кажа лельо на колегата, а ако някой от младежите, в офиса ме нарече така (то няма как да стане де, но може да ми каже mem, ще го подбера яко).

Не го разбирам!
Аз лично говорех за обръщението по малко име. Към тези си колеги се обръщам по фамилия, просто не слагам "г-жо" пред нея. Примерно Иванова, Петрова. Лельосването в работна среда също би ми било странно, но Боряна говореше за малко населено място, където отношенията са доста по-различни. Ако работиш в или с ромския етнос и се обърнеш към някой от тях на Вие, например, се смята, че си обиден на този човек.  Както и да ти кажат "како" е израз на уважение. Grinning

# 552
Тук ги познавам от деца,другите извън и преди работата също и обръщенията са установени.Но  на колежка възрастна како В съм викала ,на друга-на име.когато съм била на 20 и  започвах работа е .После на име в другите етапи.

# 553
Вероятно средата има огромно влияние. Аз работя в среда, в която е прието да се обръщаш на малко име към всеки. В България съм се обръщала по подобен начин към повечето хора, изключенията са били учители в основното и гимназията и да речем, когато съм говорила публично и е трябвало да кажа г-н, г-жо прецедател, министър или подобни. В ежедневното общуване, дори и служебно, се обръщам по име.

# 554
Е, по-леко с лепенето на етикети.
Всички от село са нискоинтелигентни и селяци.
Ние в България сме всичи високоинтелигентни, за това и държавата е на такова дередже.
Аз съм чувала и лелинчо и учинайка и бях питала, кой какъв е.
Освен това например в Германия също в някои области е прието да се наричат свекърите баба и дядо, но не е прието да се наричат мамо и тате. Но чак след като се роди внуче и само от внучетата, децата и техните партньори.
Не е прието на стара жена да и кажеш бабо, както в България от уважение се наричаха в миналото, тогава се нарича само Дама.
Това го разказвам само в опит да разширя мироглед.  Peace

Общи условия

Активация на акаунт