С какво ви дразнят свекървите- 82

• 71 140
  • 802
  •   1
Отговори
# 555
  • при късмета
Някой знае ли откъде произлиза тази простотия, зетят да казва на тъста и тъщата "баба" и "дядо"?
Е, по-леко с лепенето на етикети.
Всички от село са нискоинтелигентни и селяци.
Ние в България сме всичи високоинтелигентни, за това и държавата е на такова дередже.
Аз съм чувала и лелинчо и учинайка и бях питала, кой какъв е.
Освен това например в Германия също в някои области е прието да се наричат свекърите баба и дядо, но не е прието да се наричат мамо и тате. Но чак след като се роди внуче и само от внучетата, децата и техните партньори.
Не е прието на стара жена да и кажеш бабо, както в България от уважение се наричаха в миналото, тогава се нарича само Дама.
Това го разказвам само в опит да разширя мироглед.  Peace
Къде пък в цитираното намери определението "селско"?
Иначе, да, простотия е. Традиционно младото семейство се обръща към свекърите с майко и татко, а към тъстовете с бабо и дядо. Как де не е е простотия? Според тази традиция младите трабва да се съобразяват само и единствено със свекърите и да уважават само тях, защото само те са им семейство. Другите все едно не са родители

# 556
Аз пък харесвам френското "маман, Вие..." Префърцунено звучи за нашите уши, свикнали да лельосват и бабосват наред, но като се замисли човек, устройва всички! Хем й викаш мамо, да се не тръшка, хем на Вие, да си знае, че не е баш такава. Хем на снахата не й присяда на езика Laughing
Макар че и при тях вече се приема обръщение по име сред по-младите и модерни семейства.

# 557
  • София
С "маман" се обръщам към майка ми.

# 558
  • София
Моите три деца ми говорят на "мамо/маме" и никога на "майко", странно, че ММ се обръща към майка си твърдо на "майко" и не галено на "маме".

Аз бих искала всички "придошли" деца да ми говорят име, както ми говори американчето сега.

# 559
  • при късмета
Когато възрастните си кажат в началото на снахи/зетьове как предпочитат да им казват, хем ще спести неудобството от подобен въпрос на младия, хем по-лесно ще се стигне до консесус, ако има разминаване в нагласите.

Аз и на майка ми не казвам майко, какво остава  свекъра да татосвам

# 560
  • София
Моите три деца ми говорят на "мамо/маме" и никога на "майко", странно, че ММ се обръща към майка си твърдо на "майко" и не галено на "маме".
И при мен и майка ми е така, затова "майко" не ми е никакъв проблем, нищо не влагам в него.
Е, за мъжете е нормално да не се лигавят толкова с майките си.
Покажи на ТМ тази баба:
Скрит текст:

# 561
  • Наблизо
Аз пък харесвам френското "маман, Вие..." Префърцунено звучи за нашите уши, свикнали да лельосват и бабосват наред, но като се замисли човек, устройва всички! Хем й викаш мамо, да се не тръшка, хем на Вие, да си знае, че не е баш такава. Хем на снахата не й присяда на езика Laughing
Макар че и при тях вече се приема обръщение по име сред по-младите и модерни семейства.
О не..французите не се наричат така.По име.Нали всички се имат за млади,дори бабите и дядовците не искат да им се вика баба и дядо,ами си измислят прякори.
Защо аджеба трябва ''да се спестява неудобството на снахата''?Ми тя уста няма ли да попита?
Аз си попитах така и така.Нямам сливи там.

# 562
Е, не се наричали така Simple Smile Аз уши нямам сигурно Simple Smile
И съм живяла там, и роднини имам, и близки приятели.
Бабите обикновено са "мамИ" Peace (То и у нас вече се нароиха баби и дядовци, които харесват внуците да им говорят на име, което аз пък не разбирам.)
Но пак казвам - това е традицията. Някои я спазват, други по-модерни - не. Драми като у нас не съм разбрала да има.

ПП. Но дори и когато е на име, пак обикновено е Вие

Последна редакция: пт, 26 май 2017, 19:14 от птица

# 563
  • Наблизо
Е, не се наричали така Simple Smile Аз уши нямам сигурно Simple Smile
И съм живяла там, и роднини имам, и близки приятели.
Бабите обикновено са "мамИ" Peace (То и у нас вече се нароиха баби и дядовци, които харесват внуците да им говорят на име, което аз пък не разбирам.)
Но пак казвам - това е традицията. Някои я спазват, други по-модерни - не. Драми като у нас не съм разбрала да има.

Е ти ако искаш и мемер наричай.Иначе маман не съм чувала,но явно ти си доста по-възрастна от мен и такива хора познаваш..Няма лошо Simple Smile В крайна сметка на снахата й е дерт как ще нарича свекървата,тя да пита.Свекървите си наричат по име снахите,стига да могат.

# 564
Аз бих се радвала на свекърва, която ми дава къща  Embarassed Толкова си мечтая за къща, може и на село! Ама няма, а докато не изплатим ипотеката, не можем дори да си позволим да мечтаем за къщурка и в най-забутаното село. 
Да ми готви също може, да ми сади домати, да гледа децата...не майко, а злато ще й казвам  Laughing Децата човек убиват за домашно мляко, сиренце, баничка, доматче, малинки...за дворче...
Моята е такава, но не всичко е така прозаично.
Нека всеки намери това, за което мечтае!

# 565
Мадам Бътерфлай, моля покажи ми къде съм "залепила " етикет на селското население? Щото не виждам.

# 566
Аз и на майка ми не казвам майко,

Защо ли не се учудвам.

# 567
  • при късмета
Аз и на майка ми не казвам майко,

Защо ли не се учудвам.
Преди повече от 20 години, с нейна приятелка имаха смешна случка, която се коментираше много време. Двете помежду си си говорят на име, което не е на нито една от двете, заради случката. И аз и сестра ми от тогава на шега наричахме и двете с това име и така си остана.
Бас държа, че не предполагаше точно това.

Иначе на майка ми от време на време ѝ казвам и "баба ти", защото детето като проговаряше така ѝ казваше. И това е на шега и то остана като обръщение от време на време

# 568
Аз имам способността да измислям на хората прякори, които им лепват като втора кожа. И на баща ми, и на майка ми от дете съм измислила такива и до ден днешен така се обръщам. И на децата си съм измислила, и на първия ми мъж, и на сегашния. Но, за да се получи това, човекът трябва да ти е много близък и любим. Подозирам, че ако имах свекърва, тя нямаше да бъде очарована от подхода ми с прякорите.

# 569
Щяхме да те четем тук, Лъжлив Съби, нали имаше някога тема "С какво ви дразнят снахите".  hahaha

Последна редакция: сб, 27 май 2017, 19:38 от Априлска вълшебница

Общи условия

Активация на акаунт