С какво ви дразнят свекървите- 82

• 71 135
  • 802
  •   1
Отговори
# 585
  • София
Бях останала с впечатление, че това "майко" е отживелица и че в днешно време го има само по малките градове. От темата ми става ясно, че не е точно така Thinking

# 586
  • София
В серията куриози, аз на моята сегашна свекърва й казвам "майко", обаче малкият ми син й говори по име - защото в градчето й всички й говорели така, та и той newsm78.

# 587
Нищо му няма на обръщението, стига да не е натрапено насила и двете страни да се чувстват комфортно.
Ако пък им е ок, да се уточнят да се наричат по име или както ги устройва. На мен лично безадресното общуване ми се вижда неприятно и натоварващо, пък не знам за другите как е.

# 588
  • София
Без обръщение и аз смятам, че е доста обидно. Ами, ако е с гръб и прави нещо и искаш да я попиташ нещо, какво правим? "Абе, тука има ли салфетки" или си прочистваш "културно" гласа, докато не те пита дали те е хванал пролетният вирус Mr. Green Чисто практически не мога да си представя дългосрочно общуване без обръщение

# 589
  • София
Аз не виждам нищо лошо в "характерчето на снахата". Според мен баща и не е реагкрал адекватно.
И аз да съм, и на мен няма да ми стане приятно. Какво общо има бащата в отношенията "снаха - свекърва".
Тук и свекървата е могла да каже : Не се притеснявай,/името на момичето/, наричай ме както ти е удобно, или пък да даде конкретно предложение.

Веселке, на годеж са, бащата и майката, и дъщерята, явно нямат нормална комуникация, щом се стига до изцепката на бащата- ще наричаш свекърите  "майка и татко" и отговора на майката- а не, те сега младите не правят така.

Аз не бих се намесила след тази идилична картинка.
В края на краищата, снахата е тази, която трябва избере как да се обърне към даден човек- без значение, дали това е свекървата.

От друга страна, КАГ няколко пъти каза, че не я притеснява това положение- щом така иска снахата, няма проблем.
Но, тук упорито твърдите че не, тя просто чакала била да чуе " заветното майко".
Което си е некоректно тълкувание отвсякъде.

Последна редакция: пт, 26 май 2017, 22:48 от absurT

# 590
Според мен е точно обратното, човекът трябва да каже как иска да се обръщат към него. Особено в такива деликатни отношения - някои се дразнят да им казват "майко", някои се дразнят на име.

Уиш, от една порода сме с тебе.  Mr. Green  Grinning

# 591
По-умният, мъдър и възпитан човек би могъл да сложи край на това и сам да предложи обръщение и то по подходящ начин.

# 592
  • при късмета
Уиш, намерих ти перфектната реплика, след употреба на тиганЯ

Жена превързва главата на мъжа си, когото преди малко е ударила с тиган, и казва: - Просто не знам какво щеше да правиш без мен!

# 593
  • София
По-умният, мъдър и възпитан човек би могъл да сложи край на това и сам да предложи обръщение и то по подходящ начин.

Е, не е редно да се прехвърля от болната на здравата глава! Peace

Един мъдър, умен и възпитан- бащата, е направил предложение, което е отхвърлено мълчаливо пред всички.
Една мъдра, умна и възпитана- майката, предлага друго някакво обръщение, щото сегашните млади не правят така, което също е отхвърлено мълчаливо пред всички.

И пред свекървата, но пак тя е виновна, че не е направила третото по ред предложение, но по подходящ начин!?

Нямам думи.

# 594
Нищо мъдро, умно и възпитано не е имало в изцепката на бащата. Майката, доколкото разбирам, не е правила предложение за някакво конкретно обръщение, а се е опитала да замаже положението, доколко това е от полза, е друг въпрос. В такава ситуация човек може или с усмивка да каже "Ние двете ще се разберем", или "Казвай ми както искаш, моето момиче", или "Казвай ми еди-как-си", или по-късно, когато са само двете, да си каже. И толкоз.

# 595

Е, не е редно да се прехвърля от болната на здравата глава! Peace

Един мъдър, умен и възпитан- бащата, е направил предложение, което е отхвърлено мълчаливо пред всички.
Една мъдра, умна и възпитана- майката, предлага друго някакво обръщение, щото сегашните млади не правят така, което също е отхвърлено мълчаливо пред всички.

И пред свекървата, но пак тя е виновна, че не е направила третото по ред предложение, но по подходящ начин!?

Нямам думи.

И аз нямам думи пред толкова назадничаво мислене. Обръщението кого каса е? Назадничавия баща, опитващата се да замаже положението майка на булката или свекървата  newsm78
И защо готината свекърва да си мълчи за нещо, което се отнася единствено и само за нея. Би ли обяснила логиката си?

# 596
  • София

И аз нямам думи пред толкова назадничаво мислене. Обръщението кого каса е? Назадничавия баща, опитващата се да замаже положението майка на булката или свекървата  newsm78
И защо готината свекърва да си мълчи за нещо, което се отнася единствено и само за нея. Би ли обяснила логиката си?

Логиката ми е иронична- това е тема, в която свекървата винаги е виновна.

Тъщата и тъстът са интелигентните и напредничавите- всеки от тях дава указания на щерката как да нарича свекървата.
Щераката също е интелигентна и напредничава- мълчи като пукъл и пази в тайна намерението си да не се обръща никак към свеки.

А, свеки въобще не е готина, а си е виновна, щото не се е намесила в милата семейна раздумка, за да контрира предложенията на сватовете, изкарвайки ги дебили в очите и на дъщеря им, и на всички останали, предлагайки нещо, което не би се сетила бъдещата снаха- да ѝ казва както намери за добре. Mr. Green

# 597
# 598
Абсурт, защо умен човек като теб се изкушава да пише такива глупости? Свекървата може да каже, а може и да не каже нещо на секундата, както си прецени, ама какво й пречи в по-късен момент, след като по-рано това не се е случило, на четири очи да се разбере със снахата? Иначе, ако аз бях свекърва, поставена в такава ситуация, щях да се подразня преди всичко на нетактичния си сват, да се притесня дали има вероятност дъщеря му да прилича на него  Mr. Green и щях да кажа нещо, което да извади всички от неловката ситуация и да сменим темата. Естествено, че отстрани е лесно, но дори ако на момента човек не съобрази как да реагира, винаги по-късно може, стига да иска.

КАГ написа, че не е искала, не й е важно, ОК. На мен ми е важно и бих направила нещо. Хората сме различни.

Последна редакция: сб, 27 май 2017, 19:37 от Априлска вълшебница

# 599
И аз като наскоро омъжена имам подобни терзания. Защото на никоя друга жена не мога да кажа мамо, поне към момента (да не се заричам). А по име ми се струва неуважително. Все пак избягвайки обръщенията два месеца, на Великден свекърва ми докато й помагах с приготовленията повдигна въпроса и каза, че мога да се обръщам към тях по име. Случи се няколко пъти, но не го намирам за правилно. Мисля, че с времето ще си дойде обръщението. С изложеното исках да кажа, че необръщението не би трябвало да е обидно. Всяко начало е трудно, дори и на пръв поглед едно (не)обръщение да изглежда обидно, едва ли носи този смисъл. И може би зад него стоят по-дълбоки терзания.

Общи условия

Активация на акаунт