Страсти – градините в София, кампания 2017/2018 - тема 3

• 77 377
  • 888
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Здравейте, честито на всипки деца и майки. Имам малко глупав въпрос. Освобождават ли се места в яслите за второ класиране (говорим за район триадица, където борбата е безмислостно жестока) или да не тая никакви надежди, че някой приет би се отказал от записване. Въпросът ми е към майките с повече опит в класиране в ясли още от първа яслена група ( преди навършване на 2 години)
Освобождаваха се по 1, 2 места за второ и трето класиране. Но обикновено се появява някой с много точки, който се класира. Нов жребий нямам спомен да е теглен в яслите миналата година.

# 91
  • София
Като казах на нашата педиатърка за имунизационен паспорт, ми каза ксерокопираш си ей тази страница от картона и това е. Малко ми е съмнително, дано го приемат.
Приемат, приемат.
С такова копие записах малката на ясла преди 2 г.
От есента нашата лична си е ъпдейднала системата и към здравно-профилактичната карта излизат и ваксините. Преди тази екстра я нямаше и тя само се подписваше, че детето е с всички ваксини.

# 92
  • София
Здравейте, честито на всипки деца и майки. Имам малко глупав въпрос. Освобождават ли се места в яслите за второ класиране (говорим за район триадица, където борбата е безмислостно жестока) или да не тая никакви надежди, че някой приет би се отказал от записване. Въпросът ми е към майките с повече опит в класиране в ясли още от първа яслена група ( преди навършване на 2 години)

Излизат, излизат. За вашия район не мога да кажа, ама за Младост имаше много шансове на текущо класиране, моето детенце влезна на място на отписано, с 9,1 точки

# 93
  • София
Ако има отказ за записване (дали от родителя или от директора), свободното място се вижда още същия ден. В Люлин вече има 7..

# 94
  • София
Тези документи (ЗПК и имунизационното писмо) се взимат от ЛЛ наново. А картона само се взима от яслата при изписването. И нищо чудно в градината да искат чисто нов картон, а да не ползват този от яслата.
За ДГ не се издава нов картон, когато вече има направев такъв от ясла. След това с този картон се продължава и в училище.

Всяка година се издава и се представя нова Лична здравно-профилактична карта. Все повече лекари вече не попълват картоните продавани в книжарниците (педиатъра на моите деца никога не го е и правил). Разпечатват ЛЗПК от програмата си. В нея има и графа, в която се попълват направените имунизации. 

# 95
  • София
Тези документи (ЗПК и имунизационното писмо) се взимат от ЛЛ наново. А картона само се взима от яслата при изписването. И нищо чудно в градината да искат чисто нов картон, а да не ползват този от яслата.
За ДГ не се издава нов картон, когато вече има направев такъв от ясла. След това с този картон се продължава и в училище.

Всяка година се издава и се представя нова Лична здравно-профилактична карта. Все повече лекари вече не попълват картоните продавани в книжарниците (педиатъра на моите деца никога не го е и правил). Разпечатват ЛЗПК от програмата си. В нея има и графа, в която се попълват направените имунизации. 
В нашата частна детска градина искат на всеки 6м да носим нова здравно-профилактична карта. Имунизациите ги печатат от системата. Картонът му е вкъщи, не съм го давала в градината. Иначе и мен ме вълнува този въпрос, но по логика не би трябвало да се взимат от яслата.
Аз имам още 2 въпроса. Първият е, ако детето е посещавало ясла (частна или държавна) до 30 август, от 1 септември, при постъпването в ДГ, трябва ли наново да си прави всички изследвания? Не може ли да се занесат старите от яслата?
Другият ми въпрос е имат ли някакъв достъп от частните детски градини и ясли до системата, по такъв начин, че ако някое от децата в частната ДГ се запише в държавна, при тях да излиза уведомление?
Скрит текст:
Аз не искам да знаят в нашата ДГ, че е приет, защото ме е страх да не би да си променят отношението. ДГ не се слави с много добри отзиви и бях чела оплакванията на една майка, че средата на август казала, че детето й ще се мести и те не изчакали края на месеца, ами й връчили предпоследната седмица нещата и документите на детето и казали да не го води вече, хем било платено до края на месеца.

# 96
  • София

Ами аз вкъщи имам от големите по два картона от яслите и градините. В училище са с друг, а този, който си имат от бебета си е вкъщи. Нашият ЛЛ хем ми разпечатва тази ЛЗПК, хем ми попълва една на ръка, защото имал често върнати майки от градините. Явно до тях не е стигнало инфото, че вече всичко го има в ел. вариант и няма нужда от няколко повтарящи се документа.

# 97
  • София
Ако сте в частна детска градина, която е регистрирана в мон сигурно има връзка, защото частните градини издават свидетелство за завършване на детска, с което постъпвате в училище, ако сте били на частно през цялото време. На вас въпросът ви е дали да спирате майчимството ли? Т. Нар. детско центрове- детски градини без регистрация в мон никой не ги знае и не ги гледа, нито тях нито децата им. Но тези места от 5 до 7 години ме ви устройват. Частноте градини уведомление не получават, но АБСОШЮТНО ВСИЧКИ ДРЕКТОРИ следят приетите деца в дг, в сайта на столична община. Те не пасат трева - списъците на класираните и на кандидатстващите са публични.

# 98
  • София
Картонът му е вкъщи, не съм го давала в градината. Иначе и мен ме вълнува този въпрос, но по логика не би трябвало да се взимат от яслата.

Другият ми въпрос е имат ли някакъв достъп от частните детски градини и ясли до системата, по такъв начин, че ако някое от децата в частната ДГ се запише в държавна, при тях да излиза уведомление?

Картона, който се прави след раждането на детето и стои при вас е различен. При постъпване за първи път в ДЗ се прави нов, който си върви с детето в ДГ/училище.

Не би трябвало от ЧДГ да имат достъп до системата. Все пак тя е общинска.
Но не им пречи през вътрешен човек да получат информация, ако ги интересува, или просто да си проследят децата по име в приема за отделните ДГ в системата.

# 99
  • София
Ами аз вкъщи имам от големите по два картона от яслите и градините. В училище са с друг, а този, който си имат от бебета си е вкъщи. Нашият ЛЛ хем ми разпечатва тази ЛЗПК, хем ми попълва една на ръка, защото имал често върнати майки от градините. Явно до тях не е стигнало инфото, че вече всичко го има в ел. вариант и няма нужда от няколко повтарящи се документа.

Аз нямам в къщи дублирани картони. И на двете ми деца бяха направени за яслата, минаха през градината и сега са в училището.

А за ЛЗПК си е решение на вашия ЛЛ. Този на децата ми категорично отказваше да попълва картони, след като ми дава информация от системата си. В ДГ сестрата пък си искаше картонче, защото така й било по-лесно да си ги съхранява. Затова една година купих картони, сложих и й листовете вътре, за да е доволна.

# 100
  • София

А за ЛЗПК си е решение на вашия ЛЛ. Този на децата ми категорично отказваше да попълва картони, след като ми дава информация от системата си. В ДГ сестрата пък си искаше картонче, защото така й било по-лесно да си ги съхранява. Затова една година купих картони, сложих и й листовете вътре, за да е доволна.
То картона го попълва сестрата. Ето виждате, че и при вас в градината си държат на попълненото на ръка. Аз пак си мисля, че имунизационното писмо или паспорт дублират инфото съдържащо се в ЛЗПК и е излишно като изискуем документ. Реално те и от картата гледат само ваксините, другите данни са пълнеж.

# 101
  • София
Не, не ми е за спиране на майчинството, аз отдавна не съм по майчинство, детето е на 3г. и 4 м. Въпросът ми е заради онова, което съм сложила, като скрит текст, но така убягва. Просто не искам да си променят отношението към детето ми, само защото от 1 септември няма да е при тях.
ДГ е регистрирана към МОН и имат предучилищна, след това си продължават децата в държавни училища. Аз се съмнявам толкова много деца да следят дали са записани или не на ръка, много е сложно. Освен да има някаква програма, която да следи децата дали не са записани някъде. Направи ми впечатление, че миналата година на 1 септември не ме питаха ще продължава ли детето ми да ходи при тях, а направо ми връчиха новия договор.

# 102
Здравейте,

трябва ли да е вписано задължително в служебната бележка от работодател пред кого да послужи или е по желание на директора?

# 103
  • София
Не, не ми е за спиране на майчинството, аз отдавна не съм по майчинство, детето е на 3г. и 4 м. Въпросът ми е заради онова, което съм сложила, като скрит текст, но така убягва. Просто не искам да си променят отношението към детето ми, само защото от 1 септември няма да е при тях.
ДГ е регистрирана към МОН и имат предучилищна, след това си продължават децата в държавни училища. Аз се съмнявам толкова много деца да следят дали са записани или не на ръка, много е сложно. Освен да има някаква програма, която да следи децата дали не са записани някъде. Направи ми впечатление, че миналата година на 1 септември не ме питаха ще продължава ли детето ми да ходи при тях, а направо ми връчиха новия договор.
Няма да има специално отношение. Те са наясно, че вече в държавнте има все повече места. Според мен коректно е да кажете, че ще напускате, за да си запълнят местата - от вашата такса зависи заплатата на някой от учителите, а и те имат деца, за които да се грижат все пак. Ваше си е решенивто, но вЕрвайте ми, те следят списъците още предикласирането, следят районите, в които се намират. С бутона контрол+ f можте да търсите в интернет страницата за желана от вас дума. Просто отварят списъка и пишат "Калоя" и тва е. Не подценявайте хората, на тях това им е прехраната и така знаят дали да записват повече или по-малко деца. Ще има липно отношение към вас, ако не им кажете, а и вие и те знаят, че сте приети. Това е личното ми мнение. Лятото децата намаляват и няма напрежение в градините, така че няма как някой да се заяжда с мъничето ви.

# 104
  • София
Няма да има специално отношение. Те са наясно, че вече в държавнте има все повече места. Според мен коректно е да кажете, че ще напускате, за да си запълнят местата - от вашата такса зависи заплатата на някой от учителите, а и те имат деца, за които да се грижат все пак. Ваше си е решенивто, но вЕрвайте ми, те следят списъците още предикласирането, следят районите, в които се намират. С бутона контрол+ f можте да търсите в интернет страницата за желана от вас дума. Просто отварят списъка и пишат "Калоя" и тва е. Не подценявайте хората, на тях това им е прехраната и така знаят дали да записват повече или по-малко деца. Ще има липно отношение към вас, ако не им кажете, а и вие и те знаят, че сте приети. Това е личното ми мнение. Лятото децата намаляват и няма напрежение в градините, така че няма как някой да се заяжда с мъничето ви.
Повярвайте, че не е така. Не познавате хората. Не искам тук публично да пиша коя е ДГ, но има доста теми във форума за нея. Аз го записах с мисълта, че е пълно с недоволни майки, които мрънкат от нищото, но се убедих, че не е било напразно. Това са хора, които се интересуват единствено и само от месечната такса, а отношението към децата не искам да го коментирам. И както писах по-горе в скрития текст, една от майките им е казала в средата на август, че детето ще продължи в държавна ДГ, при което те започнали да се отнасят пренебрежително към него, а 1 седмица по-рано му събрали нещата и казали да не го води повече, хем било платено до края на месеца. Пари там не връщат по никакъв повод. Преди 2 седмици се появи пресен пост с ново оплакване от градината. Всичко съм го видяла с очите си и вярвам, че е истина. Съжалявам много, аз съм честен човек, но тези не заслужават такова уважение. С удоволствие ще го махна от там.

Общи условия

Активация на акаунт