Страсти – градините в София, кампания 2017/2018 - тема 3

• 77 358
  • 888
  •   1
Отговори
# 255
  • София
АКо беше една от самото начало нямаше да може да се влезе с под 10 точки. Така поне на първо класиране се приемат (66% ли бяха) деца с по 9,1 точки.. вие предлагате тия с многото социални критерия да ги премахнат ли 😁? Това чесността не е това, което беше 😂
Не да ги премахнат, но да участват с точки по общ ред.
Принципно напълно ви разбирам. Ние сме с 9,1 точки и не ни върза в жребия на първо класиране и сега треперя да не се появи някой с 10+ и да ни отчая напълно, но не знам дали сте запознати със соц. критерии, оо които им се дават тези допълнителн точки - деца полусираци, деца на родители с ТЕЛК над 71%, деца от социални домове и т.н. общо взето това са семейства с достатъчно тежка съдба и аз не им завиждам за дооълнителните 2 точки. Нека са с предимство, а ние да сме живи и здрави.
И деца на самотни родители. А докато системата и държавата като цяло го позволяват "самотни родители", но не защото са самотни, а заради всички социални придобивки ще има все повече. И тези деца, освен всички останали привилегии, получават и бонус ясла...
Това за мен не са мъже, аз ако бях казала на мъжа ми да не признае детето, да не му носи името и да не му е наследник, за да влезе в ясла той щеше да ме прати на психиатър, чесно. Това е безумие да не признаеш детето си заради някакви социални придобивки.. ако това е масово явление - жалко за децата ни - отглеждани са от откачени родители

# 256
  • София
Е, чак пък да не си признаеш детето заради едната градина - силно се съмнявам. Аз съм с 3 деца, но ако не бях, детето ми нямаше да влезне в градината до нас, заради многото хора, които се пишат, че работят в района на ДГ, без реално да е така. Това предимство според мен, макар да носи само 0,1 е едно от най-спорните.
Не заради яслата, а заради социалните придобивки. Яслата е просто бонус към "пакета", който държавата им дава. Вярвайте ми,тези хора не са малко както в София, така и в провинцията.

# 257
Днес се записахме без никакви проблеми, връщания и т.н.  Simple Smile
Единствено ме притесняваше че трудовата ми книжка не е актуализирана от 7 г. и името на фирмата го смениха преди 1 г. но не направиха проблем. Даже не ни погледнаха трудовите книжки, а само ксерокопията.
Бяхте ми много полезни !

# 258
  • София
Е, чак пък да не си признаеш детето заради едната градина - силно се съмнявам. Аз съм с 3 деца, но ако не бях, детето ми нямаше да влезне в градината до нас, заради многото хора, които се пишат, че работят в района на ДГ, без реално да е така. Това предимство според мен, макар да носи само 0,1 е едно от най-спорните.
Не заради яслата, а заради социалните придобивки. Яслата е просто бонус към "пакета", който държавата им дава. Вярвайте ми,тези хора не са малко както в София, така и в провинцията.

И после циганите източвали за помощи... това си е супер нередно.

Но какво печелиш? 35 лв детски, друго какво? ужас, немислимо ми е заради едната ясла и помощи да го правиш. В ясла как и да е ще влезне някъде, ако не в твоя район в друг,ако не в ясла тогава в градина... млади, здрави хора, да търсят лесното само...

# 259
  • София
А защо смятате, че циганите не го правят този номер?
Знам,че държавната кухня им е на половин цена, 3т. за яслата получават, детски и разни други помощи.
Предполагам, че и таксата за яслата им е по-малка, ако изобщо плащат такава. Ще питам.

# 260
  • София
 offtopic

това че циганите го правят нас не трябва да ни засяга... мен ако питате таксите за детските градини и ясли трябва да се увеличат поне с 20 или 40 лв за сметка на увеличаване на персонала поне, ама с парцалите ме изядоха като го предложих това за протеста. Стандарта в София е много по-висок от таксата в момента за София...

# 261
  • София
offtopic

това че циганите го правят нас не трябва да ни засяга... мен ако питате таксите за детските градини и ясли трябва да се увеличат поне с 20 или 40 лв за сметка на увеличаване на персонала поне, ама с парцалите ме изядоха като го предложих това за протеста. Стандарта в София е много по-висок от таксата в момента за София...
Това не са парите, които се дават за децата, услугата е субсидирана. Имаше някъде инфо, колко е субсидията на дете и никак не е малко. Увеличаването на таксата няма да промени съществено услугата.

# 262
И аз да се отчета, че се записахме, с едно връщане.

В служебната бележка на съпругата не пишеше, че е в отпуск за гледане на дете, както бяхме отбелязали в системата. Бяхме видяли липсата на този текст, но все пак решихме да пробваме, тъй като няма разлика в точките със и без отпуск за гледан на дете, а и всичко в служебната бележка беше вярно. Започнах разговора точно с това, за да не си губим взаимно времето. Директорката не прие документите и ме върна  Twisted Evil .

Съпругата вече беше поръчала в работата ѝ да ѝ подготвят служебна бележка, в която е добавен текста с отпуск за гледане на дете. След 1 час цъфнах със служебна бележка с правилния текст и директорката ни записа   Sunglasses .

Директорката не ми поиска оригиналите на ТК, а аз се бях приготвил твърдо да не показвам оригинали. Всъщност моята ТК заприлича на баница точно след едно такова носене миналата или по-миналата година, когато престоя половин година под динамичен товар - лаптоп - на дъното на раницата ми Simple Smile

Последна редакция: пн, 22 май 2017, 12:15 от татко Ники

# 263
  • София
В служебната бележка на майката се изисква да се знае в отпуска по майчинство или на работа не заради точките, а защото се съгласува информацията към НОИ по отношение на пари и т.н. Както в държавната кухня също искат бележки кога ще тръгне детето на ясла, за да се пренасочи дажбата.

И ние се записахме днес без проблем. До тук впечатленията от директорката на 117 са положителни - любезна и отговаря дори на най-глупавите въпроси, обяснява подробно. Дори вече има дата за първата родителска среща. Въведи ни в системата като записани още, докато бяхме в кабинета и вече може да сме спокойни  Simple Smile

# 264
  • София
В служебната бележка на майката се изисква да се знае в отпуска по майчинство или на работа не заради точките, а защото се съгласува информацията към НОИ по отношение на пари и т.н. Както в държавната кухня също искат бележки кога ще тръгне детето на ясла, за да се пренасочи дажбата.

И ние се записахме днес без проблем. До тук впечатленията от директорката на 117 са положителни - любезна и отговаря дори на най-глупавите въпроси, обяснява подробно. Дори вече има дата за първата родителска среща. Въведи ни в системата като записани още, докато бяхме в кабинета и вече може да сме спокойни  Simple Smile
И какво се съгласува с НОИ?  В НОИ се пуска уведомление за прекратяване на майчинството при тръгване на детето, а не при записване. В кухнята взимах храна 3 месеца след като малката тръгна на ясла. Питах в пункта, казаха че няма проблем.

# 265
  • София

И какво се съгласува с НОИ?  В НОИ се пуска уведомление за прекратяване на майчинството при тръгване на детето, а не при записване. В кухнята взимах храна 3 месеца след като малката тръгна на ясла. Питах в пункта, казаха че няма проблем.
И на нас не са ни искали бележка дали ходи детето на ясла или не. Взимах до последно храна. Аз също питах в пункта и ми казаха, че няма значение дали ходи на ясла, имаме право до навършване на детето на 3г да взимаме храна.

# 266
Не изглежда, че съгласуват нещо, но явно намеренията за съгласуване са добри.  Laughing  Laughing  Laughing

# 267
  • Сф
Като ги записвахте на ясла, разбрахте ли по колко деца тръгват всяка седмица? Аз я записах, но искаха чак от средата на октомври да я пусна, че на седмица  тръгвали само по 3 деца и не можело повече. А до тогава кой ще я гледа?  Crossing Arms

# 268
  • София
Ако единия от родителите е на 4 часов работен ден, трябва ли да бъде някъде специално отбелязано в системата?
Четох, но никъде не видях да има изискване трудовите договори да са на 8 часа.

# 269
Като ги записвахте на ясла, разбрахте ли по колко деца тръгват всяка седмица? Аз я записах, но искаха чак от средата на октомври да я пусна, че на седмица  тръгвали само по 3 деца и не можело повече. А до тогава кой ще я гледа?  Crossing Arms
Здрасти,

аз затова бързах със записването /имах неприятен спомен с първото дете/, но се оказа безпредметно. В крайна сметка директорките, по собствено желание ще подредят схемата за постъпване и няма да се гледа реда на записване. Т.е. по симпатии. Тъй като не съм от "симпатичните" се готвя се пак да работя от вкъщи няколко седмици до постъпването и няколко, при които ще сме до обяд. Все пак смятам, че е правилно поетапното постъпване и го подкрепям.

Важното е децата да преминат по-леко през този неприятен момент на отделяне от родителите...

Общи условия

Активация на акаунт