За проблемите в училище и още нещо...

• 42 890
  • 366
  •   1
Отговори
# 195
  • В полите на Пирин планина
Може би. Мен тогава ме беше яд, защото тренирах спортна гимнастика, но този скок така и не го усвоих ...Smiling Imp  Не си спомням оценката по физическо да е влизала за кандидатстване Hands Thumbsup

Уф, тази нова версия на Мамата ме нервира. Rage

# 196
  • волно калдъръмче
И смяташ,че пред комисията ще пропееш като Енрике Иглесиас  Rolling Eyes
Кой ти пише шестици за пеене? На момчета с мутиращ глас трябва да им пишат шестици, ако мълчат  Laughing

# 197
Ох, като вземете да се вживявате с това физическо, музика и домашен бит ще ме "скъсате" от смях.  Laughing Оценки, загрозяване на дипломата и прочие. Едно време бях пълна отличничка по всичко друго, а по физическо имах 4, заради една коза.....,
Прочетох до тук и  бях убедена, че става въпрос за човек.. Joy Joy

...
.[/spoiler]  Днес всеки наготово иска. Имал 6 по бг и мат и айдеее и по другите предмети така, щото инак как Shocked

Скрит текст:
По физическо никога не съм имала 6, щото не покривах нормативите, но пък и не съм била отлична ученичка, за да ми пишат по презумпция и по този предмет 6. Щеше да е жалко отличник, който не заслужава, да получи отличен, за да не му се загрозява дипломата, а мен да ме оставят с реална оценка. Някак не е много чеСно. Нали Confused

Същото важи и за останалите "развлекателни" предмети.

И смяташ,че пред комисията ще пропееш като Енрике Иглесиас  
Rolling Eyes  Joy Joy Ще ме уморите, честно

# 198
  • Sofia
Аз смятам, че по рисуване, пеене и физическо не трябва да има оценки. Това са предмети, които служат за разтоварване и отпускане. Трябва да са приятни, а не да те натоварват. И освен това там се искат умения, които или ги имаш, или ги нямаш. Не зависи от теб и не зависи от усилията, които полагаш.
Аз лично никога не съм имала повече от 4 по тези предмети. Не съм и заслужавала повече, но не виждам за какво служат оценките по тези предмети.

# 199
Аз смятам, че по рисуване, пеене и физическо не трябва да има оценки. Това са предмети, които служат за разтоварване и отпускане. Трябва да са приятни, а не да те натоварват. И освен това там се искат умения, които или ги имаш, или ги нямаш. Не зависи от теб и не зависи от усилията, които полагаш.
Аз лично никога не съм имала повече от 4 по тези предмети. Не съм и заслужавала повече, но не виждам за какво служат оценките по тези предмети.

За нищо не служат. По музика и рисуване ги изпитват на теория. По физическо търсят на децата да покриват недостижими нормативи. Големият ми син е спортист, футболист, но не е успял да скочи на дълъг скок за шестица.  newsm78

Nil desperandum! , чисто си беше заради козата и заради един бая мощен учител по физическо, който със сигурност не можеше да ми покаже как да скоча ... Mr. Green

# 200
  • Sofia
За съжаление е така. Имах придвид, че п презумпция за това би трябвало да служат. Нито някой ще се научи да пее, нито да рисува в училище, ако няма талант. Пък не е и нужно. А ако има талант това в училище е недостатъчно. Така че единственият смисъл на тези часове е да са по-средата на учебния ден, децата да починат, да си разтоварят мозъците, да се раздвижат. А не да им пишат оценки. Че и учебник по рисуване измислили.  ooooh! Това като го видях тази година щях да падна.

# 201
Има, има и по домашен бит и техника, има.  Mr. Green

# 202
  • Sofia
Да, знам. Там поне нещо режат от него, лепят, сглобяват. А по рисуване за какво? За да вземе някой автор хонорар.

# 203
  • Пловдив
Предметите не са пеене и рисуване, а музика и изобразително изкуство. При тях не само се пее и рисува, а се учи и теория и смело, въпреки убежденията на повечето от пишещите тук, смея да заявя, че обогатяват общата култура на децата. По-назад видях подигравки с това, че изобщо не е важно кога е роден Моцарт. Да, принципно защо да се помни определена година, но какво лошо има децата да се запознаят с живота и част от творчеството на композиторите, художниците, епохите, в които творят и това, което са оставили за поколенията и което им е дало популярността и безсмъртието до наши дни. На моите деца им е много интересно да им разказвам за живота на композиторите и сами ме молят понякога да чуят нещо за тях или да им пусна някое произведение. Някои от децата дори ми дават флашки да им запиша да се слушат и в къщи и това са моментите, в които смятам, че наистина съм постигнала много с тях.
Скрит текст:
Между другото е много обидно, след като попитам защо не са се постарали вече две седмици да научат една песен, да чуя отговор "защото бях на английски, плуване и имах много задачи по математика". И доскоро очаквах да вляза в бисерите на учителите и да си прочета забележката, която писах на 10 човека от един клас "...... не си е научил  две седмици песента по музика, защото е ходил на уроци по английски, на танци и на плуване. Много ви моля за следващата седмица да отделите 15 минути от времето му да си научи и песента". Написах я само на 10 ученика, защото не ми стигна времето да я напиша на още 5. Останалите 10 деца от класа си бяха научили песните.

# 204
  • София
Винаги ми е било неприятно, че тези предмети се подценяват, защото били за отмора. Може да са за отмора, но са и за култура. В противен случай остават едни профани, съвсем буквално. Отделен въпрос е колко некадърно са написани учебниците и как за някои  учители е трудно да си помисли човек, че някога са били пленени от музиката, рисуването или спорта, а са се превърнали в заядливи сухари. няма кой да каже на децата дори това, че музиката от Междузвездни войни е симфонична.

# 205
  • Sofia
Принципно няма лошо. Но все си мисля, че общата култура е нещо, което се придобива основно в семейството. Някои го придобиват, други не. Зависи от какво семейство произхождаш.
За песните... може би децата щяха да ги учат с повече желание, ако песните бяха по-добре подбрани. И защо изобщо трябва да учат песни? Да слушат музика, да знаят различни стилове, епохи и автори... би било чудесно. Но да учат песни.... не виждам смисъл. Този дето не може да пее и 100 песни да научи пак няма да може да пее.

# 206
  • София
Училището трябва да даде един минимум обща култура, защото не всички семейства са с такава или общата им култура се изчерпва с чалга.

# 207
  • Sofia
защото не всички семейства са с такава или общата им култура се изчерпва с чалга.
Именно. То не е и нужно и всички деца да са с обща култура. Има си хора за всичко. Ако детето на чалгаджията ще стане строителен работник едва ли ще му е важно кога е роден Моцарт.

# 208
  • Пловдив
За песните... може би децата щяха да ги учат с повече желание, ако песните бяха по-добре подбрани. И защо изобщо трябва да учат песни?

Защото децата обичат да пеят. От всичко в часовете по музика това им харесва най-много.

# 209
защото не всички семейства са с такава или общата им култура се изчерпва с чалга.
Именно. То не е и нужно и всички деца да са с обща култура. Има си хора за всичко. Ако детето на чалгаджията ще стане строителен работник едва ли ще му е важно кога е роден Моцарт.
Ама изобщо не е вярно (уви), че децата на чалгаджията, стават работници. Напротив- чалга, за съжаление, се слуша от сума ти хора с титли и образования. Бях се изумила преди време какви гюбеци дръпнаха хора, които не ставаха от учебниците и бяха супер точни и старателни иначе. А една позната- жена, филолог,учител, ми каза, че вечер си пуска "Планета",за да се разтоварва. Донякъде мога да ги разбера- реалността в България е толкова абсурдна, потискаща и угнетителна на моменти, че ги избива в тази посока. Самият факт, че много хора пеят чалга, а, ако можеха щяха да пеят например поп или народно пеене (Деси Слава например пее страхотно народни песни) говори, че парите са точно там - в този бранш. А защо са там- защото това се слуша и то далеч не само от шофьори и други със средно образование.

Ето една  интересна статия по тематаhttp://mamamia.bg/pod-kilima/postulatite-na-balgarskoto-omrazovanie/ за оМРАЗованието, която казва почти всичко(и от страната на родители, и от страната на деца, и от страната на учители) (коментарите долу също са интересни)

Общи условия

Активация на акаунт