Съседка свири на пиано. Какви са ми правата?

• 70 171
  • 664
  •   1
Отговори
# 135
НСЧ, това си ти...масово хората не си работят по домовете.

Shirley-Ann, убедена съм, че за почивните дни може да се направи някакъв компромис и разумно да се разговаря с човекът, причиняващ шум.

А представете си, че имате съсед - маниак по чистота.
И от 17-20ч. чисти с прахосмукачка. Simple Smile
Ще го накарате ли пак да звукоизолира?

# 136
НСЧ, това си ти...масово хората не си работят по домовете.

Shirley-Ann, убедена съм, че за почивните дни може да се направи някакъв компромис и разумно да се разговаря с човекът, причиняващ шум.

За прахосмукачката нашите го търпят в техния блок... Ама се примириха.
Опитвала съм се да обясня на съседката, че на тромпет може да се свири и след 16 ч, но тя отказва да приеме каквато и да е критика. Стискам зъби и търпя, какво да направя - полиция ли да викам? Домоуправителката само вдига рамене и казва Не я закачай, че е психически нестабилна...

# 137
  • София
Толкова луди рядко се срещат.

Съчувствам на авторката. Ако някой съсед всеки ден пуска по 3 часа примерно Бруно Марс и Адел, колкото и да са ми любими, ще откача. Аз самата обичам да слушам музика на макс, но винаги се съобразявам с хората. Ако живеех в къща сред гората, щях да си правя каквото поискам. Редно е този, който вдига шум, от едното възпитание (което дано да има) сам да намери решение за да не притеснява околните. Не става да дрънча всекидневно по няколко часа, без да звукоизолирам съответното помещение. Въпрос на елементарно възпитание и такт. Иначе всички я знаем наредбата. И всички можем да си купим барабани и да изпадаме в див възторг едни от други.  Whistling

# 138
НСЧ, това си ти...масово хората не си работят по домовете...
Това е в момента, преди никога не съм работила от вкъщи, затова описах и предишното положение.

За хората със заболявания (ОКР е това с прахосмукачката) положението е друго. Вероятно ще сменя имота, ако болестта им пречи на живота ми. За някои случаи се стига и до общо събрание и изнасяне на човека. Има такива случаи дори в България.

Последна редакция: ср, 17 май 2017, 16:28 от Не се сърди, човече

# 139
  • София
НСЧ, това си ти...масово хората не си работят по домовете...
Това е в момента, преди никога не съм работила от вкъщи, затова описах и предишното положение.

За хората със заболявания (ОКР е това с прахосмукачката) положението е друго. Вероятно ще сменя имота, ако болестта им пречи на живота ми. За някои случаи се стига и до общо събрание и изнасяне на човека. Има такива случи дори в България.
има, разбира се. в нашия комплекс, тамън 2.

# 140
  • Germany
И аз съчувствам на авторката! Супер изненадана съм, че по закон е разрешено да се свири всеки ден, часове наред. Това е страшно изнервящо. Живеем в Германия и доколкото съм запозната, тук е разрешено до час на ден, за инструменти, като пиано и до 30 мин., ако са барабани и т.н. Като се нанесохме имахме съседче барабанист, който свиреше /силно казано свирене.../ всеки ден от 15,00 до 15,30. След месец откачах, само като започнеше. Надувах си музиката, защото иначе едвам го издържах. Добре, че се изнесоха. Сега големият ми син свири на пиано, но му взехме електрическо и хем може да регулира звука, хем има слушалки.

# 141
  • Варна
Супер изненадана съм, че по закон е разрешено да се свири всеки ден, часове наред. Това е страшно изнервящо.
Така е и наистина е неприятно. Това, че някой е определил някакви децибели за "допустими" не ги прави приятни, ако ги слушаш часове наред.
Срещу нас живее оперна певица, направо подивявам като я чуя да се разпява, а сега, когато е топло и се отварят прозорци е отврат.

# 142

Срещу нас живее оперна певица, направо подивявам като я чуя да се разпява, а сега, когато е топло и се отварят прозорци е отврат.

Радвам се, че не съм единствената потърпевша от оперно пеене Mr. Green. Отвратително, досадно и
 натрапливо е. А ако отгоре се опитват да свирят и на пиано, какофонията е адска. След 5 години и аз бях изучила гамите и арпежите Stop Stop Stop

Направо недоумявам как интелигентни хора толерират подобно нещо - крайно неприятно е за съседите подобно свирене, разпяване, и то часове наред. Не знам за Германия, но в Холандия силно се съмнявам някой да толерира подобно нещо Stop /аз живея в къща и не знам правилника за кооперациите какво гласи, но съм убедена , че няма да търпят подобно издевателство/

# 143
  • София
Добре, а защо изключваме варианта съседката-пианистка, с която авторката не е говорила, да не предполага, че толкова и пречи?

Преди доста години брат ми живя в една квартира, а съседката на горния етаж беше пианистка - чуваше се как свири само лятото, когато прозорците бяха отворени. За протокола - жената свиреше доста; сега е част от световния клавирен елит.

# 144
Освен ако няма проблеми със слуха, иначе няма как да не се сеща, че се чува.

# 145
И казваш, трябва да е благодарен, че само лятото се е чувало ли Laughing Stop

Еднообразни, повторяеми до безкрайност звуци могат да влудят и най-нормалния човек/особено всекидневно/, какво остава за някой, който има нужда от спокойствие, тишина и почивка. Ако искам да слушам опера, си купувам билет, слушам, гледам и си тръгвам или си пускам за лична консумация.

Ами ако детето ми свири на гайда ще го търпи ли някой да надува гайдата по 3-4 часа?

моите съседи в София се дразнят, че кучетата ми играят с топка и се чувало тропането на крачетата/кучетата ми са под 3 килограма, едното е под два дори/, пък ако им замузицира някой на пиано всеки ден по 3-4 часа ще го изхвърлят на втората седмица. Дразнещо е за околните, пък който иска и вселенска звезда да става.

# 146
  • София
Дали се чува и дали пречи на съседите са два отделни въпроса. Очевидно на авторката и пречи - значи, на първо време да проведе един нормален разговор с пианистката, може да се разберат. Мен не ме интересува какво правят съседите докато ме няма - в тази връзка, детето им може да свири и по 8 часа на гайда Wink

# 147
Тих и кротък живот, дивеенето където му е мястото
Т.е. свиренето на музикален инструмент е дивеене?

По-горе не помня кой зададе един важен въпрос, но никой не си направи труда да му отговори, затова ще го повторя. Да си представим семейство с дете, което живее под наем. Не в собствено жилище, а под наем. Детето свири на китара или цигулка или друг инструмент. След като са под наем, няма как да звукоизолират жилището. Как да процедират? Да забранят на детето да се упражнява? Да се изнесат незабавно и още по-незабавно да намерят едни пари и да си купят жилище?

# 148
Това си е техен проблем. Ако искат да са са коректни, ще си купят жилище и ще шумоизолират стая. Иначе е ясно, че пак околните ще страдат и ще трябва да проявят толерантност към тези, които не се съобразяват и пречат.

# 149
По-евтино ще и излезе на авторката да си купи една цигулка и да свири фалшиво докато съседката и свири....,вместо да слага шумоизолация - пак ще се чува...!!!

Общи условия

Активация на акаунт