Братислава

• 60 738
  • 745
  •   3
Отговори
# 735
Супер сте и благодаря! Живот и здраве да се върнем и аз ще давам информация за каквото мога!

# 736
В момента съм в Братислава. Днес обиколих ме старият град със всички забележителности в него. Посетихме и коледния базар. Други обекти които сме набелязали са кулата на моста на Дунав и зоологическата градина. Моля за информация за други места или събития интересни за посещение. Тук сме до шести включително.

# 737
Може би Виена за ден, или Будапеща (но тя е малко по-далеч) Simple Smile
Аз ходих до Виена. Бързо и евтино беше.

Добавям: може да отидете до Девинския замък (ако не сте го посетители вече). Има градски транспорт до там.

# 738
В момента съм в Братислава. Днес обиколих ме старият град със всички забележителности в него. Посетихме и коледния базар. Други обекти които сме набелязали са кулата на моста на Дунав и зоологическата градина. Моля за информация за други места или събития интересни за посещение. Тук сме до шести включително.
Здравейте, след няколко дни ще сме в Братислава, бяхте ли на Коледните базари?

# 739
Здравейте, след няколко дни ще сме в Братислава, бяхте ли на Коледните базари?
Да нищо по-различно и впечетляващо от други коледни базари. Но добре организиран.

# 740
Здравейте! Знаете ли по Коледа дали ще работят магазини хранителни?
Как е времето в момента?

# 741
Моля за информация за други места или събития интересни за посещение.

С уговорката, че никога не съм била в Братислава, споделям какво съм намерила като информация, ако евентуално представлява интерес за вас - аз лично не харесвам галерии.

Галерия „Недбалка“ (Galéria Nedbalka) в центъра на Братислава.
Съвременна словашка живопис и скулптура. Известна е със своята вътрешна архитектура в стил „Гугенхайм“.

Danubiana Meulensteen Art Museum (Данубиана)
Danubiana Meulensteenovo umelecké múzeum се намира извън града, на нос в река Дунав.
Един от най-известните и големи музеи на модерно изкуство в Европа.
До там се стига с градски транспорт.

В тази тема някой беше писал за Мултиум - малка галерия с няколко зали с оптични илюзии. Не знам дали все още е актуална информацията от 2022.

Президентския дворец, Словашкия национален театър, консерваторията

Mačkafé Zamocká 24 - котешко кафене

Погледни тук
в описанието на туровете може да намериш нещо, което евентуално сте пропуснали.

Извън Братислава

The best of Slovakia
https://slovakia.travel/en/places-to-go/the-best-of-slovakia

Červený Kameň Castle
https://slovakia.travel/en/the-cerveny-kamen-castle

Neo-Gothic Smolenice Castle
https://www.castlesintheworld.com/slovakia/smolenice-castle/

Също ще помоля да споделиш какво е времето в момента и как преценяваш тълпите (въпреки че е субективно, но все пак).

Последна редакция: чт, 04 дек 2025, 10:44 от SamoDiva

# 742
Съвсем спонтанно взех самолетни билети до Братислава, като на Нова година ще сме там, а май нищо няма да работи. Купила съм билети за flix bus за Виена на 31 декември, мисля да взема и за 1 януари( прочетох, че белведере, хофбург, шонбрун работят ), но не знам дали ресторанти и кафета ще работят на 1. Някой ако има информация, ще съм благодарна.
И на 1 стр прочетох товА: има директен транспорт до Виена, като автобусите спират на автогара Erdberg, която е на 5-6 минути пеша от центъра на Виена , но мисля че това не е верно, Erdberg е доста далече от центъра, не трябва ли да се слезе на спирка централнат гара във Виена?

# 743
  • София
В Братислава на 31.12 работят магазините, кръчмите, всичко - като в България. Магазините са до някакъв час, на 01.01 е умряло. Във Виена е по-умряло, нямам представа за големите забележителности, но работното време със сигурност не е обичайното и това трябва да си проверите.

# 744
На машините за билети се купуват хартиени такива. Билетите са за определено време и вие си избирате за какъв интервал да си купите. След това се валидират в първия автобус, в който ще ги ползвате. Валидатора записва дата и час на самия билет и после билета е валиден според минутите, за които е купен. Билети има за 30, 60 или 90 минути.
С приложение не съм купувала билет и не знам как точно се ползва, но мисля, че тогава билета не се валидира, а става активен в момента на закупуването.
Още по-лесно е да се купи билет направо с банкова карта в автобуса. Ако само маркирате картата, се купува билет за 30мин. Ако искате за повече време, трябва да се избере от машината. Само дето видях в сайта на градския им транспорт, че не всички автобуси имат машини, на които може да се ползва банкова карта.
Когато аз пътувах от и до летището машините бяха от новите и можеше да се ползва този вариант.

И само да допълня, че хартиените билети са малко по-скъпи от другите два варианта, но не помня с колко евроцента беше.

Видове билети и цени:
https://www.idsbk.sk/en/ticket-prices/around-bratislava/

# 745
Здравейте! Знаете ли по Коледа дали ще работят магазини хранителни?
Как е времето в момента?

Добре облечен е приятно за разходка. На местата с гъста мъгла е по-неприятно, но се " преживява". Няма навалица от туристи.

Общи условия

Активация на акаунт