Над задачка щом се мъчиш, насоки тука ще получиш :)

• 79 524
  • 739
  •   1
Отговори
# 540
Задачата в Читанката беше: Имаме общо 8 котки и кучета. На всяко куче даваме по 6 парчета месо, на всяко коте по 4 парчета. Има общо 38 парчета месо.
Ако са само котки, ще им стигнат 8.4=32 парчета месо. 38-32=6 парчета ще останат.
И тук детето казва, че тези 6 парчета ще стигнат да се нахрани 1 куче, съответно ще ги дадем на 1 куче.
Детето пропуска момента, че всяко от осемте животинчета вече е получило 4 парчета.
Останали са шест парчета. Всяко куче трябва да получи по още 2, за да е получило общо шест.

# 541
  • София

Задачата в Читанката беше: Имаме общо 8 котки и кучета. На всяко куче даваме по 6 парчета месо, на всяко коте по 4 парчета. Има общо 38 парчета месо.
Ако са само котки, ще им стигнат 8.4=32 парчета месо. 38-32=6 парчета ще останат.
И тук детето казва, че тези 6 парчета ще стигнат да се нахрани 1 куче, съответно ще ги дадем на 1 куче.

Същата работа беше и с голямата, но я карах да проверява. По тази логика животните ще станат 9, а в условието е казано, че са 8. - т.е тези оставащи 6 парчета трябва да ги разпредели между 8 -те - като раздаде допълнително по 2. Значи ще може да даде на 3 животни по 6 парчета, и остават 5 с по 4 парчета. Така я разбра и след това нямаше проблем.

# 542
Сега разбрах! Довечера ще й го обясня с рисуване. За това, че стават 9 животни вчера не се сетих.
Сърдечно ви благодаря!

# 543
  • Sofia
ИС 2014, 4клас, 5 зад:
В сряда на разсъмване на едно дърво имало 8 златни ябълки. Всяка нощ Ламята изяждала 5 от тях. Всяка сутрин на дървото пораствали нови 13. В какъв ден от седмицата за пръв път на дървото е имало над 500 ябълки?
Отг.неделя.
Въпросът ми е от колко до колко часа е прието да се казва "нощ"? Детето беше смятало нощта преди 00ч и тогава ябълките ще намалеят още в сряда.
Но според отговора нощ е след 00ч и тогава в сряда ябълките не намаляват с 8, а за пръв път това се случва в четвъртък.
Логиката им според мен е, че в сряда, който е първият ден ябълките не намаляват с 8, а направо се увеличават с 13 и през нощта срещу четвъртък намаляват с 5. т.е
1 ден - стартира с 8
2 ден - стартира с 8+(13-5)=8+8=8.2=16
3 ден - стартира с 16+(13-5)=8.3=24 и т.н всеки ден се увеличава с 8
...
61 ден - стартира с 61.8=488 ябълки
сутринта на 61 ден порастват + 13 = 501 ябълки > 500 ябълки. т.е Въпросът се свежда до какъв ден е 61 ден, ако първият е сряда?
61:7=8 (остатък 5) = 61 дни са 8 седмици и 5 дни. 8-те седмици завършват във вторник и още 5 дни - (ср, ч., п, с, н) неделя е отговорът.(ако съм смятала правилно разбира се:))

# 544
# 545
  • Sofia
Благодаря за решението. Домързя ме да го погледна от Салабашев, бяхме го решавали с дъщеря ми преди месец и по спомени скалъпих мое решение. Различно е, но не си намирам грешката, а и отговорът излиза. Доколкото хвърлих поглед те го броят отзад напред, аз се опитвам отпред назад. Сега нямам време да го проверявам отново. Признавам, че техните решения са си оригинални и по-добри!

# 546
Решението на задачата го погледнах още преди да питам тук. Затова и ми изникна въпросът за нощта. В сряда през нощта ламята не яде нищо. Яде за пръв път в четвъртък сутринта.

# 547
  • Sofia
Решението на задачата го погледнах още преди да питам тук. Затова и ми изникна въпросът за нощта. В сряда през нощта ламята не яде нищо. Яде за пръв път в четвъртък сутринта.
Да, малко объркващо е, поне докато го обяснявах на дъщеря ми и аз се чудих. Този тип задачи винаги я карам да ги чете по много пъти и дано разбере какво се има предвид. Тя ако не разбере от първия път се отказва или си прави някакви много странни предположения и асоциации. Извинявай, аз не разбрах, че само коментираш условието!

# 548
  • София-Младост
Молба за помощ, задачата е за 4-ти клас

"За домашна работа по математика ученици от четвърти клас трябва да съберат
четири числа. Оказва се, че Асен изпуснал първото число и получил 723, Борис изпуснал
второто число и получил 830, Васил изпуснал третото число и получил 939, Георги
изпуснал четвъртото число и получил 922, а Димитър е събрал четирите числа. Кои числа
е трябвало да съберат учениците и колко е получил Димитър?"

# 549
Такава не решавахме ли скоро?
Правите четири уравнения за всяко момче.
Събирате ги и се получава 3(сбора на четирите числа)=3414
сборът на четирите числа = 1138
И после от всяко уравнение ще намерите и отделните числа.

# 550
  • София-Младост
Не съм се връщала да търся, много благодаря сега ще я пробвам с четири уравнения Simple Smile
Сега си видях грешката...като много деца непрочетох правилно условието ...

# 551
  • София
Решение (въпреки, че е давано по- рано)

Нека числата са a, b, c и d. Тогава сумата на Асен е b+c+d = 723
сумата на Борис е a+c+d = 830, сумата на Васил е a+b+d = 939 и сумата на Георги е a+b+c = 922. Събираме четирите уравнения и получаваме 3.a+3.b+3.c+3.d = 723+830+939+922, или 3.a+3.b+3.c+3.d = 3414. Разделяме от двете страни на 3 и получваме
 a+b+c+d = 1138, което е получил Димитър. Ако от това уравнение извадим сумата на числата на Асен , ще получим а, ако извадим сумата на Борис - b, на Васил - с и на Георги - d.

# 552
Молба за помощ, задачата е за 4-ти клас

"За домашна работа по математика ученици от четвърти клас трябва да съберат
четири числа. Оказва се, че Асен изпуснал първото число и получил 723, Борис изпуснал
второто число и получил 830, Васил изпуснал третото число и получил 939, Георги
изпуснал четвъртото число и получил 922, а Димитър е събрал четирите числа. Кои числа
е трябвало да съберат учениците и колко е получил Димитър?"

http://bg-mam.ma/p/949753/34167341

http://bg-mam.ma/p/978195/35766364

В интернет-пространството има много решения на задачи. Когато част от условието бъде копирана в търсачката, тези решения лесно се откриват. Напоследък все по-често проверявам дали задачата не е решена вече някъде, преди да пусна решение. Иначе, както се вижда от линковете, тази вече съм я решавала два пъти, а е трябвало просто да проверя за готово решение. Joy

# 553
  • София-Младост
Задачата е от НОМ2014, очаквах в обичайните сайтове да намеря отговорите за съответната година, нямаше ги...без да търся плеснах условието тук. Видях си грешката от недочитане, споменх, че не съм гледала темата на зад. Това е. Благодаря и лек ден Simple Smile

# 554
О, това не беше упрек, а съвет. Спестява време и усилия. Вече споменах, че и аз пропускам да проверя понякога. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт