Над задачка щом се мъчиш, насоки тука ще получиш :)

• 79 404
  • 739
  •   1
Отговори
# 210
Може и на обратно
Ако всички са гъски 80 крака. Имаме 16 повече - 8 овце
Остават 32 гъски

# 211
И Алекс, и Борис искат да си купят по една футболна топка на една и съща цена. На Алекс не му достигат 2 долара за да си купи топка, а на Борис не му достигат 3 долара. С парите и на двамата също не може да се купи една топка - не им достига 1 долар. Колко долара струва една топка?

Задачата е от Математика без граница за 3 клас. Аз я решавам, но не знам как да я обясня на третокласника с неговите знания. Има ли някаква хватка:)

# 212
  • Русе
4 долара струва топката

# 213
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
И Алекс, и Борис искат да си купят по една футболна топка на една и съща цена. На Алекс не му достигат 2 долара за да си купи топка, а на Борис не му достигат 3 долара. С парите и на двамата също не може да се купи една топка - не им достига 1 долар. Колко долара струва една топка?

Задачата е от Математика без граница за 3 клас. Аз я решавам, но не знам как да я обясня на третокласника с неговите знания. Има ли някаква хватка:)

Бройката, която остава - 5, се разпределя по още 1 топ на х крадци,
но не стигат 8.
5 = х - 8

P.S. В тези задачи отговорът е - сборът на оставащите и нестигащите Wink

P.S. В тези задачи отговорът е - сборът на оставащите и нестигащите Wink
Разделен на разликата на взетите (купените, и пр.) в двата случая неща.
Ако Кирчо си купи 5 топки, ще му останат 10 лв, но за да си купи 7 топки, не му стигат 22 лв. Колко струва една топка?
(10+22)/(7-5)

# 214

с х е най-лесно, ако са учили
топката е х
парите на алекс са х-2
парите на борис са х-3
като ги съберат  х-2+х-3=х-1(не достига един лев за  топката)
х=4

# 215

В трети клас не използват х, а рисуват празни квадратчета, кръгчета и т.н.
Означаваме парите на Алекс с триъгълниче(рисуваме го), а тези на Борис с кръгче(рисуваме го). Тогава една топка струва триъгълниче +2, или кръгче+3, или триъгълниче+кръгче+1.
кръгче+3 = триъгълниче+кръгче+1.  Махаме еднаквите кръгчета и получаваме 3 = триъгълниче+1, следователно парите на Алекс са 2 долара. Не му достигат по условие 2 долара и като ги съберем получаваме цената на една топка - 4 долара.   

# 216
  • Русе
  И аз я решавах без формули и х. Щом на Борис не му стигат 3 долара, значи топката ще е повече от 3. Започнах с 4. Значи Борис е имал 1 долар, а Алекс 2. Двамата имат 3 и не им достига 1 долар, значи 4 е решение.

Последна редакция: вт, 10 окт 2017, 17:53 от A m b e r

# 217
  • София
Нека парите на  Ангел са А, а  тези на Борис -  Б. На единия не му стигат 3 долара за топка, на другия  -2 долара. АКО ги имаха тези сборно 5 долара, всеки щеше да си купи топка и топките щяха да са 2.
=> А +Б +5 =  цената на 2 топки
Спираме се и на другото твърдение. Ако си съберат сборно парите двете момчета, пак не им стига 1 долар за една топка. АКО го имаха този долар, щяха заедно да си вземат една топка.
А +Б+1= цената на 1 топка

А+Б+5= цената на две топки
А+Б+1+4= цената на две топки
Цента на 1 топка + 4 долара = цената на 2 топки
 => Една топка струва 4лева.

# 218

Моля за помощ за решаването на тези задачи.

# 219
Нека парите на  Ангел са А, а  тези на Борис -  Б. На единия не му стигат 3 долара за топка, на другия  -2 долара. АКО ги имаха тези сборно 5 долара, всеки щеше да си купи топка и топките щяха да са 2.
=> А +Б +5 =  цената на 2 топки
Спираме се и на другото твърдение. Ако си съберат сборно парите двете момчета, пак не им стига 1 долар за една топка. АКО го имаха този долар, щяха заедно да си вземат една топка.
А +Б+1= цената на 1 топка

А+Б+5= цената на две топки
А+Б+1+4= цената на две топки
Цента на 1 топка + 4 долара = цената на 2 топки
 => Една топка струва 4лева.

Благодаря на всички за предложените решения. Този вариант най-доближава знанията на третокласника в момента или поне твърди, че го разбра:)

# 220
  • София

Моля за помощ за решаването на тези задачи.
Какво се иска по условие?

# 221
  • софия
Моля за помощ- Докажете ,че 6!.7!=10! .Задачата е от пермутации 8 клас .

# 222
Нещо такова?
6!.7!=10!
10! = 7!.8.9.10
6! = 1.2.3.4.5.6 = 8.3.5.6=8.9.10

# 223
  • софия
Мерси!

# 224
Beba, сигурна ли си, че във втората задача не си сгрешила втория знак т.е. да бъде +a2b /не знам как да изпиша втората степен тук/. Ако съм права, разкриваш скобата и представяш -2ab като -ab-ab. След което групираш по тройки, така че да изкараш a или b пред скобата. Отговор (a+b)(ab-a-b).
Ако няма грешка - нямам идея.

Общи условия

Активация на акаунт