Над задачка щом се мъчиш, насоки тука ще получиш :)

• 79 439
  • 739
  •   1
Отговори
# 585
  • Варна
Русалке, благодаря! Успокои ме, че грешката не е в моя телевизор. Питагорова т-ма не са взели със сигурност. Ще я накарам да попита дали няма нещо пропуснато в условието.

# 586
  • у дома
Имам нужда от съдействие, относно следната зад. ЗА 6 клас става въпрос.

Julisa,  няма как при това условие да се намери с налични знания образуващата на конуса, която участва във формулата за повърхнина и с чиято помощ биха били изчислени радиусът и  съответно височината. Трябва  си Питагорова теорема. По новата програма тя май  се учи точно в 6 клас, но не знам дали е взета. Но дори и да е, пак не ми се вярва условието да е читаво, понеже след приложена теорема  дължината на образуващата ще съдържа корен. А корен гаранция в 6 клас не се учи.
Не,не е учена-учи се след уроците за степенуване.По учебника на Булваст е 76 урок.
Да не би да става въпрос за цилиндър,а не за конус newsm78

# 587
  • Варна
Да svetlaem, оказа се ,че било цилиндър. Моята се притеснила, че не и се получават нещата и така ми го сервира днес, сега като проверихме, се оказа цилиндър. Благодаря!

# 588
  • Бургас
ПОМОЩ!!!Много съм зле с дробите.Ако може някой да ми го обясни,че и аз д го обясня на малката.Задачи за 5клас

1) В един киносалон 5/6 от местата са заети,а свободните места са 80.Колко са всички места в киносалона?

2)Един тракторист може да изоре една нива за 7дни,а друг за 8.Първият работил 4 дни,а вторият 3 дни.
а)Каква част от нивата са изорали?
б)Каква част от нивата е останала неизорана?

# 589
1) 1/6 са свободните места. Х са всички места.
1/6 от х = 80
1/6.х=80
х = 80.6 = 480 места

2) 1-ви тракторист: 4/7 изорал; 2-рият - 3/8
4/7+3/8 = (32+21)/56 = 53/56
3/56  неизорана

# 590
  • Бургас
1) 1/6 са свободните места. Х са всички места.
1/6 от х = 80
1/6.х=80
х = 80.6 = 480 места

2) 1-ви тракторист: 4/7 изорал; 2-рият - 3/8
4/7+3/8 = (32+21)/56 = 53/56
3/56  неизорана

Flowers HibiscusМного,много благодаря.

# 591
И аз идвам при вас за помощ!!!Ето я и задачата:

Цялата ни градина е засадена с лалета-червени,жълти и бели.Червените лалета заемат 5/8 части от градината,което е с 1/3 части повече от  жълтите лалета.Намерете каква част от градината е засадена с:

а) червени и жълти лалета общо
б) бели лалета

Първото условие от задачата е решено,но второто не.И все пак може да споделите и мнение за първото условие,тъкмо ще проверим дали е правилно.

# 592
  • София
Здравейте, въпросът ми очевидно не е за тук, но това е най-близката тема, в която мога да попитам. Коя книжка от логическите тестове на Менса се води  4 част? Гледах, броих, 4-та излиза тази
https://www.book.store.bg/p212831/mensa-testove-za-inteligentnos … erylajn-skat.html
Препоръчана е от учителка по математика на едно дете, съответно на мен да му я купя за подарък, но като гледам, книгата още не е налична. Аз ли бъркам нещо?

# 593
  • Варна
DeLLtaA  ето:

Червени-5/8
Жълти -5/8-1/3
Червени+Жълти 5/8+5/8-1/3=11/12
Бели 1-11/12=1/12

Последна редакция: сб, 09 дек 2017, 11:34 от julisa

# 594
И аз идвам при вас за помощ!!!Ето я и задачата:

Цялата ни градина е засадена с лалета-червени,жълти и бели.Червените лалета заемат 5/8 части от градината,което е с 1/3 части повече от  жълтите лалета.Намерете каква част от градината е засадена с:

а) червени и жълти лалета общо
б) бели лалета

Първото условие от задачата е решено,но второто не.И все пак може да споделите и мнение за първото условие,тъкмо ще проверим дали е правилно.

Червени-5/8
Жълти -5/8-1/3
Червени+Жълти 5/8+5/8-1/3=11/12
Бели 1-11/12=1/12

Огромно благодаря!!!!

# 595
Дидева,т.е. има 2 отговора ли?

# 596
  • столицата
Моля за помощ със задача за 8 клас средни отсечки  в триъгълник. В тъпоъгълен триъгълник ъгъл А е тъп. Височините му AD и CM се пресичат в т.Н. Ако т.А е средата на DH и MA:AB=1:3 докажете, че триъгълник ABC е равнобедрен.

# 597
  • столицата
И още една. Диагоналите на правоъгълник ABCD се пресичат в т.О. Точка Р лежи на отсечката ОВ. Върху правата СР е избрана точка М така, че РМ=PC. Ако МN и ML са разстоянията от т.М съответно на правите АВ и AD, докажете, че точките N, L и  P лежат на една права.

# 598
  • София
И още една. Диагоналите на правоъгълник ABCD се пресичат в т.О. Точка Р лежи на отсечката ОВ. Върху правата СР е избрана точка М така, че РМ=PC. Ако МN и ML са разстоянията от т.М съответно на правите АВ и AD, докажете, че точките N, L и  P лежат на една права.
Доказвате, че  ALMN e  правоъгълник. Нека О1 е пресечната точка на диагоналите му.
=>АО1=О1М и  О1- среда на  АМ
По условие  СР=МР  => Р -среда на СМ
=>О1Р - средна отсечка в  тр. АМС.
=>  L, O1, N лежат на една права (диагонал на правоъгълника)
<O1AN=<O1NA=a, <MO1N=2a (външен)
От  средната отсечка =>О1РIIAC=><MAO=2a  (съответни)
<OAB=<OBA=2a-a=a
AO1PO => 2a+2.(180-2a)+<O1PO=360
<O1PO=2a
ANPO =><ANP=360- (180-2a+a+2a)= 180-a
<LNP=a+180-a=180 (изправен)
=> L, O1, N,P  лежат на една права

Малко набързо направено и хаотично нахвърляно е решението, но идеята е ясна, ползва се упоредност след доказана средна отсечка.

# 599
  • София
Моля за помощ със задача за 8 клас средни отсечки  в триъгълник. В тъпоъгълен триъгълник ъгъл А е тъп. Височините му AD и CM се пресичат в т.Н. Ако т.А е средата на DH и MA:AB=1:3 докажете, че триъгълник ABC е равнобедрен.

MA:AБ=1:2= > MA=x; AB=3x
A- среда на  HD
AH=AD=y
<LHA=a=> <MAH=<DAB=90-a  (връхни)
Построяваме  DF _I_AB
Разглеждаме триъгълниците МАН  и  FAD
1).AH=AD=у
2).<H=<ADF=a
3).<MAH=<DAF=90-a
Триъгълниците са еднакви.=> МА=FA=x

=>MF=FB=2x
От  F-  среда на АВ и FD II MC