Работна седмица и време със семейството

• 25 537
  • 314
  •   1
Отговори
# 90
Пропуснах да добавя, че да тичаш след децата си като финикиец, за мен и напълно нормално явление...

Моята сестра търчеше след малкото до към 5-6 годишно, или го стискаше здраво за ръката когато ходеха из града, имаше навик ненадейно да се изплъзва от ръката й и с бегом да тръгва нанякъде... Да не говоря, че в парка търчеше след него докато то кара колело, тъй като тя не кара...

И аз си мислех, че чак така не е редно, че прекалява, ама една ваканция като прекарахме заедно, та разбрах защо така !!!

Явно всяко дете си е различно, а оттам и грижите са различни...

Нейното беше доста палаво... И сега е палаво, но по друг начин  Laughing

# 91
Е, някои си имат "закачка" с авторката открай време.
Истина или не за нея, темата сама по себе си е интересна и би могла да бъде от полза за работещи майки с малки деца, стига да се дадат добронамерени съвети, а не да се рови "ама как така", "ама защо", "ама измисляш си", "ама вижте ме мен".

# 92
В къщи всичко аз оправям.

Ето това ти е грешката.

Жената има породени деца на 3 и 4 г., нищо чудно няма в това да е уморена. Още са непохватни, затова има тичане след тях. + големия обем работа, който съпътства живота в къща.
Ама моля ти се, такъв абсурд само в бг-мама го има. Майка на малки деца да бъде обвинена, че е уморена.

И аз това си мислех. Моето е на 3, а аз също правя всякакви комбинации за оцеляване, даже преди време пуснах тема за хитринки за работещи майки в един друг раздел. Представям си какво би било с още едно дете на 4, примерно.  ooooh!

# 93
Пълна луна,
децата ми никога не са се гладели, чистели и т.н.,  нито на 3, нито на 5 години. Но на 3 се обличаха сами, ходеха на градина и на площадката, те играят с другите деца, аз седя на пейката. Работя по 8 часа. За закуска максимум половин час сега като са ученици, докато те се мият, аз се оправям, ако ще правим закуска за училище - правя я вечерта. Да, не е супер прясна, ама аз за Мисис Домакиня на годината не кандидатствам. Домакинска работа - вечер и през почивните дни заедно с мъжа. Дали се чувствам уморена? Да, понякога. Сега и с учениците проверявам и домашни понякога, при голямото дете вече почти не. Също така съм научила децата, че 8.30 ч. е време за лягане, така че до към 9 вече са се измили, в пижами и лека нощ. После е време за мен и мъжа ми. Ще спим ли, песни ли ще пеем или ще гледаме телевизия - наша си работа.

# 94
  • Sofia
Отговарям на първия пост. Работя по 35 часа седмично+ 1 седмица в месеца 24-часово разположение на телефон (което реално не ме уморява физически, но ме натоварва психически много). Оправям се с цялата домакинска работа сама. Мъжът ми помага по малко, но колкото да не е без хич. С децата също. Водене, взимане, хранене, всякакви физически грижи, разговори, възпитание, всичко е моя грижа. Таткото си играе с тях, когато е на кеф.  Mr. Green Справям се. Даже успявам да спя по 6-7 ч на денонощие. Вече. Иначе не бях спала като човек 6 години. Нито веднъж. Беше кошмарно. Но минава. Сега също се уморявам доста, вечер към 21ч вече единственото ми желание е да се размажа на дивана.
Към авторката - не се тормози излишно, че не винаги си перфектна. Никой не е. И няма нужда да бъдеш. За децата е по-важно да си нормална и да ги обичаш, отколкото да играеш с тях всеки ден по 4 часа, но това да ти коства здравия разум и усмивката. Така че прави най-доброто, което можеш в конкретната ситуация, без да жертваш здравето си, пък останалото само ще се нареди. Много пъти съм се отказвала от обща игра, въпреки че съм имала време, но не съм имала сили. Понякога разрешавам забранени неща, просто защото нямам сили да споря, което е крайно невъзпитателно. Но това е положението. Другият вариант е да не работя и да живеем с 800 лв на месец. Не мисля, че ще им е по-добре. При всички положения човек трябва да се съобразява с реалността, няма как.

# 95
Умората е функция на личната физическа и психическа форма, както и на организацията в семейството. Ако за един е достатъчно да релаксира 10 минути дневно с вдигнати крака на фона на хубава музика, друг има нужда от 10-12 часа здрав сън, трети - да смени обстановката...
Ако имаше универсална рецепта, нямаше да има изтрещели майчунгели, плюс и 2/3 от темите в този подфорум нямаше да ги има Laughing

# 96
Чисто физическата умора е лесна за "преборване" - малко сън, малко почивка, и готово.

Проблемът е, когато напрежението идва "отвътре", и всъщност умората е психическа. Най-важното, което трябва да се направи, е "разчистване" на всички ненужни и странични към настоящия момент неща. Спира се гледането и четенето на новини и "разпиляването" на мисловен и емоционален есурс по теми, върху които така или иначе човек няма никакво влияние, а само се хаби - бежанци, кризата в Северна Корея, здравната система в САЩ, престъпността в Казахстан, личните драми на Пенка от Чепръчане и Драган от Куртово Конаре...
Следва съсредоточаване върху положителни неща - в работата, у дома, в развитието на децата, в хобитата и страничните интереси - уточнявам! - креативни, разпускащи занимания. Вместо два часа във форума и обсъждане на "горещи" теми - същото време, прекарано в разпускащо занимание, има десетократно по-благотворен ефект.
Лишаването от интернет, отдръпването от форуми и сайтове е полезна профилактика за всеки стрес и преумора, и го препоръчвам с две ръце.
За мен това е решението. Откакто спря да ме интересува каквото и да било, си живея доста добре. Гледам си почивката и децата, ходя на работа в момента по принуда /т.е. налага се да ги издържам все пак/, в стил 'работя, за да живея', изрязах всичко излишно и малко по-добре дишам от известно време.
Дени, аз в 9, когато заспиват децата, заспивам и аз, та не знам за какво лично време говориш. Напоследък ги оставям на баща им и заспивам даже и преди тях. Та...

# 97
  • София
Здравей,

Много добре те разбирам за умората, която изпитваш !

Аз от скоро водя семеен начин на живот със съпруг, преди това си живеех с нашите. Дете все още нямаме. И двамата работим, дори мъжът ми малко повече, тъй като му се налага и да пътува в чужбина или страната, понякога работи и събота и неделя.

В къщи всичко аз оправям. Вече започна да ми натежава домакинската работа. Всеки ден има нещо за чистене, я банята, я тоалетната, я прах се е натрупал, да не говорим, че събота или неделя винаги чистя основно, е докато не ми писне и някой път пропускам  Embarassed

Всеки ден има поне една пералня...

За храненето, държа всичко да е домашно приготвено, здравословно и разнообразно. Всеки ден правя вечеря, готвя манджи 1, 2 в седмицата, но по малко, защото сме двама и едно и също не обичаме да ядем.

Сега през топлите месеци и аз всеки ден гладя - дрехи за работа, а зимата почти не гладех...
 Peace
Не знам как ще смогвам и с дете, та аз отсега съм уморена само от това, че сама поддържам един апартамент и се грижа за дрехите и храната на само още един...

Мисля си, че просто нямаш никаква физическа подготовка и затова се уморяваш лесно.
Реално погледнато, през деня у вас няма никого, а привечер като се върнеш, готвиш нещо и пускаш пералня.
Защо я пускаш всеки ден, ако не работите и двамата в строителството, не знам, но ако си разшириш гардероба, ще си решиш част от проблема с натоварването.

# 98
Не мога да се начудя в къща без деца, където и двамата възрастни са по цял ден на работа кой цапа та се налага всеки ден чистене?!
В дните, когато децата са при баба си, се чувствам все едно, че съм във ваканция, макар и да ходя на работа. Свършвам си домакинската работа, че е много свободно време ми остава.

# 99
Ами... в действителност свръхнатоварването за едни е шегичка за други.
"всеки ден има нещо за чистене" - така е. Всеки ден има чинии за миене, с тия дълги коси и мивките се забърсват всеки ден или през ден, ама колко време отнема това, да си кажем честно. Пускането на пералня въобще не го броя за физическо действие. Основно чистене веднъж в седмицата също не е кой знае какво.
Но аз съм и бърза, честно казано.

С половинката имаме метод - засичам 20-30 минути и всеки започва да прави нещо. (това извън основното почистване) Доста работа може да се свърши с малко експедитивност. Но и двамата имаме тренинг от малки и много сме помагали вкъщи, не знам дали при Захара това е случаят. Ако доскоро майка й е правила всичко е нормално да няма никаква представа колко работа е нормално да отива по едно домакинство.

# 100
Пълна луна,
ние с мъжа ми без да сме си поговорили насаме за изминалия ден, не можем. Пък и ставаме едва в 6.50 ч. сутринта, та може и от това да е.

Не мога да се начудя в къща без деца, където и двамата възрастни са по цял ден на работа кой цапа та се налага всеки ден чистене?!
В дните, когато децата са при баба си, се чувствам все едно, че съм във ваканция, макар и да ходя на работа. Свършвам си домакинската работа, че е много свободно време ми остава.
Някои много държат да са перфектно домакини, супер съпруги, всеки ден да се готви нещо ново и т.н. Затова във форума има разминаване и не разбиране.
Нито чистя всеки ден, нито пера, нито готвя. А пък , ако мъжът ми каже в събота, хайде днес да покараме колело, да отидем на излет или нещо друго, хич не ми пука, че къщата е мръсна, няма сготвено или нещо друго. Къщата може да се почисти и друг ден, да се вземе нещо за хапване отвън и така да се реши въпроса.
Лично за себе си съм решила много отдавна, че приятните съвместни преживявания струват повече от перфектния дом. Майка ми искаше всичко вкъщи да е под конец, е все изморена си беше.

# 101
Deni-meni, много си права. Аз никога не съм имала желанието да бъда перфектната домакиня с идеалния дом. Личното спокойствие и времето прекарано със семейството ми са по важни от това домът ми да е перфектно лъснат,а децата да са с идеално изгладени дрехи. За себе си съм намерила баланса между домашните задължения и разтоварването. Децата ще пораснат и тогава няма да има кой да цапа и разтурва, но съм сигурна, че тогава ще ми липсват тези времена. Затова сега се радвам на времето с децата, а след години ще се радвам на подредена къща.

# 102
...децата ми никога не са се гладели, чистели и т.н.,  нито на 3, нито на 5 години. Но на 3 се обличаха сами, ходеха на градина и на площадката, те играят с другите деца, аз седя на пейката...
Ами не всички са така перфектни, някои са по-непохватни, обръщат разни неща вкъщи като са на 3-4, после трябва да почистиш, някои падат повече и си трошат зъби, ръце, крака, не с всяко можеш да седиш на пейката, боледуват, съответно будуваш да чистиш повръщано и т.н. забавления.
Също и не всяко може да заспи рано (аз като дете не можех). Някои имат нощем кошмари.
Зависи и от имота, едни се поддържат лесно, за други иска повече работа, не може да се сравни един апартамент с ТЕЦ с къща, в която трябва да палиш парното.

Като цял на 3-4 децата си водят голяма умора след себе си. Е, има и кротки, които не се усещат, но като цяло това е по-натоварен период.
Минава.

# 103
Мадам , а защо ходите и двамата с мъжа ти на площадката и той присяда , а ти - не ? Идеята да играят в двора , докато той се суети из него, е добра , вместо площадка- тъкмо и ти ще си свършиш нещо. Сега се сетих , че на тази площадка ходи и още една двойка - братовчедката с харесвания мачо, и те двойка с двете деца. Ами-малко в повече си глезите мъжете. Все едно ги извеждате и тях на игра Grinning .
Двама да наглеждат четири деца на тази възраст са достатъчни, според мен.

# 104
Вариант , който действа безотказно при мас е събирането на 1-2 приятели/съученици на децата вкъщи  . Давам им пица или някакви бургери , зеленчуци. на лентички , лакомства и ги оставям в градината или хола . Децата се забавляват само , имаш около2-3 часа свободни . Редуваме се с другите родители  и това си е като неписан пакт за родителите . Поне при нас действа , дано съм била от полза. Редуваме се също и при вземане и водене на децата до /от у-ще.

Общи условия

Активация на акаунт