Психолози, психотерапевти, психиатри

• 204 934
  • 1 294
  •   3
Отговори
# 855
Здравейте. Може ли да ми препоръчате психолог от София за семейна терапия и справяне с поставянето на тежка диагноза на член от семейството?
Извинявам се, но нямам много възможност за чета страниците назад.
Благодаря 🙏🌷

# 856
Свържете се с Консултативен център "Плиска". И Анета Жечева и Антоанета Христова са много добри фамилни терапевти. Ето ви линк: https://www.centarpliska.com/kontakti/

Здравейте. Може ли да ми препоръчате психолог от София за семейна терапия и справяне с поставянето на тежка диагноза на член от семейството?
Извинявам се, но нямам много възможност за чета страниците назад.
Благодаря 🙏🌷

# 857
Здравейте, в България дали е възможно да си извадя нещо като препоръка от психятър или ТЕЛК за ОКР? Тъй като имам проблеми, не мога да се задържа на работа. А имам ОКР, давам всичко от себе си, но е не става. Вече много взе да вчестява. И исках да попитам има ли такъв вариант. Защото почвам да се отчайвам. Вечно съм без работа, даже висше образование имам. А все нямам и пукнат лев в джоба плюс проблемите от ОКР. Почнах да се и поболявам от проблеми и грижи, без пари не се живее.

# 858
  • София
Не знам дали може, едва ли, но според мен няма да е в ваша полза. Ако знае един работодател по- трудно би ви наел според мен. Аз съм със сериозно ОКР и това ми създава  неудобства в работата, но никой не знае подробности. Освен ако сами не са се досетили, предвид странното ми поведение понякога

# 859
Не знам дали може, едва ли, но според мен няма да е в ваша полза. Ако знае един работодател по- трудно би ви наел според мен. Аз съм със сериозно ОКР и това ми създава  неудобства в работата, но никой не знае подробности. Освен ако сами не са се досетили, предвид странното ми поведение понякога

При мен проблема не е неудобството, а това че не мога да се задържа на работа. Закъсал съм го сериозно за пари. Няма кой да ми помага. Как е тръгнало и клушар скоро може да стана, на държавата не и пука. А на работа един украинец дето само си говори по телефона и не работи все още си е там.

# 860
  • Sofia
Здравейте, в България дали е възможно да си извадя нещо като препоръка от психятър или ТЕЛК за ОКР? Тъй като имам проблеми, не мога да се задържа на работа. А имам ОКР, давам всичко от себе си, но е не става. Вече много взе да вчестява. И исках да попитам има ли такъв вариант. Защото почвам да се отчайвам. Вечно съм без работа, даже висше образование имам. А все нямам и пукнат лев в джоба плюс проблемите от ОКР. Почнах да се и поболявам от проблеми и грижи, без пари не се живее.
Парите от ТЕЛК са изключително малко. Не мисля, че сам човек може да преживява само с тях. Най-добре е да поработите върху себе си. Без работа и заплата не знам как може да се оцелява на пенсия от ТЕЛК. Няма ли начин как да се владеете на работното място, с някакви техники. И аз не знам. В нета няма ли нещо по въпроса. Предполагам, че нямате пари за психолог. Успех ви желая!

# 861
Добре де, нали съществува медикаментозно лечение, което свежда проблема до абсолютна нула. Какъв телк, какво пенсиониране?

# 862
Не сте описал точно къде възниква проблемът в работата, но не можете ли да смените дейността, така че да не попадате в рискови ситуации. Напр. да работите от вкъщи и пр.

# 863
Не сте описал точно къде възниква проблемът в работата, но не можете ли да смените дейността, така че да не попадате в рискови ситуации. Напр. да работите от вкъщи и пр.

Не мога да започна работа по специалността си, там се чувствам най-добре. Но никъде не ме взимат, или ме използват само за сезона ако ме вземат.
Нямам възможност за работа от вкъщи, защото не става и със другата ми специалност, налага ми се да бачкам бачкаторска работа. А работодателите нямат жал, изстискват те до последна капка а после ти бият шута, и то в последния момент. Когато дори още работа не си почвал да търсиш. Не мога да се доберат до чужд работодател защото няма кой да ме препоръча или нарочно не го правят даже и да можат, а съм изучавал графичен дизайн. Никой не желае да ми подаде ръка, да помогне. Дори и да може. На практика нямам избор освен да бачкам за кужодери и така.
Наще ми помагат на моменти и до там, живея тотално мизерно и в бедност. Ям по един път на ден. Не се оплаквам, просто вече го чувствам като бавна и мъчителна смърт и не знам какво да правя. Не спирам да търся спасение, но уви все не намирам.

# 864
Здравейте. Бихте ли препоръчали семеен и детски психолог за Пловдив?

# 865
  • Около Костинброд
Здравейте,
въпросът ми е - как да разбера доколко добър е психологът/психотерапевтът, който посещавам? Има ли някакви писани/неписани правила какво може и какво не може да дават като съвети?
Днес за първи път бях при нова психоложка. Преди няколко години ходих няколко месеца при друг психолог. Тоест нямам почти никаква база за сравнение. Проблемът, който ме кара да търся помощ, са паник атаки. Бях при психиатър първо, той каза, че според него не съм за лекарства, а имам нужда от психотерапия.
Та редно ли е почти в прав текст да ми психолога/психотерапевта да ми казва как точно трябва да си променя живота? Според въпросната психоложка трябва да си разширя приятелския кръг, както и да си намеря мъж (в смисъл да имам сериозна връзка). Аз очаквам да работим по промяната на моя начин на мислене и да ме научат на някакви техники за евентуално овладяване на паник атаките или поне как да се опитвам да се поуспокоя, когато започна да получавам паник атака. Повечето приятели и мъжа няма да ми оправят паник атаките, нито ще ми решат екзистенциалния въпрос “Коя съм и какъв е смисълът на живота ми?".

# 866
Има ли депресията дълготрайно успешно лечение без лекарства?

# 867
Здравейте,
въпросът ми е - как да разбера доколко добър е психологът/психотерапевтът, който посещавам? Има ли някакви писани/неписани правила какво може и какво не може да дават като съвети?
Днес за първи път бях при нова психоложка. Преди няколко години ходих няколко месеца при друг психолог. Тоест нямам почти никаква база .....
Така написано на мен не ми звучи съвсем добре. Но само от две изречения е ясно, че няма как  да преценим. Огледай информацията за квалификацията й. Какво ти е усещането за нея?
С предишния психолог какъв беше проблемът?

# 868
  • Около Костинброд
Здравейте,
Днес за първи път бях при нова психоложка. Преди няколко години ходих няколко месеца при друг психолог. Тоест нямам почти никаква база .....
Така написано на мен не ми звучи съвсем добре. Но само от две изречения е ясно, че няма как  да преценим. Огледай информацията за квалификацията й. Какво ти е усещането за нея?
С предишния психолог какъв беше проблемът?
При предишният психолог бях на EMDR терапия. След няколкомесечно посещение нямаше почти никакъв ефект и преустанових ходенията.
Сегашният психолог - https://superdoc.bg/lekar/kristina-meramdzhieva
След като излязох от кабинета усещах колебание дали да продължавам с нея. Някак си ми се струва, че не е моят човек, но може и тя самата да спомогна за това с нещата, които каза. Защото много хора около мен - по-близки и далечни роднини - ми говорят/натякват как трябвало да създам семейство и, когато някой започне да ми говори пак за това, аз се изнервям и минавам в анти-режим "Няма пък да го направя. Живейте си вашия живот и ме оставете да си живея моя, както сметна за добре". И оттук-нататък комуникацията става много трудна.
Пита ме какво работя и като й отговорих, ми зададе следния въпрос - “Вярно ли е, че във вашата сфера хората са много самотни?“. Това си е чиста генерализация, което ми се струва недопустимо за професионалист.

Последна редакция: нд, 14 май 2023, 12:24 от scarlett_moi

# 869
Мда, за съжаление и на мен ми се струва някакъв вид професионално безсилие задаването на въпроси, които звучат като зададени на интервю за работа.
Особено, ако сте споделила преди това за натиска от близките за семейство и деца.
Ако това е същия психолог, който си позволява да дава съвети как да живеете живота си, аз не бих се върнала.
Напоследък ми прави впечатление,че лесно се стартира психотерапевтична практика и огромна част от терапевтите на са наясно с какво се захващат.
За мен първата среща категорично трябва да е безплатна. От една страна клиентът да провери как се чувства с този терапевт, а от друга терапевтът да се запознае с потребностите на клиента, за да знае дали наистина е в неговите способности да съдейства или има нужда да актуализира знанията си, през супервизия. А ако не е в неговата сфера, да има доблестта да го препрати на адекватен колега.
Но,като ги гледам повечето "терапевти", как си лепят всякакви сертификати по стените, как поддържат скъпоструващи сайтове и лична визия, чак агресивно се  рекламират  във фейсбук и супердок (няма да се изненадам, ако част от оценките им се оставят от близки и приятели) . Прекалено центрирани са върху себе си, а това не мисля,че би довело до успешна терапевтична работа.
Сякаш водещото им е това, което се вижда отвън: дипломи, сайт, кабинет, визия.
Нарцисизмът взима преврс, ама не е това актьорска професия, психотерапевтът е добре да остава в сянка.
Та така де.
Подбирайте си много внимателно терапевта.
Все пак би следвало това да е човекът на ваша страна, този , на когото можете да излеете всичко, а той трябва да има ресурса да го преработи, без вие да се чуествате нестабилни след това.

Последна редакция: нд, 14 май 2023, 15:04 от Serendipity*

Общи условия

Активация на акаунт