Психолози, психотерапевти, психиатри

• 204 380
  • 1 294
  •   1
Отговори
# 960
Моля, препоръчайте ми психолог, запознат с дефицит на вниманието!
Рових из резултатите на Гугъл, но май така няма да стане. Уж пишат, че работят с такива деца, но пишат и пълни глупости, нямащи общо със състоянието. Трябва ми някой наистина знаещ, що е то.

# 961
Д-р Първанов и за двете запитвания.

# 962
Д-р Първанов и за двете запитвания.

Психолог ли е и къде му е кабинета?
През Гугъл нещо не го откривам...

# 963
Психиатър и психотерапевт. Предишната страница съм писала за него. Пишете ми на ЛС за телефонен номер, ако решите. Но за него се чака, защото има много пациенти. Аз чаках около 3 седмици.

# 964
Благодаря!
Не търся психиатър. Психолог с когото да се виждаме периодично и да обсъждаме трудности от ежедневието ни с дете диагностицирано с дефицит на вниманието търся.

# 965
Д-р Първанов е такъв специалист. Както казах - той се занимава и с психотерапия, само че е и лекар, което автоматично изключва възможността за невежество, което повечето психолози имат

# 966
  • София
Blue_blue_sky@ според мен потърсете психотерапевт , както са Ви споделили за д-р Първанов.
Аз проведох ежеседмични срещи в продължение на 3 месеца с клиничен психолог и както споделих проблемите за мен станаха повече.
Напълно на ясно съм, че психотерапията е процес, но наистина внимателно трябва да се подбере точния специалист - психолог, клиничен психолог, психотерапевт, психиатър и тн..

# 967
Клиничните психолози в повечето случаи имат претенциите на лекар, но знанията на взел сертификат от руската школа.
И аз съм била при 2-3ма клинични. Изобщо не познават анатомията на човек, химичните процеси в мозъка и т.н.
За да започне лечение на ментално разстройство, първо трябва да се постави диагноза - Тревожност ли е, ОКР ли е, ADHD ли е или е нещо по-сериозно. След това лекарят обяснява защо се случва това с нас, чисто на биологично ниво какви процеси текат, какви хормони са включени и какво правят те. След това се започва работа за регулиране на симптомите. И винаги, винати когнитивно-поведенческа терапия. Чрез нея установяваме нефункционалните поведения, които проявяваме и ни карат да задълбаваме и да получаваме ОКР, тревожност, ADHD и т.н.
Всичко горе, лично за мен, без лекар не може да стане. Без лекар ще е - абра-кадабра.
Аз така се бях влошила от двамата клинични.

# 968
  • Варна
Чета тук от няколко дни и се чудя на това и онова, как може с такава категоричност да се заявяват неща в една толкова относителна и субективна наука, където въпросителните са безброй....

И то от човек без  професионални компетенции.
Ама да го приема като лично мнение....

Май нечие ОКР не е съвсем "излекувано"...!!!

Да, излекувано е в кавички, защото няма как нещо да е излекувано след като няма болест.
Не го знам какво прави в реалната си работа Първанов, но съм наясно с него виртуално от около 10-15  години. И ме съмнява да вменява на някой че имал диагноза и болест, ОКР или каквото и да е друго...
То верно, че психотерапевтите с резултат от работата им са сравнително малко, ама чак пък Първанов да е единствен в Европа ли как беше точно написано ....?!?!?
Не искам да си представям как цяла Европа ще се впише в графикът му за ОКР, защото нямало друг.
Ама нали приемам го като лично мнение, щото иначе е налудничаво.
Без да подемам друга линия, само тези които са се коментирали тук последните месеци. Нямам идея каква е ефективността от терапията на Орлин Баев, ама и той с претенции, че е без аналог в България неговата школа ли там каквото е, която дори надхвърляла критериите на международните изисквания. Значи той не може, така ли....!?!?
Само Първанов..

И  да вземем да закрием всички други направления в психотерапията, а ...?!..
Освен когнитивно поведенческа друго да не се ползва.....

А моето лично мнение е, че резултат се постига не като се работи с "диагнозата", а с личността. Такива изчистени идеализирани състояния ОКР, паническо разстройство и т.н не съществуват. Нещата са винаги комплексни.
А какво значи излекувано ОКР.
Има една приказка всеки си е луд по своему(всеки е башка луд), човек с идеална психика и без никакви натрапливости не съществува....

Едно време и аз си мислех, че един психотерапевт е по добре да е лекар от колкото психолог.
От отдавна съм на друго мнение.
На първо място според мен е важно какъв ЧОВЕК е психотерапевта, чисто човешките му и личностни качества....и чак след това титлата пред името му.

Обсесията може да продължи....
Аз ако съм психотерапевт и мой клиент така говори за мен, ще се притесня.....
Да клиент, ........пациенти,болести, диагнози тази обсесия поне аз не я подкрепям...

Последна редакция: пт, 19 яну 2024, 16:42 от VassiLea

# 969
  • София
Ама аз наистина намирам сериозно затруднение в това да си запиша час за консултация, наистина толкова ли са ангажирани не знам.
Не държа да е с хиляди медийни изяви и тн, но наистина държа да е компетентен и да не следва правилото, че терапията е до живот, аз далеч не изповядвам това схващане.

# 970
VassiLea по-леко с тона. Успокоявайте си нервите другаде. Тук е тема за съвети, не за нервни изблици

# 971
  • Варна
VassiLea по-леко с тона. Успокоявайте си нервите другаде. Тук е тема за съвети, не за нервни изблици

Предлагам да последваш собственият си
съвет "По-леко", в случая с обсесията си относно Първанов.

На правилното място ли си "успокоявам нервите" си има хора които да решават модератори/админи....
Да темата е за съвети, не за натрапливи "изблици" и напълно субективни и крайни мнения да се представят като абсолютната обективна и единсвена истина.
..
Само този терапевт, само тази терапия...

Всъщност моята движеща сила в живота е точно истината.
Ако абсолютната и обективна истина е невъзможна, то поне стремежа към нея е възможен, който колкото му е по възможностите..  
Ако за някой стремежът към истината са "нервни изблици" негова работа.
Да, темата е за съвети...

Последна редакция: пт, 19 яну 2024, 16:53 от VassiLea

# 972
VassiLea, определено имаше нужда и от мнение като вашето. Иначе, много едностранчиви станаха нещата.
Аз също съм на мнение, че личността на терапевта е много важна, макар и да съм чувала от много добрите терапевти, че метода е в центъра. Може да са го казвали от скромност. Simple Smile А може и по други причини...

Колкото до КПТ. Има толкова материали пълни с критика спрямо този метод, че няма как да ги пренебрегнем. Но за всеки влак си има пътници. Определено на някои хора не би помогнало да търсят дълбоките причини и смисли на нещата и предпочитат да получават конкретни съвети и инструкции. Защо пък не, ако това работи за тях.
Но определено не е панацея. То нищо не е. )))

Последна редакция: сб, 20 яну 2024, 09:35 от Селма

# 973
  • София
Добре сега, хора и хора сме. Едни идеализират, други не.
Моля ви в крайна сметка някои може ли да даде контакт на психотерапевт, както някого каза, да е първо Човек, след това търговец и не се чака със седмици и месеци?

# 974
Психиатър и психотерапевт. Предишната страница съм писала за него. Пишете ми на ЛС за телефонен номер, ако решите. Но за него се чака, защото има много пациенти. Аз чаках около 3 седмици.

Може ли тел. за връзка, писах на ЛС.

Общи условия

Активация на акаунт