Спор относно име

• 21 497
  • 216
  •   1
Отговори
# 180
Наясно съм, че вече ставам досадна, но е трудно да захвърлиш всичкотолкова лесно. Определено съм решила да се разделим.
Кое е това "всичко" което ти е толкова жал да захвърлиш.Всичкото до тук което описа е филм на ужасите, ако трябва да описвам идея за кошмарна връзка това е идеалния гръбнак, само липсва боя и изневярата. Но има всички данни, при прост комплексиран чалгар няма да закъснеят. Даже трябва да призная че това с компота е просто класика на идилията. Joy, колкото и да се пъна това и за гавра няма да мога да го измисля като пример за мечтана съвместна интимност.
Вече ти го казаха всички - спасявай се от психото, ти продължаваш с анекодтните сводки. Или излез от мързеливата летаргия в която пропиляваш живота си или ще се окаже че и този психясал тип ти е много.

# 181
Такъв проблем съм нямала. Като видя някоя такава тема и направо ми иде да ги застрелям такива мъже.!
Що за осторяло и тесногърдо мислене.? Не може така, трябва името да се харесва и на двамата.
Първо нито твоите родители са по малко родители и по-малко заслужават, второ-дете още няма, и трето-няма шанс на мен да ми се заяви категорично такова изискване, не бих позволила. Не си робиня, нито живееш в
 миналите времена. Дори и такава елементарна случка ще ме накара сериозно да се замисля дали съм случила на мъж....
И понеже съм майка от две месеца, темата ми е близка и ще кажа как беше при нас. От самото начало ММ ме базикаше, да мисля мъжко име с М,че детето щяло да е момче, а свеки е с тази буква. Дадох съвсем ясно да се разбере, че на свекъри категорично деца не кръщавам!
Та си останахме само с шегичките. Като се разбра,че ще е девойка, бяхме рашили да е на баща ми, но се отказахме и избрахме съвсем неутрално име, даже и буквата не. Ако исках, щях да я кръстя на баща ми без грам да ми пука, кой какво ще каже. А и друго-детето е самостоятелно същество, не е нужно да е кръстено на някой си. Какво щяло да каже като го питат-тъп довод. Peace
Затова неутрално, да си нямаме ядове   Wink

# 182
Каролин, не теб ти идва да застреляш подобни мъже, а на мен подобни жени...  Mr. Green
Говедото си е говедо и от него човек няма да стане, обаче откачам като видя жена без грам достойнство, без капка самоуважение!Стои някакво младо момиче и чака покорно простакът да мине върху нея като валяк, та да я смачка съвсем...Ща седна аз да търпя някой дето всяка вечер ми дъни радио Веселина, налива се с ракия, мисли само за компоти и кисело зело и за него понятия като театър, опера, книги са мръсни думи...как не!

# 183
Аз чак сега се позачетох в темата.Мислех,че е просто за име,а то какво било.!
Това е див селски бей,патриархален тип,възпитан че жената е жена само да ражда и да сервира ракийка и салата,а мъжа "бачка" и след работа-диатанционното и дивана.
Знам го,защото съм селско чедо и такива са тука мъжете,такъв тип и се възпитава.ММ ги нарича "златната кокошка"  на мама.😃 То ако само това беше...
Заробваш се с тоя индивид и си проваляш в живота,а в живота има много буклуци,но има и много стойностни мъже.

# 184
Тая работа с имената си е драма все още в бг. Смешно, но факт.
Големият син го кръстих на свекървата. Името ми хареса. Направих го и да я поласкае, да го гледа и аз да почна работа. Меркантилни съм си от всякъде. Майка ми каза, че името е селско. Аз на нея дете не бих кръстила, защото е неудачник и има лоша карма. Към днешна дата непознати хора казват на детето, че името му е много хубаво.
Малкия син кръстих на никого. Името си ми харесва. Свекървата гледа и малкото дете, за да мога да ходя на работа.

# 185
Всеки си преценява. Ти си го направила,но не са ти го наложили, а по собствено желание.Имала си си мотив. Аз обаче не бих кръстила дете на свекървата, за да го гледа, и да я лаская пък-дума да не става,откъде накъде-Що не се ласкаят майките и бащите на момичето, а все свекърите трябва да се ласкаят?! изобщо с тази идея, не бих кръстила на никой. Тя ако си обича внучето, ще го гледа и без да е на нея.
Смешно е, права си и е огроничено това мислене, но същевременно с това не е лошо като идея и като традиция, стига да не налагано насила.Аз не мога да си представя съвременна жена някой да й окаже натиск, пък било то й съпруга й за името на детето. Всичко е компромис, ако за това се карат, толкова  и се обичат.А уважението изобщо не го споменавам.
Аз още се чудя как лели, стринки,комшийки и прочие вечее не са ми задали заветния въпрос"Е, пък на кой това име"? Mr. Green Как така не е на свекъра–свекървата.?!
И любимото на баба ми-това е едно уважение, жената мъж ти е отгледала  Joy ooooh!

# 186
  • София
Тя ако си обича внучето, ще го гледа и без да е на нея.

+ 1

И любимото на баба ми-това е едно уважение, жената мъж ти е отгледала  Joy ooooh!

Мале как някой не ми го е казал това на мен...  ooooh! Ама моите баби са били доста модерни за времето си. Майка ми и сестра и са кръстени на дядовците, но с много модерни и красиви имена. А другата ми баба е кръстила баща ми и леля ми с имена, които са и харесвали на нея, без да се съобразява с никой.

# 187
Аз пък съм решила, ако детето ми е момче да го кръстя на мъжа ми, едно към едно...ако е момиче, ще го мислим, но добре че свекървата има красиво име, щото Марийки и Петранки аз няма да гледам, да ги лъская.

# 188
Тази традиция с имената има смисъл само, ако се възобновява точното име през годините. Ако някога някой се казвал Гъдьо, после внукът му са го модернизирали на Григор, а днес внучето на Григор се казва Габриел, не виждам особен смисъл. Разбира се, няма как да кръстиш детето Гъдьо в съвременния свят, затова и традицията вече е безсмислена. Е, има някои случаи, в които ми харесва. Да кажем, скоро попаднах на български сериал, в който играе младия Наум Шопов. Някак си веднага разбираш, че е внук на актьора Наум Шопов, приятно е. Когато родителите кръщават на дядо и на баба, по собствено желание, за да остане името в годините, или да им напомня за любим близък, няма нищо против. Обаче такива простотии, да се карат, да налагат име, да стават драми, това е адски просташко и селско.

# 189
Аз съм чувала, че не е хубаво дете да се кръщава на баща си. Носи лош късмет. Три познати имам които си кръстиха децата на бащите, две се разведоха, третата е вдовица за съжаление. Най-добре е да си измислят име - нормално, не откачено, от което детето да го е срам и да си живеят живота без простотии.

# 190
Цитат
Тази традиция с имената има смисъл само, ако се възобновява точното име през годините.

Съгласна! В моя род е така- От поколение се повтарят имената Николай-Ангел. Пра дядо ми се казваше Ангел, дядо ми е Никола-на неговия дядо съответно, баща ми е Ангел на пра дядо ми, брат ми Николай на дядо ми, един ден ако брат ми има дете-момче, без съмнение ще е Ангел-на баща ми.И така е от години, години назад.
Малко като скоропоговорка стана. Тези имане обаче са хубави и с традиции. Някак сърце няма да ми даде да го наруша, трябва много да не ми харесва името. Peace
В рода на майка ми също е така. Дядото Любен-и двете първородни внучета на децата му са Любен и Любомир. Той е бил кмет, политически деец и е имал медали и разни отличия, виден човек е бил, та затова явно. С момичетата обратното-или на никой, или само с буквата на бабата, но по-модерно име.Щото видиш ли то е момиче някакво си, що да се кръщава не свекъра я, може на другия дядо или баба-че са по-маловажни. Mr. Green
На мен никой не посмя да ми каже нищо,защото знаят категоричното ми мнение по въпроса. Ако ми бяха казали от страната на мъжа ми, щях да направя напук и да кръстя на баща ми, или на майка ми. Пък ако ще война да стане, все ми е тази. Имам право да си кръщавам собственото дете, както си поискам.

# 191
В Созопол има едно име Зосим. То е уникално, защото го има само в този град. Дори светецът, от който е тръгнало се казва св. Зосим Созополски. Странно звучи, но е интересно. Хубавото е, че има доста деца в градчето, които се казват така, кърстени на дядовците си. В случая ми харесва традицията, защото ако не беше тя името щше да се загуби през годините. Последно чух едно бебе...Златин, кръстено на дядо си Зосим. Зосим не им харесало, ама ето, на него било кръстено. Ето това е дразнещо за мен и отбиване на номер. Какъв е смисъл да е на дядото и да е Златин? newsm78

# 192
Цитат
Тази традиция с имената има смисъл само, ако се възобновява точното име през годините.

Съгласна! В моя род е така- От поколение се повтарят имената Николай-Ангел. Пра дядо ми се казваше Ангел, дядо ми е Никола-на неговия дядо съответно, баща ми е Ангел на пра дядо ми, брат ми Николай на дядо ми, един ден ако брат ми има дете-момче, без съмнение ще е Ангел-на баща ми.И така е от години, години назад.
Малко като скоропоговорка стана. Тези имане обаче са хубави и с традиции. Някак сърце няма да ми даде да го наруша, трябва много да не ми харесва името. Peace
В рода на майка ми също е така. Дядото Любен-и двете първородни внучета на децата му са Любен и Любомир. Той е бил кмет, политически деец и е имал медали и разни отличия, виден човек е бил, та затова явно. С момичетата обратното-или на никой, или само с буквата на бабата, но по-модерно име.Щото видиш ли то е момиче някакво си, що да се кръщава не свекъра я, може на другия дядо или баба-че са по-маловажни. Mr. Green
На мен никой не посмя да ми каже нищо,защото знаят категоричното ми мнение по въпроса. Ако ми бяха казали от страната на мъжа ми, щях да направя напук и да кръстя на баща ми, или на майка ми. Пък ако ще война да стане, все ми е тази. Имам право да си кръщавам собственото дете, както си поискам.

А ако жената на брат ти си кръсти нейното дете на нея, а не на баща ви? Как ще е със сигурност, има право да кръсти собственото си дете, както реши, както и ти.

# 193
  • София
За мен са отживелици да се повтарят имена на баби и дядовци. Особено когато не ти допадат!

Новото човече има право на ново име, подбрано специално за него.  bouquet bouquet

# 194
На мен пък ми харесва това с имената, стига да са хубави. Първият ми син е кръстен на свекъра- не заради натиск, а защото така избегнах нестандартните имена, с които искаше да го дари таткото. А името на свекъра си пасна добре.

Общи условия

Активация на акаунт