Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-17

• 116 623
  • 734
  •   1
Отговори
# 435

Комисионната винаги се плаща на предварителен договор, заедно с 10% капаро.
Не винаги. Аз платих половината комисионна на предварителен, останалата част на изповядване. Капарото също може да не е точно 10%, а точна сума близка до 10-те процента. Тези неща се договарят.

В повечето случаи е така, но има агенции които имат изисквания и не можеш да се договориш с тях. Аз опитах с един франчайз на Ремакс да договоря комисионна от 3,6% на 3%, но ми отказаха. А с агенцията, която купих депозита който оставих беше 1000е, исках да намалят на 1000лв, също отказаха. И за комисионната също. Може би с някои брокери става договорка, но ако дадения имот е ексклузив и не приемаш условията им на работа пропускаш огледа, а при това предлагане не знам кое е най-добре, купувачите хич не са в изгодна позиция  Rolling Eyes.

# 436
  • In transit
Аз бих сменила брокера. Това си е извиване на ръце. Вярно е, че предлагането е оскъдно, но покупката не е на всяка цена.
Примерно за този апартамент за 52000 дето беше не сме подписвали нищо, брокера каза 500лв за депозит и можем да се договорим за комисионната и да свали до 2%. Така, че също като Лъки смятам, че е въпрос на договорка и човещина. Има и ужасно нагли брокери, тях директно ги избягвам. Има и много свестни и разбрани. Даже на едното момче дето основно по телефона общуваме и търси усърдно да ми предложи нещо свястно дори да не ми намери пак ще му дам някой лев за усърдието и коректността. 

# 437
Сега покрай отдаването под наем на един апартамент, колко брокери блокирах. Адски нагли хора са, и срамят цялата гилдия...заради такива, "брокерче" е синоним на обида.
Вярно е, че има и свестни и информирани и възпитани, но по скоро са рядкост. Peace

# 438
Да аз на този дето ми иска 3,6% му отказах и той се отказа да работи с мен. Аз не съм попадала на такива с 2% комисионна. Предполагам, че си ги избиват от цената. Тук ще ми е интересно мнението на Томева, относно договорки, комисионни на брокери.

# 439
По повод на плащането на комисионната на Предварителния - за клиент, с когото работят за първи път е нормално. Доста след подписването и размяната на координати игнорират брокера. Затова не си ли ги вземе преди да имат връзка един с друг, рискът да работят за сините им очи е много голям.

despereta, каква е гаранцията, че преди огледа проверяваш имота и всичко изглежда ОК, подписваш договор и на сделката се установява, че собственика е ипотекирал имота примерно? Може би съм твърде черногледа, но все пак живеем в България, нагледах се на всякакви неща.
А това виждала ли си го реално? Защото от доста години имам преки наблюдения и още не съм попадала на такъв случай.
И дори да приемем, че стане, просто на изповядването ще се даде разликата, а ипотеката ще бъде заличена (работи се успоредно с банката).

За мен може би най-добрия вариант е да се остави депозит-капаро и направо изповядване на сделката. Ако на изповядването има проблем, ми връщат капарото в двоен размер и така.
Лично аз като собственик не бих се навила на подобен вариант. Защото много често се случва когато купувачът е оставил малка сума да размисли и да се откаже, а през това време съм загубила други потенциални клиенти. Също съм вадила документи, които имат срок и трябва да ги вадя по няколко пъти.

Освен това и в деня на изповядването да вземеш удостоверението за тежести, информацията е с поне 5-6 дни назад. какво му пречи да си го е ипотекирал през това време? Няма да излезе на тежестите.

И въпреки всичко сделките си минават нормално, само приказките са големи, не е толкова страшно Simple Smile

# 440
despereta, каква е гаранцията, че преди огледа проверяваш имота и всичко изглежда ОК, подписваш договор и на сделката се установява, че собственика е ипотекирал имота примерно? Може би съм твърде черногледа, но все пак живеем в България, нагледах се на всякакви неща. За мен може би най-добрия вариант е да се остави депозит-капаро и направо изповядване на сделката. Ако на изповядването има проблем, ми връщат капарото в двоен размер и така.
Mikkey,  аз адресирах проблема с нежеланието да се подписват договори/протоколи за оглед заради притеснение, че се дължи комисионна, дори и ако имотът има проблеми. Предлагам това решение като добър вариант разходи - ползи - не ти дава 100% увереност, но да кажем поне едно 70%, че нещата са ОК и спокойно можеш да подпишеш договора.
Ипотекиране в момента между оглед и изповядване на сделка ми се струва доста хипотетичен и плашещ вариант, като ако ви се случи може да има много по-лоши последствия от "само" загубата на комисионната, за които да се притеснявате. Затова с ескроу сметка - парите се превеждат на продавача в момента, в който излезе нотариалния акт, друг е въпросът дали продавачите ще се навият.
А и един съвет - сменете си брокера, т.е. наемете си ваш личен. Аз комисионна плащам на сделка, не и преди това. Ти заплатата за месеца и годишните премии предварително ли си ги получаваш? Аз не.
А що се отнася до свързването  директно със собственика, това мога да го направя,ако смятам, че имам по-добри качества в преговорите от един дългогодишен брокер и бих си осигурила по-добри условия директно, още със справката в имотния регистър, а не да чакам брокерът да ми даде координати.
Всъщност, един добър брокер, в моите представи, не би дал координати до сделката, в крайна сметка негова работа е да ходи по институциите, за какво ми  е да се чувам с купувачите/продавачите, като си имам брокер?!

# 441
По повод на плащането на комисионната на Предварителния - за клиент, с когото работят за първи път е нормално. Доста след подписването и размяната на координати игнорират брокера. Затова не си ли ги вземе преди да имат връзка един с друг, рискът да работят за сините им очи е много голям.

То игнорирането е защото доста често брокера вместо да помага, повече пречи за сключването на сделката.
При условие, че имаш подписан договор с брокера преди да видиш имота, че му дължиш комисионна какъв е проблема да бъде игнориран и да се чака края на сделката за да му се преведат и на него парите. Според мен никакъв, освен ако брокера не си е направил труда да провери имота  и има опасност да не се сключи сделката, оттам и да не си получи парите, защото не си е свършил работата.

Цитат
Освен това и в деня на изповядването да вземеш удостоверението за тежести, информацията е с поне 5-6 дни назад. какво му пречи да си го е ипотекирал през това време? Няма да излезе на тежестите.

И въпреки всичко сделките си минават нормално, само приказките са големи, не е толкова страшно Simple Smile

когато купувах имот преди време през банка, Банката искаше да се сложи ипотека на нейно име върху имота преди да преведе парите. В този случай незнам колко лесно ще му е на собственика за 5-6 дни да направи втора ипотека през друга банка, а и коя ще е тази банка, която ще се съгласи

# 442
То игнорирането е защото доста често брокера вместо да помага, повече пречи за сключването на сделката.
При условие, че имаш подписан договор с брокера преди да видиш имота, че му дължиш комисионна какъв е проблема да бъде игнориран и да се чака края на сделката за да му се преведат и на него парите. Според мен никакъв, освен ако брокера не си е направил труда да провери имота  и има опасност да не се сключи сделката, оттам и да не си получи парите, защото не си е свършил работата...
Не. Имам предвид, когато всичко е коректно от негова страна, просто искат да си спестят сумата.
За възлагателните договори - винаги може да се измъкне, че го е гледал преди това директно със собственика или да развалят предварителния и да пишат друг с друго лице, а първото да няма очевидна връзка с него, използват се обикновено приятели, защото роднините могат да се засекат.

Цитат
когато купувах имот преди време през банка, Банката искаше да се сложи ипотека на нейно име върху имота преди да преведе парите. В този случай незнам колко лесно ще му е на собственика за 5-6 дни да направи втора ипотека през друга банка, а и коя ще е тази банка, която ще се съгласи
Не разбрах точно какво какво искаш да кажеш, имам предвид, че ако ти дадат тежестите с днешна дата 19.06., информацията е от преди 6 дни горе долу. Ако е направена ипотеката да кажем на 14-ти няма да се появи на удостоверението.

# 443
Странно ми е, че не са го измислили като хората, при условие че става въпрос за имотни сделки
 а информацията, която ти дават е стара. Ако това, което казваш е вярно, то със сигурност някой ще се пробва да излъже и ще пробва да продаде даден имот на няколко човека.

имах предвид, че явно си права, щом и някои от банките се опитват да се защитят по някакъв начин от такъв тип измами, искайки вписване на ипотека за имота в агенцията по вписванията в полза на банката преди да дадат парите, гарантирайки си по този начин, че няма да се използва този кратък период от време. Няма как продавача да излъже втора банка да и даде ипотека, тъй като втората банка ще получи удостоверение, че вече има вписана ипотека.

# 444
  • София, Bulgaria
Няма клиент, които да не си плати договорената комисиона, ако брокерът си е свършил работата професионално. Ако, клиентът не вижда стойност в услугата, ако ще и 5 договора да са разписани и 15 протокола рискът да не си плати е много по-голям. Парите са следствие от свършена работа, без значение кога ще се дадат на предварителен или на изповядване, а ако след предварителния договор продавач и купувач продължат да си движат сделката сами, за мен значи, само едно: не са видели никаква полза от брокера, той е бил извън сделката от самото начало.

# 445
Няма клиент, които да не си плати договорената комисиона, ако брокерът си е свършил работата професионално. Ако, клиентът не вижда стойност в услугата, ако ще и 5 договора да са разписани и 15 протокола рискът да не си плати е много по-голям. Парите са следствие от свършена работа, без значение кога ще се дадат на предварителен или на изповядване, а ако след предварителния договор продавач и купувач продължат да си движат сделката сами, за мен значи, само едно: не са видели никаква полза от брокера, той е бил извън сделката от самото начало.

Е как така, тези договори не са ли издържани, нямат ли правни последици, брокерите не си ли търсят правото на комисионна. Излиза, че ако решиш може и да ни си плащаш комисионната, видиш ли щото не си доволен, така ли? Тогава защо брокерите искат парите на предварителен договор след като няма клиент който да не си плати.

# 446
Няма клиент, които да не си плати договорената комисиона, ако брокерът си е свършил работата професионално...
Разбира се, че има. Той отива с цел да се добере до данните на другата страна, въобще не обръща внимание на това какво прави брокерът. Още с набирането на телефона е с тази нагласа.
Не съм срещала брокер, който да не е попадал на такива клиенти, особено последните години. Много са ловки обаче, понякога когато се провали една сделка, след това се оказва, че всъщност си се е осъществила, само трябва да поровиш малко...

Странно ми е, че не са го измислили като хората, при условие че става въпрос за имотни сделки
 а информацията, която ти дават е стара. Ако това, което казваш е вярно, то със сигурност някой ще се пробва да излъже и ще пробва да продаде даден имот на няколко човека...
По принцип е така, но факт, работи безпроблемно точно в това отношение, така че спокойно  Simple Smile

# 447
Здравейте...отново. Имам, може би тъп въпрос, но вече не знам на какво да вярвам. Едвам навихме брокера да занесе документите до банката за да може да си направят копие. Това е още преди предварителен договор, само сме си стиснали ръцете. Сега, обаче, искаме адвокат да прегледа документите и да си каже мнението.
Въпросът ми е дали е масова практика купувачите да нямат достъп до документите преди предварителния договор или да се притесняваме?

# 448
По принцип пак възниква проблемът, че имате ли данните на собственика, брокерът става излишен.
Има и друг момент - страховете на собствениците. Някои се шашкат много даже, ако поискаш да им надникнеш в документите, камо ли да получиш копия и да ги провериш.
За адвоката - много внимавай. Масова е практиката да се правят на интересни и да развалят сделка без причина.

# 449
По принцип пак възниква проблемът, че имате ли данните на собственика, брокерът става излишен.
Има и друг момент - страховете на собствениците. Някои се шашкат много даже, ако поискаш да им надникнеш в документите, камо ли да получиш копия и да ги провериш.
За адвоката - много внимавай. Масова е практиката да се правят на интересни и да развалят сделка без причина.
Офф то при нас тези всичките неща отпаднат. Брокерът е с пълномощно от собствениците (виждали сме ги) и реално на предварителния договор ще се подпише собственик, но на окончателния ще се подпише брокера, така че няма как да я е страх за комисионната. Собственика не го е страх, защото той заедно с нас питаше брокера какъв е проблемът банката да има документите. Адвокатът пък е страшно близък семеен приятел и е с много добра репутация и напълно й вярваме.
Колкото до данните на собствениците имаме всичко, освен банкова сметка и телефонен номер, така че честно казано ми е все тая дали му знам ЕГН-то...

Общи условия

Активация на акаунт