Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-17

• 116 609
  • 734
  •   1
Отговори
# 450
На брокерът му е ясно, че никой в банката няма да ги погледне тези документи докато не им занесе предварителен договор. Вероятно смята ходенето до нея за губене на време, и действително е така.

За адвоката - с най-близки най-трудно става  Laughing надявам се случаят да е различен Simple Smile

# 451
На брокерът му е ясно, че никой в банката няма да ги погледне тези документи докато не им занесе предварителен договор. Вероятно смята ходенето до нея за губене на време, и действително е така.

За адвоката - с най-близки най-трудно става  Laughing надявам се случаят да е различен Simple Smile
Значи разбирам, че това не е обичайна практика (да имаме достъп до документите на този етап).

Много благодаря.

# 452
  • In transit
Не се сърди човече, не съм чувала за такъв случай, хипотетично попитах. Не съм много наясно с нещата и ви благодаря за ценната информация, която споделяте тук.  bouquet

Фрейда, Лъки да знаете тази сграда къде ще се строи или от кого? https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=9&adv=3886 На рисунката изглежда доста равен терен, ама то там няма къде да е на равно, освен някъде горе на билото на баира. Турсих и в сайта на АГУП за разрешителните за тази година, но излязоха само две, еднаа на Металекс новата и една с две частни лица без фирма.  newsm78

# 453

Фрейда, Лъки да знаете тази сграда къде ще се строи или от кого? https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=9&adv=3886 На рисунката изглежда доста равен терен, ама то там няма къде да е на равно, освен някъде горе на билото на баира. Турсих и в сайта на АГУП за разрешителните за тази година, но излязоха само две, еднаа на Металекс новата и една с две частни лица без фирма.  newsm78
То си пише Пчелина. Равното е на картинката, на баир ще е със сигурност, те тоя баир го смляха, скоро ще се срещне с вятърна мелница... hahaha

# 454
  • In transit

То си пише Пчелина. Равното е на картинката, на баир ще е със сигурност, те тоя баир го смляха, скоро ще се срещне с вятърна мелница... hahaha
нали?  Grinning Днес си мислех същото за Бризовете в частта под пътя за Виница, като гледам и там какво строителство кипи.
Аз виждам, че пише Пчелина, ама не мога да си представя къде ще е закачена тая сграда "с много въздух и пространство около нея, с цел нищо да не спира погледа във всички посоки. Това позволява да се разкрие прекрасна езерна и градска панорама дори от първите етажи."

# 455
Във високата част горе, където зимата без джип качването е предизвикателство.

# 456
  • София, Bulgaria
Целият процес на сделка е повече от 11-12 стъпки/ етапи/ , инфото и намирането на имот и собственик е само една от стъпките, и няма малко по-маловажна от тях, всички те изпълнени както трябва правят услугата пълна и за която си струва да се плати.

Относно документите да не се разчита, че банката ще проверява. Когато стигне до банката вече ще са дадени не малко пари, да не всичките, но достатъчно. Ако работите с брокер, по-добре да е ваш личен брокер, които вие сте избрали, а не случайно попаднал в полезрението ви. В повечето агенции има юристи или ползват външни адвокати или най-малкото работят с някои нотариус, който използват за консултации.
Инструменти, за да се направи една сделка има много, стига да не се подценява и да се правят компромиси с нещо, с което не трябва. А най-глупавото е да викаш: това не съм го виждал да се случва, значи няма как да се случва. Никой няма как да знае при положение, че дори и един от успешните брокери годишно прави няколко десетки сделки, а в София само са десеткихиляди....т.е няма как да знае.
Цитат
Значи разбирам, че това не е обичайна практика (да имаме достъп до документите на този етап).

Много благодаря.

Документи се искат още на съвсем ранен етап...няма как да оставиш пари, като не знаеш за какво ги оставяш. Ако не ти съдейства продавача или брокера и аз съм имала такива случаи, много бързо се снабдявам с всичко... но рядко ми се налага, обикновено е въпрос на комуникация.

# 457
  • София, Bulgaria
Няма клиент, които да не си плати договорената комисиона, ако брокерът си е свършил работата професионално...
Разбира се, че има. Той отива с цел да се добере до данните на другата страна, въобще не обръща внимание на това какво прави брокерът. Още с набирането на телефона е с тази нагласа.
Не съм срещала брокер, който да не е попадал на такива клиенти, особено последните години. Много са ловки обаче, понякога когато се провали една сделка, след това се оказва, че всъщност си се е осъществила, само трябва да поровиш малко...

Много е дълга темата не ми се спори, нещата са корено различни в начина на работа, за това може и да се случват такива неща...и не знам, кой с каква нагласа се обажда..., но докато брокерът не разбере, че клиентът му е един, тава явно ще се получава...

# 458
Скрит текст:
Здравейте на всички. Включвам се за първи път в тази тема, ако нещо от нещата, които кажа ви се стори смешно или глупаво извинявайте. Всъщност по прочетох някои неща, които сте писали и явно сте хора с опит, за това се обръщам и към вас.
Още от започването на гимназията до момента, което са около 10 години (може и малко повече Embarassed) ) смених няколко града, съответно и доста квартири. В момента съм в София. И от известно време в главата ми се върти да се сдобия с собствено жилище. В момента сме на квартира с моя приятел. На мен лично ми се иска да си вземем тристайно жилище според стандартите тук ( т.е. две спални и хол с кухненски бокс, ако кухнята е отделно още по-добре де). Иска ни се да е тухлено или ЕПК (познати ни казаха, че панела не е препоръчително). Изискване ни е също да имаме удобен транспорт до центъра. За покупката ще се тегли кредит (това е ясно). Разглеждах сайтове в интернет, както и обяви на ЧСИ. Пак по съвет на познати, разбрахме, че може да си вземем апартамент от ЧСИ на много изгодни цени. Научих обаче, че ако се вземе така имот трябва да се заплати до 7 дни. До тук с изложението ... сега и въпросите ми:
- Възможно ли е отпускането на заем до 7 дни?
- Според вас кое е по-добре ново или старо строителство и какъв вид строителство?
- Кой е най-добрия начин за намиране на изгодно жилище - от строител, от агенция или от ЧСИ? Съответно препоръки за сайтове с реални обяви, коректна агенция, коректни и добри строители?
- Нещо друго, което може да ме посъветвате? Какво да гледам?
- Ваши предложения за имоти?
 Истината е че не бързам да купувам нещо, но трябва да се започне от някъде...
Благодаря предварително за съветите и коментарите:)
Здравей,

Имот през ЧСИ се купува когато имаш парите налични, тъй като възможността да ти отпуснат кредит в рамките на тези 7 дни, а при  някои сделки дори и по малко, и е доста рисково. За да участваш в търга трябва да внесеш 10 процента от сумата, и ако не успеете да преведете парите навреме ще изгорите с тези 10 процента. Явно си гледала някакви имоти в тези сайтове и си се подлъгала от по ниската цена. Само ще ти кажа, че след като спечелиш наддаването, за даден имот, това не означава че можеш да влезеш във владение на имота. Най-често хората, които живеят в имота не искат да се изнесат, не можеш и да ги изгониш с полиция. Общо процедурата по изваждането им от апартамента трае месеци, възможно е да се заведат допълнително дела и процеса да откара и година и повече А във вашия случай, това ще означава  да плащате квартира и ипотечен заем, което и напълно обезмисля сделка за вас с такъв имот. Другото, за което трябва да се помисли е че най-често хората, които са живели там  и ги гонят си взимат абсолютно всичко, понякога правят и мизерии, разбиват тръби и т.н простотии. Така че ако гледате ремонтирани и оправени имоти  през ЧСИ просто забрави, почти нищо няма да получите от добре направения апартамент.  Също така голяма част от тези жилища са с проблемни документи и ви трябва ама наистина много добър адвокат, който има опит с такива сделки. Допълнително към цената, която гледате се плащат такси към чси в размер на мисля, че 3 процента + още някакви такси.  Имаше една "бгмама" тук във форума, която се занимаваше с такива сделки, но и тя си търсеше нещо, което да е за напълно тотален ремонт и си има собствено жилище, и това да почака 6-7 месеца за да влезне в имота не я притесняваше, като дори и тя се беше отказала от няколко такива апартаменти след като адвокат беше прегледал документите за имотите. Мисля, че имаше и цяла тема тук за покупка през ЧСИ. Общо взето във вашия случай не ви препоръчвам купуването на имот през ЧСИ.
Относно жилището, което сте тръгнали да купувате, това което мога да ви посъветвам е да обмислите и прецените какво за вас е важно  и да си определите кое от всичките неща е по приоритетно- дали цената, дали площта, дали  задължително да е ново,  дали района, да е близо до метрото ли, или нещо друго. Тогава няма и да сте толкова заблудени, колкото изглеждате сега.
Не ги знам вашите познати какви са, но ми е странно че отхвърлят панелите. Ако приоритета ви е цена- квадратура, то те са най-добрия избор в момента. По скоро проблема с тях е със съседите, които живеят в тях, макар че съм виждал доста панелни входове, които са доста добре оправени и поддържани.
Относно въпроса ти кое е по добро ново или старо- ами естествено че ново ама ако ги имаш парите и не са ти проблем,а ако ги нямаш си преценяш какво  друго ти е важно от тези неща, които ти изброих и за колко време можеш да го изплатиш или дали искаш да се набуташ с доживотна ипотека и т.н. фактори. Имай впредвид и че квадратурата в новото строителство не е като в старото, 80 квадрата ново не е 80 квадрата старо.

Благодаря за съветите всичко, което каза е много на място. Именно за това поисках съвет и тук, където хората са доста по-запознати от мен. Всъщност за нас е важно жилището да не е на много висока цена, да има лесна връзка с центъра и да тристайно и компактно в същото време, нямаме претенции дали да е ново или старо. Колкото до панелните блокове, моята позната има такова и коментарите и бяха по-повод на това, че им изтичал срока за ползване ... Дали има такива срокове въобще? Не знам точно какво се има в предвид под тези срокове.

Незнам колко им е срока на ползване, но като бях в Германия, живях в 100 и няколко годишна панелка. Нищо конструктивно не беше променяно по панелните блокчета. Единствено имаха 20 см. изолация сложена. Възможно е при тях да са правени презаварки на панелите. Там се грижат доста по добре за сградите отколкото при нас. Самия бетон като материал няма проблем да си изкара и много време.

Предполагам, че в бъдеще по скоро ще вдигнат данъците на старите сгради, които не са санирани, след като приключи тази програма за саниране. По едно време говореха и че искат да вкарат някакви паспорти на старите сгради, може би с някаква идея да задължат хората да си правят ремонти по общите части.

Общо взето, като избираш, ако е старо строитество(ЕПК,тухла,панел) хубаво оглеждай входа и съседите. Лично аз не бих си взел апартамент във вход, който не се поддържа, това говори че хората във входа не искат да дават пари за каквото и да е за поддръжката и след време ще има проблеми. Но бих си взел панелен апартамент(ако е на добра цена) във вход, който е добре поддържан.
Тук дори имаше един човек - Мецан, който ще ти обяснява  примерно колко е по добра старата тухла от новото строителство. Ама той нещо се позагуби в последно време.
Всъщност ако искате жилището да е компактно, не отхвърляйте новото стоителство. Има доста хубави компактни жилища  на прилична цена. Огледайте се в Студентски град, ако не ви е проблем квартала, там цените са по ниски от другите квартали и има много прилични и хубави тристайни ново строителство.

# 459
Само че ниската цена в повечето райони е обосновано ниска - кофти инфраструктура, кофти транспорт, малцинства и т.н.

# 460

killpop много добре го е казала, внимавайте с ниската цена за някои райони, тя е обосновано ниска.

# 461
Благодаря ви за отговорите.

# 462
# 463
# 464
  • In transit
Да, новата сграда на Лъки.

Фрейда, гледала съм я, изцяло изток, доста тесни стаи на живо и доста тъмно ( отсреща има висок блок), а това, което най не ми хареса е, че искат да го прехвърлят изцяло сега, докато са на Акт 14. Апартамента бил на архитекта на сградата, един вид обещетение.

Общи условия

Активация на акаунт