Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-17

• 116 617
  • 734
  •   1
Отговори
# 420
  • In transit
Модата по еко и био неподминават дори имотния пазар.. Mr. Green
https://www.olx.bg/ad/eko-partsel-na-brega-na-moreto-varna-panor … h.html#f6843f404c има си даже еко-пътека  Joy
Тия са луди...100К за една поляна... Shocked
Ммм сигурно е станало като на fairy_v  работата. Някой е въздъхнал по хубавата гледка и хоп, собственика е решил, че продава имот на плажа на някой карибски остров.  Grinning

# 421
Не си струва нито мястото, нито тесния парцел. Stop

# 422
Феъри, Уж пазара се стабилизира, а да правят такива неща продавачите, странно. Обикновено винаги стартират с повишена пазарна цена. Мисля, че миналото лято беше пика.
Мики какво стана с апартамента в Младост, появи ли се другата двойка. Вие на колко го оценявате, май наистина е високо 51000 , но кой знае, пазар.

# 423
А някой ходи ли да гледа апаратамента в лилаво и зелено и Венеция в хола?

# 424
  • In transit
Феъри, Уж пазара се стабилизира, а да правят такива неща продавачите, странно. Обикновено винаги стартират с повишена пазарна цена. Мисля, че миналото лято беше пика.
Мики какво стана с апартамента в Младост, появи ли се другата двойка. Вие на колко го оценявате, май наистина е високо 51000 , но кой знае, пазар.
Ами за нас е висока тази цена, ама явно за някой не беше висока, защото го продадоха, преди да успеем да оферираме.  Grinning

Лъки, говорих само с една брокерка за лилаво зеления...не стигнахме до оглед. Каза, че тази цена бил БЕЗ мебелите, ако искаш някой от мебелите плащаш допълнително. Даже и кухнята щели да си приберат собствениците...забравих да питам банята ще я изкъртят ли или ще е подарък за новите собственици. Иначе е апартамент, но 1ви жилищен. Най-важното заради което не отидох е, че уж имат екслузивни права а много държеше да им подпиша договор за оглед. А пък аз съм решила, че такива договори вече не подписвам, защото уловката е, че си искат комисионната на предварителния договор, а ако има някакви тежести и проблеми, които лъснат на изповядването и не се осъществи сделката, тия 3% няма да ми ги върнат... Та така, не ми е проблем да им дам комисионна, ако наистина са свършили някаква работа, ама не и за нещо дето АЗ съм го видяла като обява и те само ми го показват.

# 425

Скрит текст:
Лъки, говорих само с една брокерка за лилаво зеления...не стигнахме до оглед. Каза, че тази цена бил БЕЗ мебелите, ако искаш някой от мебелите плащаш допълнително. Даже и кухнята щели да си приберат собствениците...забравих да питам банята ще я изкъртят ли или ще е подарък за новите собственици. Иначе е апартамент, но 1ви жилищен. Най-важното заради което не отидох е, че уж имат екслузивни права а много държеше да им подпиша договор за оглед. А пък аз съм решила, че такива договори вече не подписвам, защото уловката е, че си искат комисионната на предварителния договор, а ако има някакви тежести и проблеми, които лъснат на изповядването и не се осъществи сделката, тия 3% няма да ми ги върнат... Та така, не ми е проблем да им дам комисионна, ако наистина са свършили някаква работа, ама не и за нещо дето АЗ съм го видяла като обява и те само ми го показват.
За този на Галерия си знаех, че ще го купят, без забележки беше, а във Варна има много хора с пари, и хубавите неща се продават.
А това зелено недоразумение, без мебели 40к, а СЪС  мебели колко му искат...направо се излагат вече. Какво ще си я правят тази кухня по поръчка и размери... newsm78

# 426
  • In transit
Ами брокерката каза, че имали друг апартамент, където щели да си я сложат.  Mr. Green

# 427
Ами брокерката каза, че имали друг апартамент, където щели да си я сложат.  Mr. Green
Е, тогава и плочките могат да си разлепят, и тоалетната чиния...Венеция също ако се намокри ще се отлепи... hahaha

# 428
какъв е проблемът да подпишете договор и в момента да си направите една онлайн справка в имотния регистър? Все пак струва 1 лв. и спестява много главоболия, става и през телефона, в 21 век сме все пак. В момента, в който ви предложат договор (или протокол за оглед), който би ви задължил с комисионна на предварителен договор, влизате в АйКадастъра и си го проверявате (на протокола за оглед трябва да има данните на апартамента).
Вероятността нещо да е пропуснато е доста малка, като цяло.
Аз лично си правя такава справка по възможност преди всеки оглед и така съм подготвена с въпроси или изобщо не ходя, ако видя,че има проблем. Случвало ми се е да попадна на имот, който е препродаван няколко пъти и се водят дела, но някой от собствениците по веригата се мъчи да го продава, а брокерът естествено нищо не спомена по телефона, правеше се на ударен.
Честно, не разбирам практиката на брокерите да не пускат поне онлайн справка преди да им се даде капаро, с 1 лв. толкова ли ще обеднеят на фона на хилядите евра, които получават?

# 429
какъв е проблемът да подпишете договор и в момента да си направите една онлайн справка в имотния регистър? Все пак струва 1 лв. и спестява много главоболия, става и през телефона, в 21 век сме все пак. В момента, в който ви предложат договор (или протокол за оглед), който би ви задължил с комисионна на предварителен договор, влизате в АйКадастъра и си го проверявате (на протокола за оглед трябва да има данните на апартамента).
Вероятността нещо да е пропуснато е доста малка, като цяло.
Аз лично си правя такава справка по възможност преди всеки оглед и така съм подготвена с въпроси или изобщо не ходя, ако видя,че има проблем. Случвало ми се е да попадна на имот, който е препродаван няколко пъти и се водят дела, но някой от собствениците по веригата се мъчи да го продава, а брокерът естествено нищо не спомена по телефона, правеше се на ударен.
Честно, не разбирам практиката на брокерите да не пускат поне онлайн справка преди да им се даде капаро, с 1 лв. толкова ли ще обеднеят на фона на хилядите евра, които получават?
И нашата велика брокерка иска предварителен договор преди да ни е дала документите. Позволи ни да ги видим, но достъп нямаме. Е, успяхме да ги накараме да ги занесат в банката, но не беше лесно. Проверките в кадастъра не са достатъчни. Покриват доста от схемите, но съвсем не означава, че няма да има проблеми.
Брокерите сигурно проверяват, но ако ти кажат, че не е чист, няма да го купиш, а те няма да си вземат комисионната.
П.П.: Не винаги адресът на имота е достатъчен за проверка в агенцията по вписванията. Най-сигурно е с име и ЕГН на собственик.

# 430
  • In transit
despereta, каква е гаранцията, че преди огледа проверяваш имота и всичко изглежда ОК, подписваш договор и на сделката се установява, че собственика е ипотекирал имота примерно? Може би съм твърде черногледа, но все пак живеем в България, нагледах се на всякакви неща. За мен може би най-добрия вариант е да се остави депозит-капаро и направо изповядване на сделката. Ако на изповядването има проблем, ми връщат капарото в двоен размер и така.

# 431
despereta, каква е гаранцията, че преди огледа проверяваш имота и всичко изглежда ОК, подписваш договор и на сделката се установява, че собственика е ипотекирал имота примерно? Може би съм твърде черногледа, но все пак живеем в България, нагледах се на всякакви неща. За мен може би най-добрия вариант е да се остави депозит-капаро и направо изповядване на сделката. Ако на изповядването има проблем, ми връщат капарото в двоен размер и така.

И как ще видиш, че има проблем, даже и на изповядването? Ако предния ден са продали същия имот на друг човек, или ако са го ипотекирали сутринта нищо няма да се види на изповядването. То и там нотариусът гледа документи, а не прави разследване, какво да се види? Чак след десетина дни, като ти излезе нотариалният акт, можеш да си що годе сигурна, че всичко е чисто.

# 432

Вие ако сте с кредит, банката също прави проверка. Но риск винаги има, до момента на вписване на нотариалния акт. Затова в договорите пише, че при евентуални проблеми, всичко се решава по съдебен ред, т.е. няма сигурност. А това, че не искате да подписвате договорите за огледи, според мен не ви спестява нищо, освен да пропуснете някой добър имот. Комисионната винаги се плаща на предварителен договор, заедно с 10% капаро.

# 433

Комисионната винаги се плаща на предварителен договор, заедно с 10% капаро.
Не винаги. Аз платих половината комисионна на предварителен, останалата част на изповядване. Капарото също може да не е точно 10%, а точна сума близка до 10-те процента. Тези неща се договарят.

# 434
Скрит текст:
Здравейте на всички. Включвам се за първи път в тази тема, ако нещо от нещата, които кажа ви се стори смешно или глупаво извинявайте. Всъщност по прочетох някои неща, които сте писали и явно сте хора с опит, за това се обръщам и към вас.
Още от започването на гимназията до момента, което са около 10 години (може и малко повече Embarassed) ) смених няколко града, съответно и доста квартири. В момента съм в София. И от известно време в главата ми се върти да се сдобия с собствено жилище. В момента сме на квартира с моя приятел. На мен лично ми се иска да си вземем тристайно жилище според стандартите тук ( т.е. две спални и хол с кухненски бокс, ако кухнята е отделно още по-добре де). Иска ни се да е тухлено или ЕПК (познати ни казаха, че панела не е препоръчително). Изискване ни е също да имаме удобен транспорт до центъра. За покупката ще се тегли кредит (това е ясно). Разглеждах сайтове в интернет, както и обяви на ЧСИ. Пак по съвет на познати, разбрахме, че може да си вземем апартамент от ЧСИ на много изгодни цени. Научих обаче, че ако се вземе така имот трябва да се заплати до 7 дни. До тук с изложението ... сега и въпросите ми:
- Възможно ли е отпускането на заем до 7 дни?
- Според вас кое е по-добре ново или старо строителство и какъв вид строителство?
- Кой е най-добрия начин за намиране на изгодно жилище - от строител, от агенция или от ЧСИ? Съответно препоръки за сайтове с реални обяви, коректна агенция, коректни и добри строители?
- Нещо друго, което може да ме посъветвате? Какво да гледам?
- Ваши предложения за имоти?
 Истината е че не бързам да купувам нещо, но трябва да се започне от някъде...
Благодаря предварително за съветите и коментарите:)
Здравей,

Имот през ЧСИ се купува когато имаш парите налични, тъй като възможността да ти отпуснат кредит в рамките на тези 7 дни, а при  някои сделки дори и по малко, и е доста рисково. За да участваш в търга трябва да внесеш 10 процента от сумата, и ако не успеете да преведете парите навреме ще изгорите с тези 10 процента. Явно си гледала някакви имоти в тези сайтове и си се подлъгала от по ниската цена. Само ще ти кажа, че след като спечелиш наддаването, за даден имот, това не означава че можеш да влезеш във владение на имота. Най-често хората, които живеят в имота не искат да се изнесат, не можеш и да ги изгониш с полиция. Общо процедурата по изваждането им от апартамента трае месеци, възможно е да се заведат допълнително дела и процеса да откара и година и повече А във вашия случай, това ще означава  да плащате квартира и ипотечен заем, което и напълно обезмисля сделка за вас с такъв имот. Другото, за което трябва да се помисли е че най-често хората, които са живели там  и ги гонят си взимат абсолютно всичко, понякога правят и мизерии, разбиват тръби и т.н простотии. Така че ако гледате ремонтирани и оправени имоти  през ЧСИ просто забрави, почти нищо няма да получите от добре направения апартамент.  Също така голяма част от тези жилища са с проблемни документи и ви трябва ама наистина много добър адвокат, който има опит с такива сделки. Допълнително към цената, която гледате се плащат такси към чси в размер на мисля, че 3 процента + още някакви такси.  Имаше една "бгмама" тук във форума, която се занимаваше с такива сделки, но и тя си търсеше нещо, което да е за напълно тотален ремонт и си има собствено жилище, и това да почака 6-7 месеца за да влезне в имота не я притесняваше, като дори и тя се беше отказала от няколко такива апартаменти след като адвокат беше прегледал документите за имотите. Мисля, че имаше и цяла тема тук за покупка през ЧСИ. Общо взето във вашия случай не ви препоръчвам купуването на имот през ЧСИ.
Относно жилището, което сте тръгнали да купувате, това което мога да ви посъветвам е да обмислите и прецените какво за вас е важно  и да си определите кое от всичките неща е по приоритетно- дали цената, дали площта, дали  задължително да е ново,  дали района, да е близо до метрото ли, или нещо друго. Тогава няма и да сте толкова заблудени, колкото изглеждате сега.
Не ги знам вашите познати какви са, но ми е странно че отхвърлят панелите. Ако приоритета ви е цена- квадратура, то те са най-добрия избор в момента. По скоро проблема с тях е със съседите, които живеят в тях, макар че съм виждал доста панелни входове, които са доста добре оправени и поддържани.
Относно въпроса ти кое е по добро ново или старо- ами естествено че ново ама ако ги имаш парите и не са ти проблем,а ако ги нямаш си преценяш какво  друго ти е важно от тези неща, които ти изброих и за колко време можеш да го изплатиш или дали искаш да се набуташ с доживотна ипотека и т.н. фактори. Имай впредвид и че квадратурата в новото строителство не е като в старото, 80 квадрата ново не е 80 квадрата старо.

Благодаря за съветите всичко, което каза е много на място. Именно за това поисках съвет и тук, където хората са доста по-запознати от мен. Всъщност за нас е важно жилището да не е на много висока цена, да има лесна връзка с центъра и да тристайно и компактно в същото време, нямаме претенции дали да е ново или старо. Колкото до панелните блокове, моята позната има такова и коментарите и бяха по-повод на това, че им изтичал срока за ползване ... Дали има такива срокове въобще? Не знам точно какво се има в предвид под тези срокове.

Общи условия

Активация на акаунт