Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-17

• 116 626
  • 734
  •   1
Отговори
# 405
Ако блокът е голям и всички ползват парно, сметките са малки. Половината, ако си резнат радиаторите, сметките на останалите се товарят допълнително. Аз, като ходя по огледи, първо това питам.

# 406
Здравейте на всички. Включвам се за първи път в тази тема, ако нещо от нещата, които кажа ви се стори смешно или глупаво извинявайте. Всъщност по прочетох някои неща, които сте писали и явно сте хора с опит, за това се обръщам и към вас.
Още от започването на гимназията до момента, което са около 10 години (може и малко повече Embarassed) ) смених няколко града, съответно и доста квартири. В момента съм в София. И от известно време в главата ми се върти да се сдобия с собствено жилище. В момента сме на квартира с моя приятел. На мен лично ми се иска да си вземем тристайно жилище според стандартите тук ( т.е. две спални и хол с кухненски бокс, ако кухнята е отделно още по-добре де). Иска ни се да е тухлено или ЕПК (познати ни казаха, че панела не е препоръчително). Изискване ни е също да имаме удобен транспорт до центъра. За покупката ще се тегли кредит (това е ясно). Разглеждах сайтове в интернет, както и обяви на ЧСИ. Пак по съвет на познати, разбрахме, че може да си вземем апартамент от ЧСИ на много изгодни цени. Научих обаче, че ако се вземе така имот трябва да се заплати до 7 дни. До тук с изложението ... сега и въпросите ми:
- Възможно ли е отпускането на заем до 7 дни?
- Според вас кое е по-добре ново или старо строителство и какъв вид строителство?
- Кой е най-добрия начин за намиране на изгодно жилище - от строител, от агенция или от ЧСИ? Съответно препоръки за сайтове с реални обяви, коректна агенция, коректни и добри строители?
- Нещо друго, което може да ме посъветвате? Какво да гледам?
- Ваши предложения за имоти?
 Истината е че не бързам да купувам нещо, но трябва да се започне от някъде...
Благодаря предварително за съветите и коментарите:)

Здравей,

Имот през ЧСИ се купува когато имаш парите налични, тъй като възможността да ти отпуснат кредит в рамките на тези 7 дни, а при  някои сделки дори и по малко, и е доста рисково. За да участваш в търга трябва да внесеш 10 процента от сумата, и ако не успеете да преведете парите навреме ще изгорите с тези 10 процента. Явно си гледала някакви имоти в тези сайтове и си се подлъгала от по ниската цена. Само ще ти кажа, че след като спечелиш наддаването, за даден имот, това не означава че можеш да влезеш във владение на имота. Най-често хората, които живеят в имота не искат да се изнесат, не можеш и да ги изгониш с полиция. Общо процедурата по изваждането им от апартамента трае месеци, възможно е да се заведат допълнително дела и процеса да откара и година и повече А във вашия случай, това ще означава  да плащате квартира и ипотечен заем, което и напълно обезмисля сделка за вас с такъв имот. Другото, за което трябва да се помисли е че най-често хората, които са живели там  и ги гонят си взимат абсолютно всичко, понякога правят и мизерии, разбиват тръби и т.н простотии. Така че ако гледате ремонтирани и оправени имоти  през ЧСИ просто забрави, почти нищо няма да получите от добре направения апартамент.  Също така голяма част от тези жилища са с проблемни документи и ви трябва ама наистина много добър адвокат, който има опит с такива сделки. Допълнително към цената, която гледате се плащат такси към чси в размер на мисля, че 3 процента + още някакви такси.  Имаше една "бгмама" тук във форума, която се занимаваше с такива сделки, но и тя си търсеше нещо, което да е за напълно тотален ремонт и си има собствено жилище, и това да почака 6-7 месеца за да влезне в имота не я притесняваше, като дори и тя се беше отказала от няколко такива апартаменти след като адвокат беше прегледал документите за имотите. Мисля, че имаше и цяла тема тук за покупка през ЧСИ. Общо взето във вашия случай не ви препоръчвам купуването на имот през ЧСИ.
Относно жилището, което сте тръгнали да купувате, това което мога да ви посъветвам е да обмислите и прецените какво за вас е важно  и да си определите кое от всичките неща е по приоритетно- дали цената, дали площта, дали  задължително да е ново,  дали района, да е близо до метрото ли, или нещо друго. Тогава няма и да сте толкова заблудени, колкото изглеждате сега.
Не ги знам вашите познати какви са, но ми е странно че отхвърлят панелите. Ако приоритета ви е цена- квадратура, то те са най-добрия избор в момента. По скоро проблема с тях е със съседите, които живеят в тях, макар че съм виждал доста панелни входове, които са доста добре оправени и поддържани.
Относно въпроса ти кое е по добро ново или старо- ами естествено че ново ама ако ги имаш парите и не са ти проблем,а ако ги нямаш си преценяш какво  друго ти е важно от тези неща, които ти изброих и за колко време можеш да го изплатиш или дали искаш да се набуташ с доживотна ипотека и т.н. фактори. Имай впредвид и че квадратурата в новото строителство не е като в старото, 80 квадрата ново не е 80 квадрата старо.

Последна редакция: сб, 17 юни 2017, 12:12 от dedri2

# 407
Ако блокът е голям и всички ползват парно, сметките са малки. Половината, ако си резнат радиаторите, сметките на останалите се товарят допълнително. Аз, като ходя по огледи, първо това питам.
А каква е връзката? Защото при нас доста хора рядко ползваме радиаторите, особено в едната стая не знам някой въобще да пуска. Въпросът е да минават общите тръби по всички етажи и да се начисляват сметки на всеки за сградна.

...плащаме едни измислени 50 лв.(ПЕТДЕСЕТ ЛЕВА) само за подгряване на топлата вода, което е не знам как да опиша!
Искаш да кажеш, че не ползвате топла вода, но ви карат да плащате? нещо хич не ми се вярва.

# 408
и на мен ми е било скъпо с тец-а, но пък ми е бил удобен. Какво да се прави, идеално няма.

# 409
  • София
Преди малко след поредния разговор с брокер - наистина ли апартаментите в София с ТЕЦ са с до 10-20% евро по-скъпи, отколкото тези без? Опитва се да ме убеди, че в последните години много строители правят без ТЕЦ, защото им излизало прекалено скъпо, от порядъка на половината инвестиция в блока. Накратко - аз държа на ТЕЦ, той иска да ме убеди, че е по-добре без. Иначе намерихме два, само с минус, че не са в точно търсените квартали, но освен липсата на ТЕЦ, всичко друго отговаря на търсенето ми.
Не знам кое му е по-добро на апартамент без ТЕЦ, особено в нова сграда. Може би в "новите" квартали е сложно, Витоша, Ливади и т.н. Но там и поради други причини е по-евтино, не само ТЕЦа.
Би ми било интересно какви са предимствата на бойлера пред безлимитната топла вода от ТЕЦа.  Laughing

Заповядай с бебе и лимитирана топла вода от ТЕЦа(тоест без топла) за 2 седмици - пример миналото лято в Лозенец.
Безценно!
Две седмици без топла вода от ТЕЦ не е като постоянно. За такива случаи имаме бойлер, ползва се веднъж-дваж годишно. Тази година и зимата имаше период без топло и вода, лъсна необходимостта от летните ремонти.

# 410
Здравейте дами, чета ви от известни време, за да си свързваме часовника с вас, т.като с половинката искаме да купим апартамент. Причината днес да пиша е, че съм бясна на брокерските похвати и същевременно не знания защо го правят. В петък гледахме едностаен в Младост, отидохме с пари за капаро- не поискаха и казаха, че в понеделник ще ни се обадят. Преди малко ровейки пак из обявите видях, че на същия апартамент са му вдигнали цената с 6000 Евро.  Кажете ми защо и каква е целта, при положение, че новата цена е неоправдано висока за предлагания апартамент. Извинете, ако имаможе правописни грешки, но съм бясна аааа....

# 411
Здравейте дами, чета ви от известни време, за да си свързваме часовника с вас, т.като с половинката искаме да купим апартамент. Причината днес да пиша е, че съм бясна на брокерските похвати и същевременно не знания защо го правят. В петък гледахме едностаен в Младост, отидохме с пари за капаро- не поискаха и казаха, че в понеделник ще ни се обадят. Преди малко ровейки пак из обявите видях, че на същия апартамент са му вдигнали цената с 6000 Евро.  Кажете ми защо и каква е целта, при положение, че новата цена е неоправдано висока за предлагания апартамент. Извинете, ако имаможе правописни грешки, но съм бясна аааа....
В случая брокера може да не е виновен. Продавачите са полудели. Ако някой бързо се реши да купува те си мислят, че са се прекарали и вдигат цената.
Хич не се ядосвай, лесно няма.

# 412
Уффф, знам, че лесно няма, ама се надявах поне този път да ни проверки.  Аман от ходене по мъките.

# 413
Уффф, знам, че лесно няма, ама се надявах поне този път да ни проверки.  Аман от ходене по мъките.
Дай линк да го оплюем тоя апартамент.

# 414
  • In transit
Дай линк да го оплюем тоя апартамент.
hahaha
Fairy_v не съжалявай. Разирам те много добре как се чувстваш. Но ние пък предпочитаме да преспим една нощ и тогава да решим дали го искаме. Все пак апартамент купуваме. Като се замисля, че аз доматите колко ги избирам пък на къщата да се хвърлим ей така. Трупаме опит, всеки ден научаваме нови неща...ще намерим и Нашият надявам се.   Wink

# 415
Хаххаа и аз съм така с избирането, половинката бързо пали и затова веднага отиде. Срещата е била с броквр и собственик и са казали, че в по еделник ще ни се обадят за отговор. Двама са се отказали, защото няма терса, но за нас не е проблем, защото искаме локацията.и затова ми стана странно как качват цената при положение, че има минуси.Ох, знам аз, че като споделя тук и ще ми олекне. Благодаря за мислите думи bouquet

# 416
  • In transit
Модата по еко и био неподминават дори имотния пазар.. Mr. Green
https://www.olx.bg/ad/eko-partsel-na-brega-na-moreto-varna-panor … h.html#f6843f404c има си даже еко-пътека  Joy

# 417
Това го преживях преди 25 г.
Казах - Плащам, и с обещанието на другия ден за договор.
На другия ден - нова цена искана от собствениците.
Логиката на продавача - щом толкова бързо се намери клиент значи се прецакваме.
Не е за Вас. Търсете друго

# 418
92-ра са последните панели, тази година навършват 25 г.
Peace
В София има панел 2000г. срещу Макси, кварталите Левски В и Г също имат след 1992

Тези панели срещу Макси са строени през 1984/5 г.
Идеята на Батето / лека му пръст / беше това да е олимпийско градче за олимпиада - София 88.
Не се пребориха тогава, остана за - София 92 пак не се пребориха, и дойде 10 ноември.

Доколкото си спомням, имаха проблем с нивото на канализацията тогава, и затова стояха непродадени с години.

# 419
Модата по еко и био неподминават дори имотния пазар.. Mr. Green
https://www.olx.bg/ad/eko-partsel-na-brega-na-moreto-varna-panor … h.html#f6843f404c има си даже еко-пътека  Joy
Тия са луди...100К за една поляна... Shocked

Общи условия

Активация на акаунт