Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Хиперактивност с дефицит на внимание - тема 8

 • 76 634
 • 761
 •   1
Отговори
# 30
 • Мнения: 319
   Казват ,че невъзможността да се контролират произтича от това ,че нямат мотивация.
Сигурно трябва много търпение от родителите / защото от другите не можем да очакваме/ с поведенческа "терапия" да се опитва.Стъпка по стъпка.Също и с подобряване на хранителният режим.
А някой ползвал ли е барокамера? Чета ,че това би могло да повлияе.

# 31
 • Мнения: 1 203
Здравейте, момичета,

Синът ми има някои от признаците на деца с хиперактивност и дефицит на внимание. Не владее емоциите си, има проблеми с фината моторика. На шест и половина е и по настояване на мъжа ми го записахме в първи клас сега, а не догодина, когато тръгват наборчетата му. Детето е много паметливо, в детската градина само го хвалеха, не създава проблеми с дисциплината. Но вкъщи не може да стои на едно място. Точно "непоседлив" е. Буквално беше разглобил един от столовете от чекнене по него, та му купихме топка за фитнес, на която да "седи".

Притесняват ме тези две неща: невъзможността да седи мирно и невладеенето на ръчичката. Все още има затруднения да прави хубаво кръгче и изобщо не си представям как ще прави диктовки в час. Според вас да го заведа ли в "Св. Никола" да проверим пригодността му за първи клас? Колко време предварително трябва да се запишем, ако решим да го водим?

И мен ме вълнува дали би имал подобрение от барокамера.

# 32
 • Мнения: 6 705
Здравей, мама Барба,
Не помня точно колко чакахме за преглед. Обадих се и мисля, че ни дадоха час за след седмица или две. Но вече пет месеца чакаме да ни извикат за стационар, понеже не сме от София.
На мен ми се струва прибързано дете с Хиперактивност, дори и непотвърдена, да тръгва на шест. Но вие по-добре познавате детето и възможностите му. Колкото до фината моторика казват, че по принцип при момчетата се развива малко по-късно, оттам и по-грозните  почерци на малките мъже в сравнение с малките дами. Емоционалната зрялост също идва с годините. Но по-добре една консултация със специалист, който да отхвърли или потвърди проблем, отколкото да си затваряме очите, когато нещо не притеснява.

# 33
 • Мнения: 1 203
Благодаря, мама Ру! Simple Smile Много ми беше полезно това, което си написала.

Още едно въпросче. В "Св. Никола" с направление ли ходите или си плащате? Извинявайте, ако е обсъждано, но нямам време да чета много назад.

# 34
 • Мнения: 6 705
Аз си записах час с направление, но докторката се разболяла и искаха да ми сменят часа. Предпочетох да платя и друг лекар да ни консултира по същото време, защото вече бях уредила отсъствието си от работа, взела билети и т.н. Платеният прием е 35лв. Ако сте с направление да е с код за детски психиатър.

# 35
 • София
 • Мнения: 1 113
Когато се обаждате за час, ще ви обяснят какво да пише на направлението. Не бързайте да взимате направление, ако нямате записан час.

# 36
 • Мнения: 319
  Едно мнение:Тръгването на училище променя много неща в живота на децата. Първо те се обездвижват, което  не е неблагоприятно за тяхното развитие. След това стресът ,който възпроизвежда самата ,училищна среда  и всичко произтичащо от него. По-рано няма смисъл да тръгват децата на училище ,дори да ви се струва ,че са готови.Една година по-малко истинско детство!За съжаление нашата образователна система   дава ,но и отнема от  потенциала на децата ни!/ само да ви кажа - настина хиперактивното дете си е такова навсякъде не само на едно място- било то в къщи или в детската градина или на пътя.../

# 37
 • Мнения: 2 852
От няколко дена почнах да уча със сина ми -второкласник/миналата година беше баща му/ и се ужасих колко трудно задържа вниманието си и колко трудно се застоява  на едно място.Постоянно се върти,излиза от стаята почва да прави сто други неща само да се измъкне.Досега си мислех,че е мързел и мрази да учи,но вече се замислям дали не е дефицит на внимание.Късно проговори-след три,с финната моторика е доста зле.Четох признаците за дефицит на вниманието на повечето отговаря,но не е хиперактивен.
Не знам какво да правя да го водя ли на психолог?

# 38
 • София
 • Мнения: 245
Здравейте,търсих подобна тема свързана с хиперактивността. Ние не сме диагностицирани от специалист,но просто всичко ме води все повече към това. По принцип дъщеря ми (3,10г) винаги е била по нвтърпелива,не обича да играе сама иска да е център на внимание и се е случвало от много малка нощем да стои будна в леглото по два часа и да кротува. Не ходи на градина,но от тази година ще трябва да тръгне ако не  в държавна то в  частна. Не прави нищо сама, не защото не може - по скоро не иска или ако не й се случи идеално изпада в нервна криза и аз съм и буквално прислужница. "Подай ми водата,донеси ми оная играчка,къде ми е еди кое си"... Включително й вдигам гащите след като е ходила по нужда. Общо взето много глезена и презадоволена от играчки,внимание,сладко. Аз се опитвам да я вкарам в някаква рамка,но бащата и бабите развалят дисциплината. До тук добре - всичко ми се струва нормално свързвам го с това че не ходи на градина.
Вече трета седмица обаче поведението й е нетърпимо!!! Тръшване по земята,реве сякаш не може да спре,удря ме.... Прави го през нощта  но и денем. Обикновено започва от нещо дребно, и избухва :носа й се разтича от реване и тя като в транс повтаря  "тече ми носа,защо не спира Мамо! " Думичката Мамо я повтаря N пъти. Нито дава да я гушна,нито ме слуша като й говоря за да я успокоя. И преди се е налагала,но сега помня даже датата 11.09 когато го направи за първи път и беше различно от друг път. Сега не знам дали е това състояние хиперактивност, не знам дали гледане на клипчета със Спайдърмен в ютуб са провокирали  това, вече няма достъп до този сайт но тази седмица не е пропуснала ден в който да не изпадне в истерия. Снощи рева цял час без почивка,даже се замислих за 112 не съм я виждала така преди. През нощта,това което провокира истерията  й е "Мамо отвити са ми краката,има дупка в одялото,не ми е удобно" и се почва... После почва с носа че има сополи и така...
Моля кажете към психолог или психиатър трябва да се обърнем? Хомеопат върши ли работа?
Иначе тя е много чувствително и добро дете- срамежлива,обича да я гушкам....

Не знам дали съм за вашата тема - минаха ми мисли че се е уплашила от нещо,което е гледала или че е урочасана дори.

Какви игри са подходящи за хиперактивни. Пъзелите я изнервят! Игри на таблет също!Обича да гледа детски филмчета на Дисни с принцеси! Да оцветява и ролеви игри с кукли като и аз трябва да играя. Само тогава се заиграва иначе много рядко играе сама.

# 39
 • Мнения: 84
Здравейте, мамчета! За първи път пиша тук, макар от няколко месеца да съм изчела всичките 8 теми за хиперактивността и дефицита на внимание, търсейки отговори на някои въпроси. Дъщеря ми (осиновена на 2 г. и половина) в момента е на 6 години и половина и от може би 3 години усещах, че нещата не са съвсем наред, но се самозаблуждавах, че това е от адаптацията, от всичко, което е преживяла, от "характер". Мислех си, че с времето ще изживее някои прояви. Но не стана. И така, най-после, преди месец я заведох при психиатър. Мнението му е именно синдром на хиперактивност и дефицит на внимание. Засега не изписа нищо, даде някои насоки за нашето поведение спрямо нея и каза, да я доведа след 2 месеца. Аз доста попрочетох из нета за тази "диагноза" и връзката на хиперактивните прояви с липсите или повишеното количество на разни вещества/хормони. Реших да й пусна изследвания. И… хормоните на щитовидната й жлеза не са в нормата. FT4 е в норма, но FT3 и TSH са увеличени. Въпросът ми е, има ли някой сред вас дете с проблеми с щитовидната жлеза, и ако има такива - лечението на жлезата отрази ли се на хиперактивността и дефицита на внимание?

charming87, това което си написала за твоето дете напомня за поведението на моята дъщеря. Както вече казах, психиатърката ни диагностицира именно със синдрома на хиперактивност и дефицит на вниманието. Може би не е зле и ти да пуснеш изследвания на детето, да не се окаже, както при нас, че нещо не е в нормата

# 40
 • София
 • Мнения: 678
   Моето дете е осиновено на същата възраст и също има дефицит на вниманието. По мои наблюдения почти всички осиновени деца са така и това е от престоя в институция и липсата на грижи и натрупване на информация в начална възраст. Струва ни се, че наваксват в семейството, но това е с цената на голямо нервно претоварване, което им се отразява по този начин. От моя опит съвет - пуснете си децата с каквито и да е проблеми колкото е възможно по - късно в първи клас. Системата е ужасна и пришпорена и несъобразена с деца с по - бавни темпове и веднага ги избутва от темпото на класа при ресурсни учители и обостря проблемите им заради претоварването. Дори с година по - късно израстват и са по - стабилни психически, така че и да ви се струва едно дете готово ако сега можех да решавам бих го отложила от първи клас, защото после каквото и да става не може да повтаря до 4 клас.

# 41
 • Мнения: 2 169
Абсолютно точно. Само дето отлагането от първи клас е много трудно. За нас не стана. Моето дете още не може да говори добре, хиперактивно. Родена е ноември, недоносена, за другата година си е, под всички норми за ръст и килограми. Но е първи клас. Учи се по нова програма. И у дома е ад. Кому е нужно това? Трябваше и още малко време да израсте. Системата не и позволи. Какво давате за концентрация, как да задържа внимание? А колко са трудни ченгелите. Всъщност по новата програма за 9 учебни дни вече са написали а, н, м, л, и ,р, ш, о, с, п, г, х, и разни видове ченгелчета. Не е истина кой е могъл това да сътвори в програмата.

# 42
 • Мнения: 6 705
И Лъчито е в първи клас, под нормите за килограми (едва 15), но не исках и да пробвам да я отлагам. Заложих на отзивите за учителката, при която исках да я запиша. С фината моторика сме зле, в ДГ я оставиха на самотек, щото не била с ТЕЛК и сега й е трудно, но инатът повече й пречи - ако поиска може, въпросът е, че при най-малката трудност се отказва "не искам, не мога, трудно ми е".
Изненадана съм от вашата програма. Ние още пишем елементи и ги свързваме в букви - и,ш, п, т. Последно пробваха да пишат главни П, Т и Л. На буквара все още разказват по картинка. Тези дни започват сричките и първите букви. По математика последно взеха 2. Някои деца според учителката вървят по-бързо, но не винаги качествено, явно по-скоро са нетърпеливи, други по-бавничко и трябва повече да дописват на занималня и вкъщи, но не е нещо драстично, а сме в елитно училище. Ще видим по-нататък как ще е.
Да попитам и тук софиянци. На 17.10 имаме час за дневен стационар в Св. Никола. Имате ли представа за колко време ще трябва да останем в София и къде евентуално можем да отседнем един възрастен и едно дете на 7г на приемлива цена?

# 43
 • Пловдив
 • Мнения: 256
И моята дъщеря е първи клас явно темпото на училището е по бавно защота за сега пишат само ченгелчета и слава богу.
С фината моторика сме зле, в ДГ я оставиха на самотек, щото не била с ТЕЛК и сега й е трудно, но инатът повече й пречи - ако поиска може, въпросът е, че при най-малката трудност се отказва "не искам, не мога, трудно ми е". - и при нас така само, че казваха отказва да работи и повече не се занимаваха с нея.
Сега в училище имамаме проблеми не стои на чина става и се разхожда играе си с нещо и отказва да работи искат аз да ходя в час с нея, опитвам се когато мога но ми е трудна организацията ресурсен учител ще има 3 пъти седмично извежда е от час и учат въпросния предмет, нещо не ми се нрави различни учители различни подходи.
Сега се спрях на шуслерови соли 2,5 и 7 и Омега 3 ще давам, незнам да ходим ли по- лекари има едно мигане с очите което сега се засили от както тръгна на училище, ще я водя на очен но ме съмнява, че е от това. И с каката го имаше това мигане по едно време в първи клас което отшумя ходихме по лекари без файда само глупости се наслушах. Споделете давате ли някакви хран. добавки и доволни ли сте.

# 44
 • Мнения: 2 169
При нас днес са взели 5. Аз давам ескимо, тя капсули не може още да гълта. Давам и брейн бустер, добре и се отразява. Искам още нещо за концентрация. Фината моторика е кошмар.  При нас в детската я бяха отсвирили. Нищо не можела да прави. Но се натискаха да дадат удостоверение за готовност. Логопедката споменава и за дисграфия като и гледа писанията.

Общи условия

Активация на акаунт