А сега накъде ! (5.06-11.06)

• 243 998
  • 1 761
  •   1
Отговори
# 315
Нещо подобно се получи и при нас. Очаквах по-висок бал по БЕЛ, но девойката получи 86 т. Реших, че с преразказа не се е справила според критериите и даже се бях отказала да ходя да гледам работата. Но преди малко ми съобщи, че учителката им по български им казала резултатите по модули и, всъщност, има 33 т. на преразказа... Направо не знам какво да мисля вече  newsm78
Може би, че има 53 точки на първи модул?

# 316
Днес учителките на сина ми са съобщили точките от двата модула по отделно и са казали на децата, че резултатите няма да бъдат публикувани официално в този вид.
Друга информация, която получих от проверяващ по БЕЛ (от добре известна софийска школа) е, че в началото са точкували според едни критерии, но по-късно, заради високите резултати по математика, са били инструктирани да оценяват по други критерии....
Изненадващо за нас беше, че са му отнели значително по-голям брой точки от очакваните на първи модул по БЕЛ, където резултатът е по-предвидим (или поне така си мислехме).
Всъщност, от това, което достига до мен като информация ми се струва, че най-големите разминавания в очакванията са по БЕЛ и там, където ги има са драстични, а не от порядъка на 2-5 точки.
А нещо повече за тези критерии казала ли е учителката? Какво се е променило? Чак толкова безкомпромисни ли са били инструктирани да бъдат? Аз такава информация не бях чувала, а също бях говорила точно с преподавателка от много известна в София школа.
Не знам повече подробности. Но за втори път чувам (някой беше писал тук по-рано), че са били инструктирани да бъдат наистина безкомпромисни.

# 317
Нещо подобно се получи и при нас. Очаквах по-висок бал по БЕЛ, но девойката получи 86 т. Реших, че с преразказа не се е справила според критериите и даже се бях отказала да ходя да гледам работата. Но преди малко ми съобщи, че учителката им по български им казала резултатите по модули и, всъщност, има 33 т. на преразказа... Направо не знам какво да мисля вече  newsm78
На нас също ни се губят точки от първи модул, а аз мислех, че са от преразказа.

# 318
На нас също ни се губят точки от първи модул, а аз мислех, че са от преразказа.
Ами, вървете и вижте.

# 319
  • Варна
... Направо не знам какво да мисля вече  newsm78
Изводът се налага от самосебе си Sunglasses

# 320
  • София
Допълнителните критерии, за които чух, са за 13-ти въпрос със запетаята (тук беше споменато в предишна тема), за 14-ти въпрос - да се счита за верен само ако се изредят трите сказуеми, но не и ако се напише "три"; за 24-ти въпрос - да се счита за вярно Бай Ганьо с главна буква и за грешно "Калугера" без Евтимий или пък Евтимий без й.
Става въпрос за София-град.

# 321
  • София
Допълнителните критерии, за които чух, са за 13-ти въпрос със запетаята (тук беше споменато в предишна тема), за 14-ти въпрос - да се счита за верен само ако се изредят трите сказуеми, но не и ако се напише "три"; за 24-ти въпрос - да се счита за вярно Бай Ганьо с главна буква и за грешно "Калугера" без Евтимий или пък Евтимий без й.
Интересно ми е дали са прилагани от началото или по средата на проверката.
Същото би ми било интересно и за математиката.

# 322
...за 14-ти въпрос - да се счита за верен само ако се изредят трите сказуеми, но не и ако се напише "три"; за ...
Това не мисля, че е вярно. Да се запише с думи и да не признават число - да, да се изброят всички - не.

# 323

Струва ми се невъзможно работите да са проверявани по различни критерии. Виж в различни области да има различно оценяване съм сигурна, че се е случвало.

# 324
  • София
...за 14-ти въпрос - да се счита за верен само ако се изредят трите сказуеми, но не и ако се напише "три"; за ...
Това не мисля, че е вярно. Да се запише с думи и да не признават число - да, да се изброят всички - не.
В школата, където ходи Свети са ги учили да изписват отговора с цяло изречение. Специално я попитах току-що. На този въпрос е записала "Сказуемите в изречението са три."
Иначе и у нас основната липса на точки се оказа в първи модул.

# 325
  • пловдив/дряново
условието на зад 14 е : Запишете с думи броя на сказуемите в изречението?
не пише избройте кои са сказуемите!

# 326
  • София

Струва ми се невъзможно работите да са проверявани по различни критерии. Виж в различни области да има различно оценяване съм сигурна, че се е случвало.
Някъде, не помня тук или във фейса, ЕЖК, че по средата на проверката, виждайки високите резултати по математика, са променили критериите.
Естествено, не помня кой и къде го написа.
Но утре детето ще ходи с баща си да си види и двете работи и може би ще стане по-ясно.

Последна редакция: пн, 05 юни 2017, 22:36 от *Ирина*

# 327
Да, и аз го четох този коментар за запетаята в предишната тема. Моята май е написала точно това, което не трябва да се пише - "отделя главно от подчинено определително..." (и други неща). И все пак не разбирам къде е разликата между двете.. добре че е посочила кои са трите сказуеми освен че е написала "три", за да се застрахова, че иначе явно щяхме да сме дори още по-надолу. Иначе четох, че и ако "калугер" е изписано с главна буква се отнемат точки.  Защо така ни ощетиха децата, бе момичета? Нарочно ли се прави? Уж изпитът бил един от най-лесните досега, пък вижте какви неща се случват...

# 328
Да, и аз го четох този коментар за запетаята в предишната тема. Моята май е написала точно това, което не трябва да се пише - "отделя главно от подчинено определително..." (и други неща). И все пак не разбирам къде е разликата между двете.. добре че е посочила кои са трите сказуеми освен че е написала "три", за да се застрахова, че иначе явно щяхме да сме дори още по-надолу. Иначе четох, че и ако "калугер" е изписано с главна буква се отнемат точки.  Защо така ни ощетиха децата, бе момичета? Нарочно ли се прави? Уж изпитът бил един от най-лесните досега, пък вижте какви неща се случват...
Вие сте ходили да проверите работата и със сигурност твърдите, че детето Ви е ощетено, тъй като критериите на МОН не са спазени, а са прилагани други такива за оценяване?

# 329
  • София
Почти съм сигурна, че не е от началото. Имаме деца от класа, които не можеха да повярват на високия резултат по БЕЛ. Ние сме разочаровани. Взели са ни 3 т. от 1 модул /може би пряката реч не ни е точно от ключа/ и 8т. от преразказа, освен оТТенъка. Иначе всички други, който ги преговорихме по назад дъщеря ми ги е писала, както бяха цитирани. Ще ходим да видим за какво иде реч, но със сигурност има оценявани работи с друг аршин.

Последна редакция: пн, 05 юни 2017, 22:35 от Deli0606212111

Общи условия

Активация на акаунт