Нашите орхидеи - Тема 21

• 80 607
  • 807
  •   1
Отговори
# 75
  • Варна
И аз от булбестите се разбирам само с цимбидиума.

# 76
"Изгоних" моя на открита тераса - да го пече, да го вее. Наказвам го.

# 77
  • Варна
Моят от 2 месеца е на терасата, ама не е открита и го пече само рано сутрин. Така съм чела, че не обичат пряко слънце Rolling Eyes

# 78
  • Sofia
Благодаря на всички за съветите и споделеното !  bouquet
Реших да не  пипам нищо засега .Като прецъфти,тогава ще  я пресадя . Най-голямата булба седи някакси във въздуха ,стърчат корени извън саксийката-затова реших,че и е тясно,но щом така обичат-оставям я на мира. Дали да бъде пак в непрозрачна ,както е сегашната ? Дали има значение ? предпочитам прозрачните,защото добре се ориентирам кога е за поливане субстрата,но ако пък тези корени не обичат светло?
Другото различно от Филенопсиса е,че има едни лепкави капчици по стеблата и цветовете...сигурно е нормално,но аз да си питам  newsm78

# 79
Здравейте, розетката на една от орхидеите ми започна да гние. Останаха само две листенца, има ли шанс да я спася? Ето и снимки:

# 80
Месечинка,
Може би не се изразих точно, съжалявам. И при мен е така - неостъклена източна тераса, пече до обяд.
Не съм забелязала проблеми - булбите растат, корените също, няма петна по листата.
Ще се разбере в края на годината дали съм сгрешила Grinning .

# 81
Bakerita, камбриите нямат нужда от прозрачна саксия. Тази е съвсем добре. Растението изглежда в отлична форма. Моят съвет е да не го пипате за сега.

# 82
night_lights,
Тези гниенета са много коварни. Не виждам на снимките да е третирано с нещо?
Аз бих изтрила със спирт или кислородна вода. После бих намазала с Топсин.

# 83
Мазах със спирт, мисля да купя и Топсин, но не знам коя част точно да третирам. Четох една от първите теми, че се маже около листата с кашичка от топсин.

# 84
Точно така се маже. Можеш да обиколиш дори цялата основа на стъблото.

# 85
Благодаря, така ще направя. bouquet

# 86
# 87
Не се маже с топсин, особено когато няма ясно изразена рана като в този случай. Топсинът се разтваря в съотношение един грам на един литър вода и растението се топи в разтвора. Аз топя цялото цвете, но може и само до розетката, където е проблемът. И когато се работи с такива препарати е добре да се спазват мерките за безопасност - да се третират на открито, да се ползват ръкавици, да не се пие, яде и пуши.

# 88
Може и само да се намаже пък Joy .

# 89
Impala, благодаря, дано успея.

Общи условия

Активация на акаунт