Нашите орхидеи - Тема 21

• 80 612
  • 807
  •   1
Отговори
# 60
Затова поливам с дъждовна вода.

Месечинка,
Извини ме, че ще се повторя, но се радвам за цветенцата. Щото както им беше вдигнала мерника... Притесних се Smile .

plams12,
Ако отвратягата е бяла и пухкава, значи е памуклийка. Но и да не е, все едно - с инсектицид се трепят.
Не се притеснявай за бъдещия цъфтеж, защото препаратите са създадени така, че да не вредят на растенията.
Най-ефективният начин е чрез поливане.
Импала,какво имаш предвид под това,че най-ефикасно е чрез поливане?Аз се страхувам ,че когато цъфнат няма да мога да ги пръскам навсякъде.А понякога въпросните гадини се залепят по цветовете на орхите,а напръскам ли цветовете....ще ги скапя нали така?

# 61
  • Варна
Чрез поливане ще измрат гадовете само ако препаратът е системен, т.е. през корените навлиза в соковете на растението и се разпространява по листа, цветоноси и т.н. Ако е контактен мори само чрез директно опръскване.

# 62
Нищо не разбрах...какво значи ако е системен?С какво да ги поливам, за да измрат вредителите?

# 63
Памуковите въшки не се лепят в цветовете, те живеят и там. И едно от нещата, които обикновено трябва да се направят при по-сериозна популация на памуклийки е да се отрежат всички цветоноси.

Моспиланът е добре, може да си вземеш още един препарат и да ги редуваш. Ето тук има информация кои препарати са подходящи:
http://flowersnet.info/a655/%D0%9F%D0%B0%D0%BC%D1%83%D0%BA%D0%BE … D1%88%D0%BA%D0%B0

Този акарзит не го намирам какво е.

Между другото, да допиша. Препоръчвам ти да се поинтересуваш малко за различните препарати, как действат, какво правят, за какви вредители се препоръчват и най-важното - за колко време са токсични и за хората. Това са сериозни препарати и е добре да не се използват с лека ръка. Системен означава, че влиза в соковете на растението и убива вредителите и след като се е изпарил. Това обикновено са по-силни и по-токсични препарати. Контактен означава, че убива при допир и после вече не. Дори спиртът има контактно действие.

Дописвам още веднъж. Вземи си Конфидор и редувай с моспилана.

За дъждовната вода аз имам особено мнение... зимата реших да си събера сняг, нали най-добре уж е да се полива с дъждовна вода или разтопен сняг. Е, като се разтопи такива гнусотии плуваха вътре, че реших да разчитам на софийския водопровод Simple Smile Макар че напоследък се замислям дали да не си купувам водата за орхидеите, но ми свиди все още Simple Smile

Последна редакция: ср, 14 юни 2017, 14:21 от малък трънлив храст

# 64
Използвам пречистена Smile .

Никой не обича отровите, но често няма друг избор. Питайте мен и Ренка за епичната битка с трипсите.
Вземат се мерки, внимава се и така.

# 65
  • Варна
Нищо не разбрах...какво значи ако е системен?С какво да ги поливам, за да измрат вредителите?
Ами точно това, което обясних. Просто допълвам казаното от Impala, че трябва да си наясно какъв препарат ползваш - контактен или системен, щото с контактните и да поливаш полза няма да има. Този, който аз ползвам и съм доволна - Санмайт е контактен, Моспилан доколкото знам е системен. От фунгицидите (противогъбични) топсин е системен, т.е. по-добре да поливаш с него, отколкото да пръскаш, Фалкон - контактен. Просто питай в някоя агроаптека какво биха ти препоръчали за поливане.

# 66
Използвам пречистена Smile .

Никой не обича отровите, но често няма друг избор. Питайте мен и Ренка за епичната битка с трипсите.
Вземат се мерки, внимава се и така.

Аааа, хитра си ти  Grinning това е най-добрият вариант, а как я събираш и пречистваш?

# 67
Предпочитам системните инсектициди, защото правят растението отровно и а го е гризнала някаква гадюха, а се е гътнала.

Трънче,
Къщата ни има система за събиране и съхраняване на дъждовната вода. Знам, че минава през няколко филтъра, за да може да се използва спокойно.

# 68
Това е много идейно, не знаех, че има такива системи. Ще проуча въпроса, защото в момента оборудваме и ние къща на село.

И аз предпочитам системните инсектициди и фунгициди. Контактно третирам единствено с кислородна вода ако ми се стори, че някъде има съмнителни петна, но не виждам нужда от топсин.

# 69
  • Sofia
Здравейте ! Имам нужда от помощ и съвет Simple Smile Подариха ми орхидея Cambria . Поне така пише на картончето. http://katerinaw.snimka.bg/flowers/orhideya-cambria.953038.38083693 Паролата е 1234
Не намерих нищо в линковете с това име. Корените и самата "пръст" са доста различни от на  Филенопсиса, с който се отглеждаме също сравнително отскоро. С него се справям засега успешно-цъфти си,сега покараха и цветоноси. Но, новата е доста различна,корените са като плътни конци,бели . Посадена е в непрозрачна пласмасова кофичка,която ми се струва,че доста малее. Цветето е нестабилно в нея. Ако реша да я пресадя-каква почва да сложа ? В момента е съвсем като пръст,няма нищо общо с "коричките "в които е другата ми орхидея.
Помагайте моля !  Praynig Praynig Защото въпреки,че в началото не я харесах особено като цвят ,се оказа ароматна и съм се амбицирала да я "оцелея " Simple Smile

# 70
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
успех http://100procenta.info/orhideya-kambriya/
 Blush и такава съм морила  Blush

# 71
  • Sofia
Мнооого благодаря !  bouquet bouquet  Ще видим докъде ще я докарам и аз  Embarassed

# 72
Може да се редува с хормонален инсектицид . Той го обърквал и ги карал да губят интерес към размножаване. Безвреден за хората . Аз лично не намерих обаче.

Има системни препарати с ниска токсичност за човека. Всичко иска четене ровене и търсене. По спомен едни от тях са имидаклопридите. За съжаление нещата не са еднозначни - просто към тях има по - лесно привикване и трябва да се редуват с други системни препарати.

Ето тук. Много харесвам диметрис - много ми е полезен по препаратите

http://dimetris.com.ua/site/all/pesticidy_akaricidy_insekticidy

Обърнете внимание на края. Примерно моспилана почти не се изпарява и затова е малко токсичен чрез вдишване при накисване...

Последна редакция: пт, 16 юни 2017, 01:40 от _re_ge

# 73
За камбрията - хич не ме бива с определянето им, дано някой по-разбиращ се включи какво точно е. Със сигурност не й малее саксията, добре й е като размер. Ако се клатушка значи корените са зле, но при булбестите това не е проблем. Ще пусне нови булби и с тях нови корени. Ако те притеснява субстрата може да го смениш. Този също е ок, но трябва много да се внимава с поливането, защото задържа доста вода. По принцип камбриевите харесват повечко влага от фаленопсисите. Неведнъж съм казвала, че орхидеите с булби за мен са по-корави от фаленопсисите, защото имат буфер от хранителни вещества в булбите и могат много по-лесно да преживеят неблагоприятни условия и дори цялостна загуба на корените.

# 74
За мое голямо съжаление не се справям с булбестите и раздадох почти всички.
Цимбидиумът обаче се развива отлично тази година. Остава и да цъфне зимата. Ще го боря Joy .

Общи условия

Активация на акаунт