Нашите орхидеи - Тема 21

• 81 122
  • 807
  •   1
Отговори
# 300
Здравейте,имам бяла орхидея фаленопсис в момента не цъфти,със здрави корени е,ако някой прояви интерес разменям за розова,жълта или шарена орхидея фаленопсис.
https://www.olx.bg/ad/byala-orhideya-ID6WI7R.html

Последна редакция: ср, 23 авг 2017, 20:02 от ashal

# 301
  • Варна
Момичета, това е орхидеята, която си "отива". Наистина не знам какъв вид е, но е от най-най-разпространените, които се срещат в Кауфланд например. Идея нямам защо започна така да пожълтява...

Скрит текст:

# 302
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
нормално е да изсъхват цветоносите - прецъфтяла е.
виждам хубави корени, листата не изглеждат зле. има нещо жълто по две от листата, но може да е от светлината.

не пресаждай, не разбутвай, не режи.
поливай както досега и чакай да пусне нови цветоноси Simple Smile

# 303
  • Варна
Благодаря! Като нищо щях да я окастря Grinning

# 304
  • Русе
Gaburata - и все пак да знаеш - орхидеята е фаленопсис Simple Smile изглежда много добре

# 305
  • Варна
Е, сухите цветоноси ги отрежи, разбира се. Ама честно, не мога да разбера като се запритеснявате, че изсъхват цветоносите. Като прецъфтят лалетата и изсъхнат дръжките пак ли се шашкате? Какво се очаква от цветоносните стъбла, да са вечно зелени ли? Много ясно, че увяхнат ли цветовете те са следващите. Е, има и изключения, когато остават зелени и пускат разклонения от спяща пъпка, но като цяло съдбата им е да изсъхнат, а след време ще поникнат нови!

# 306
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Благодаря! Като нищо щях да я окастря Grinning

права е месечинката Simple Smile изсъхналото може да се махне.
преди време имаше въпроси дали да се отрежат въздушните коренчета. за тях и за листата писах " не пипай" Simple Smile

# 307
  • Варна
Мерси още веднъж! За напред вече ще знам и поне кой вид е Grinning

# 308
Здравейте! Искам да ви попитам нормално ли е въздушните корени да изсъхват и на какво може да се дължи ( в момента се случва на 2те ми орхидеи) ? Sad

# 309
  • Варна
Не е ненормално... Ами не се овлажняват качествено, затова. Не се притеснявай, ако тези в корите са ОК. Може да ги овлажняваш някак, аз понякога ги мокря на чешмата или ги топя и тях във водата, когато поливам. Но пак си се спаружват в един момент.

# 310
  • София
Здравейте, на три от орхидеите ми се появиха кейки. Засега не смея да ги пипам.
Четох, че се маже с паста, но така и не разбрах какво точно да направя. Някой дали е размножавал чрез тях и какво се прави?

# 311
  • Ænima/Albuquerque
Пастата се маже за да се предизвика развитието на кейки. Ти щом вече имаш, няма нужда от паста. Всъщност, май тук всички си падаме по естественото развитие на нещата. Grin

Иначе, аз успешно размножих орхидея от кейки. Имам и цъфтеж даже. Animal Bee

Скрит текст:
Колко е пораснало кейкито? Правилото е да има поне три корена около десет сантиметра, преди да се отдели от майката.
Иначе, просто го отрязваш от цветоноса, на около два сантиметра от самото кейки, и го садиш в кори.
Като тук:
Скрит текст:

Момичетата тук ще те посъветват да третираш местата, където си отрязала със спирт (нали спирт беше?), но аз лично не съм правила такова нещо, и кейкито си расте вече повече от година, че и цъфтя.

# 312
Не е ненормално... Ами не се овлажняват качествено, затова. Не се притеснявай, ако тези в корите са ОК. Може да ги овлажняваш някак, аз понякога ги мокря на чешмата или ги топя и тях във водата, когато поливам. Но пак си се спаружват в един момент.

Ами уж гледам да ходя поне веднъж на ден да ги опръсквам с вода по малко... Обаче пак си изсъхват. Корените в саксията са си ок обаче

# 313
Въздушните корени  затова са въздушни защото има повече веламен отгоре им. Нормално е да съхнат по -бързо, което въобще не пречи на цветето. Те затова са въздушни. Специалното им забиване в саксията не е от полза. Както и пулверизирането им от притеснение.

# 314
Здравейте Мами, моля за помощ с моята орхидея. Имам я вече от почти 2 години и от както ми я подариха , не е цъфтяла. Имаше си своите висоти и падение, но мисля че вече трябва да взема драстични мерки и моля за съвет. Прилагам снимки на сегашното и състояние. Листата са твърди и зелени , с изключение на последното което махнах. Поливам/кисна я редовно , а корените изглеждат сухи, същевременно виждам, че има и гнили. Благодаря предварителни на всички включили се Flowers TulipFlowers SeedlingPersevere

Общи условия

Активация на акаунт