Училищата в район Младост, София - V част

• 99 922
  • 756
  •   1
Отговори
# 510
  • гр. София
Ива Лулчеви 656064  А кое е училището?

# 511
Извинявам се в 81 СОУ

# 512
  • гр. София
Simple Smile Моето дете също ще започне първи клас в 81-во. Училището е голямо, което носи със себе си противоречивите мнения.
Винаги се стига до  момента, кой ще е класен ръководител.
Относно занималнята - подадох заявление за Вариант 2, т.е. иновативната паралелка. И тук мненията са противоречиви.

# 513
  • sofia
Simple Smile
Относно занималнята - подадох заявление за Вариант 2, т.е. иновативната паралелка. И тук мненията са противоречиви.
В какво се състои иновацията?

# 514
  • гр. София
Копирам част от интервю във в-к Капитал:
"
Елена Налбантова, директор на 81 СУ "Виктор Юго"
ОБРАЗОВАНИЕ
Иновационното образование ще бъде лидер в промените на обществото
Елена Налбантова, директор на 81 СУ "Виктор Юго", София
от Ефтика Георгиева
1 май 2020 15:47 1558 прочитания
 0
 10
 Капитал
 Facebook
 Twitter
Елена Налбантова, директор на 81 СУ "Виктор Юго"Елена Налбантова e директор на 81 СУ "Виктор Юго" в София, където се обучават над 1300 ученици, разпределени в 56 паралелки, като 30 от тях са със специални образователни потребности. Училището е част от регистъра на иновативните училища в България, член на училища "Кеймбридж", посланик на Европейския парламент, лицензиран оператор на наградата на херцога на Единбург. То е базово училище на СУ "Св. Климент Охридски" и Националната спортна академия.
Отчитайки новото време, в което живеем, и комуникирайки с нашите деца, всички ние, които работим в 81 СУ "Виктор Юго", заедно с подкрепата на родителите осъзнахме необходимостта от промяна. След консултации с учители, ученици и родители разработихме план за внедряване на иновации, който включваше всички ученици и учители от 1, 5 и 8 клас за учебната 2019-2020 г. Главните стълбове на нашите иновации са качественият човешки фактор, добрата училищна култура, актуалната смяна на структури и процеси и създаването на нова материална база.

Иновациите ни в 1 клас са въвеждане на нов учебен предмет "Лего образование", нови методи на преподаване - дизайн мислене, проектно базирано обучение, обучение на учители и създаване на професионални учебни общности, създаване на нов модел на класна стая и въвеждане на нов модел на целодневна организация - вариант 2.

РЕКЛАМА
Образователните решения на LEGO за начално училище формират уменията, необходими за успешното развитие през целия живот - умения за критично и творческо мислене, решаване на проблеми, умения за работа в екип и др. Практически ориентираните решения събуждат при децата естествената жажда за откриване и изследване, а също с ентусиазъм и по-ефективно учат езици, математика, български език и литература, околен свят и др. LEGO образованието спомага за развитие на редица компетентности и е с ярко изразена роля в проектно базираното обучение. Не на последно място, играейки, всъщност неусетно и без напрежение децата учат.

Чрез метода дизайн мислене се развиват и изграждат ключови житейски и предприемачески умения, стимулира се креативността, помага за работа заедно в екип, насърчава ги да си представят света по нов начин и да опитват да го променят със собствените си решения. Тук те се учат и формират умения за вземане на решения, за предприемачество, за изказване на лично мнение, оценка, самооценка, емпатия и др. Фазите, през които се минава при прилагане на дизайн мислене, са: Откриване (Аз имам предизвикателство), Тълкуване (Аз научих нещо), Мисли (Виждам възможности), Експериментиране (Имам идея - как да я реализирам), Развитие (Опитах нещо ново). Дизайн мисленето дава възможност на децата да се запознаят с дадена тема, да получат и синтезират информация, да генерират решения и да подобрят реални житейски казуси, с които се сблъскват всеки ден. До този момент са реализирани две успешни мисии от общо седем - "Архитект" и "Космонавт".

Новият модел на класна стая за първокласниците представлява създаване на станции. Учениците са разположени по модулни маси, така че да могат да работят по екипи от по шестима души. Стаята разполага с места за изложби на рисунки и макети, библиотека за четене през междучасията, за образователни игри, килим, върху който се сяда в кръг, постоянни кътове за нагледност с подходящи и помощни материали по математика и български език. С картинки и светофар са представени правилата за поведение в училище, има табло за записване на вълшебни думи и място за споделяне."

И от ученици и техните родители знам, че е така. Да видим, обаче как ще се получи при нас, предвид извънредната ситуация, в която се намираме.

# 515
Благодаря

# 516
  • нейде там, където ....
За новият модел класна стая става ясно, както и че ще върви заедно с новия модел на целодневна организация. Бихте ли споделили в какво точно се състои?

# 517
  • гр. София

Подавайки заявлението се съгласявам, че докато детето до края на начален етап (4-ти клас вкл.), ще бъде в тази форма на обучение.
Хареса ми, защото преди много години така учих и аз (в 151 СОУПИ) - бях много доволна, а и резултатите не закъсняха.
До обяд се преподават основните предмети, след обяд - по - лежерните (да речем Simple Smile )
Например: 2 часа български език - веднага след това самоподготовка (т.е. домашното и упражнения при същия учител!); аналогично с математиката, чужд език и т.н.
След обяд - физическо, музика, рисуване.
Но, това означава, че децата имат часове до 17 ч. и няма вариант за прибиране след обяд и други подобни.

# 518
Здравейте,
Бих искала да помоля всички, които разполагат с информация и/или лични впечатления от 145 ОУ "Симеон Радев" (ж.к. Младост 1А), да я споделят в тази тема. Каква е средата в училището, какво е нивото на обучение и преподаване и друга подобна информация.
Предварително благодаря на всички отзовали се!

# 519
С какви впечатления сте от 10 СУ?

# 520
  • София
Ако случайно имате деца с проблеми, в никакъв случай не ги записвайте в 144 СУ. Ще получите само игнор - и от учителите, и от администрацията.
В 81 помагат и действат наистина.

# 521
  • гр. София
За 144-то - дори да нямат обучителни проблеми е страшно.  Предупредиха ме и мен, но наивно смятах, че това, което ми разказват е невъзможно. Горкото ми дете, едва тази година (в друго училище) се съживи. Закъснях с преместването.

# 522
Бихте ли споделили повече подробности?
Моят е в 128 и съм доволна, но замалко не го записах в паралелката с рисуване. Бяха ми казали, че не е ок, което натежа в полза на 128мо....

# 523
  • София
1. Първи случай. Палаво момче, без проблеми, заета майка. В един момент се оказва, че детето не учи нищо. Добре, че е било 1 клас.
2. Втори случай /моя/. Учителката ми мърмори, че не се занимавам достатъчно с детето, то изостава. Оказва се, че има дислексия. През това време трупа и отсъствия. Опитвам да говоря с администрацията, получавам само обвинения.
3.Момиче с проблеми. Целият клас е срещу нея, вкл. учителката. Пак помощ - никаква.
И трите деца са преместени и са по-добре.
Има и други случаи, обаче не мога да се сетя подробности в момента.

# 524
  • София
Аз съм споменавала по - назад, че моя близка също премести детето си. Детето изоставаше с материала, защото никога не беше посещавало детска градина и почти не говореше български. Учителите, директорът и родителите на останалите деца направиха всичко възможно да ги накарат сами да напуснат класа. Отидоха в 39то, там са много по - доволни. Отдавна преодоляха първоначалните проблеми.

Общи условия

Активация на акаунт