Депресия на 20?

• 4 491
  • 23
  •   1
Отговори
Здравейте,мили момичета!От много време следя доста теми,но чак сега се престраших да се регистрирам.
Трябва ми мнение от хора,които не ме познават.
На 20 съм,уча първа година в чужбина (по-скоро сега я завършвам  Sunglasses ) .

Откакто съм дошла,изобщо не се чувствам добре и не знам дали е период или нещо перманентно. Дойдох и направих безумната грешка да живея с приятеля си.Казвам ''безумна'',защото явно и двамата бяхме малки за това (той е на 24) и се оказа,че той е ''пълен със стрес,празен,изтощен'' и не може да ми даде това,което ми даваше в началото. В момента съм в процес на изнасяне.В него не сме в лоши отношения - напротив,въпреки че не искам да се разделяме,уважавам избора му и сме в окей отношения.
За него причината за раздялата е това,че не успях да се ''приспособя'' бързо и ми отне повече време да свикна с всичко ново (той е тук от 5 години и е мноооого напред).

Проблемът е,че след тази раздяла не виждам смисъл в нищо и все едно не знам коя съм.Предполага се,че трябва да съм самостоятелна,да се боря сама с живота и на тази възраст да имам приоритети,но истината е,че се чувствам изключително неуверена,не знам какво искам,чувствам,че съм провал и никога няма да постигна колкото него например.

Нормално ли е това?
Нормално ли е на 20 да си неудовлетворен и да не знаеш на къде да поемеш,като се предполага,че вече трябва да си зрял?

# 1
Мило момиче, на 20 години е напълно нормално да си объркана и да се чувстваш плаха и неуверена ! Това е един преломен момент в живота ти - направила си голяма промяна с преместването в чужбина, но все някога ще свикнеш ! На всичко се свиква - и на хубаво, и на лошо !

Това, че си се разделила с момчето не трябва да те плаши... Толкова си млада, тепърва ще имаш нови връзки и запознанства. То пък в днешно време никой не се жени за първия  Joy (или втория...).

# 2
  • BG
Ох, милите деца! Тя на 20 и в депресия, той на 24 и е празен и изтощен... Невъзможно! Все още сте деца (той е бил и по-малък, когато се е изнесъл в чужбина) и ви липсва средата, майките, бащите, тяхната грижа, родното място, принадлежността. На тази възраст човек все още е неуверен и има нужда от подкрепа, а вие сте заминали надалеч и се налага с всичко да се справяте сами. Разбирам и двамата. Разбирам и че инициативата за раздялата е у него, което допълнително утежнява състоянието ти. И все пак ти от какво си неудовлетворена? Отишла си там да учиш, значи си поела по някакъв път, имаш някаква цел. В това ще търсиш удовлетворение - в постигането на тази цел. След това ще търсиш работа, след това ще създаваш семейство. Но в момента ученето ти е приоритет и се фокусираш върху него. За любовта - е, явно не сте един за друг, явно я няма огнената любов между вас. Иначе какво щеше точно да ви раздели? Нищо! Стегни се, обади се на майка си, ако можеш се прибери за ваканцията, нахрани душата си с любов и родина, защото очевидно страдаш от силна носталгия. Ще ти мине, млада си!  Peace

# 3
Аз съм на 21 и аз уча първа година в чужбина, живеейки с приятеля ми, който също е студент.
Мога да те разбера доста добре. Нормално е да ти е трудно да се адаптираш, има толкова много нови неща, с които се сблъскваш почти със сигурност за първи път.
Аз прекарах първите два месеца от първия семестър на дивана, плачейки, и едва ходех на лекции и на работа. Чувствах, че нищо не ми е по силите, че ще се проваля, че ще си проваля живота, че нищо няма как да се оправи, че няма да взема нито един изпит, че, че, че... мога да продължавам с черните мисли след че-то още поне час. Не знам дали беше депресия, но бях ужасно отчаяна. Пишех стихотворения за това как човек трябва да мисли позитивно и просто си повтарях, че трябва да слагам единия крак пред другия и да продължавам напред.
Мисълта ми беше, че не си единствената, чувстваща се така, но мисля, че си единствената, което може да си помогне. От повечето ситуации в живота има изход. Simple Smile

# 4
Благодаря ви!

По-скоро проблемът е,че той вече се е реализирал.завършил и тн,и аз не можах да го ''настигна''. А и с това състояние го накарах да мисли,че едва ли не съм неспособна да се справя и трябва да се грижи за мен. Това доведе до ''прекалено много стрес,не те чувствам по същия начин'',което да си призная ужасно много ме нарани и някак си започнах да подценявам себе си,защото този човек беше много влюбен в мен и аз го ''отказах от себе си'' и се обвинявам.

Аз прекарах първите два месеца от първия семестър на дивана, плачейки, и едва ходех на лекции и на работа. Чувствах, че нищо не ми е по силите, че ще се проваля, че ще си проваля живота, че нищо няма как да се оправи, че няма да взема нито един изпит, че, че, че... мога да продължавам с черните мисли след че-то още поне час.

Същата бях и аз (на дивана,плачейки) Grinning

Последна редакция: чт, 08 юни 2017, 13:57 от Julia.96

# 5
  • BG
Ооооо, дрисльо такъв!  Close Как да го настигнеш, като първо и основно на години си по-малка? И отново се потвърждават думите ми, че дори и на 24 има хора, които не могат без подкрепа отстрани, особено ако трябва да се грижат пък и за друг. Хайде сега, има мъже, които на тази възраст, че и по-млади,  създават семейства, гледат деца. Лигач някакъв е твоят. По-добре, че така е станало. А ти си направила огромната грешка да се оставиш да изманипулира самочувствието ти. Той е този, който трябва да се срамува, че въпреки успехите си не е успял да изгради мъжки характер и да подкрепи момичето до себе си. А може и това да е само предтекст да се разделите, може да има друга и т.н. Каквато и да е причината, не се обвинявай - излишно е. Аз съм на принципа - който ме харесва, ме харесва каквато съм. Точка!

# 6
Той се е реализирал, но е бил 5 години повече там ! И ти след 5 години ще си успяла да постигнеш много неща !

Разделяте се, до колкото разбирам, за да не му тежиш повече ! Но това ме навежда на мисълта, че не те е обичал достатъчно силно за да изчака и ти да успееш да се нагласиш.

# 7
И аз на 20 г. Бях с депресия, а на 23 г. Една сутрин се събудих с разхлопано сърце и мислех, че умирам. Причината беше изтощение и перманентен стрес. Така се радвам, че остарях и помъдрях, за нищо на света не искам пак да съм млада и уплашена.
Съвет не мога да ти дам. Човек помъдрява с годините, но без болките от младините няма как да минеш. Прави са хората, че си млада и имаш нужда от помощ и подкрепа. Трудно е да си сам. Бори се и вярвай, че най-доброто предстои.

# 8
  • град-държава
Женчо! А защо ти се изнасяш, а не той?

# 9
Просто аз си намерих друго място.
Всъщност той е много добър човек,даде ми много,просто аз се чувствам виновна,че не успях да отговоря едва ли не на изискванията му и това срина тотално самочувствието ми.Сега не се чувствам сигурна в нищо.

# 10
Тази помощ и подкрепа момчето можеше да ти даде, но ако те е обичал достатъчно силно. Ама явно не е !

Не търси вината в себе си !

Щом не го боли, че си тръгваш, значи е егоист, който мисли само за себе си ! Можел е да ти даде време да се адаптираш и ти, а през това време да се грижи за теб. Ясно е само, че не е искал да го направи !

Не страдай за такъв човек !

# 11
Всъщност ситуацията е неприятна,но него доста го боли,че си тръгвам,просто явно съм се поставила в такава рамка,че ме приема повече за приятел,отколкото за жената до него. Не мога да го виня за това,предполагам,че съм била някаква тежест за него,а и се случват такива неща.

Просто след това спрях да виждам смисъл в каквото и да е и мисля,че никога няма да успея и никога няма да се гордея със себе си.

# 12
 Вече не си пубертет, з да осмисляш дните си с едното гадже  Naughty Оправдай това, че си жена- имаш два варианта- да се самосъжаляваш и рониш сълзи в почти депресия, следващ вариант- стани от там, където си седнала и заживей! Учи, излизай, започни ново наичинание, разстърси се малко. Нали не мсилиш, че винаги ще си на 20? Я, след 10-тина години, със семейство, ревящи деца и куп задължения- тогава, какво?  newsm78
 Не искам да съм груба и да те засегна, но така тече мисълта ми.

# 13
  • BG
Всъщност ситуацията е неприятна,но него доста го боли,че си тръгвам,просто явно съм се поставила в такава рамка,че ме приема повече за приятел,отколкото за жената до него. Не мога да го виня за това,предполагам,че съм била някаква тежест за него,а и се случват такива неща.

Просто след това спрях да виждам смисъл в каквото и да е и мисля,че никога няма да успея и никога няма да се гордея със себе си.

Виждам в теб една бъдеща жертва на мъжете, която и да ги пребиват, все себе си изкарват виновни за това. С всеки свой пост го потвърждаваш. Очаквах да кажеш нещо в своя защита, да проличи загрижеността ти за самата теб, а ти само за него ни обясняваш колко е готин и как ти си тежестта. Такива жени на мен обаче никак не ми харесват, не ги подкрепям и затова спирам с коментарите си по твоята тема. Успех!

# 14
  • град-държава
Като по учебник си момиче. Криво е в началото на придобиване на опит с връзките да попаднеш на някой, който да ти набие глупостите, които ни пишеш в главата.
Сега - нищо добро няма в това момче, след като ти казваш нещата, които казваш тук. Имаш тази ужасяващо ниска оценка за себе си, защото не си успяла да постигнеш за година, това което той е постигнал за 5. След като не спираш да се самобичуваш.
Хората, които вървят заедно в живота и се обичат не се състезават един с друг.
Утре, ако се разболее един от двамата, роди се дете или се изправят пред изпитание, независимо от случая - тогава какво? Женчо е и още как. Колкото по-бързо го разбереш и спреш да си правиш харакири, заради това, че е такъв, толкова по-добре за теб.

Общи условия

Активация на акаунт