Ежедневните ни кулинарни вдъхновения - снимки и коментари 6

  • 186 632
  • 728
  •   1
Отговори
# 225
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Влизам само да благодаря на Марчева за пожеланията. Simple Smile Ти май пак си се вихрила в кухнята.

При нас стана ужасен студ (като за лято), сутринта беше 16-18, сега го оценявам пак на 18. А напоследък нищо не готвя. Ама буквално почти нищо, та и снимки нямам.

# 226
  • София
  • Мнения: 12 245
Влизам само да благодаря на Марчева за пожеланията. Simple Smile Ти май пак си се вихрила в кухнята.

При нас стана ужасен студ (като за лято), сутринта беше 16-18, сега го оценявам пак на 18. А напоследък нищо не готвя. Ама буквално почти нищо, та и снимки нямам.
Криси, благородно завидят за градусите. ненавиждам горещините. Да живея на климатик не си е работа. Не, не се вихря толкова из кухнята, това е само от петък до неделя. Марчев се прибира, почти всеки петък лети, после обратно, все някой ще дойде вкъщи за разкош да пие по кафе и малко приказки, може и на вечеря да го оставя и те тека.  Simple Smile През седмицата съм свободна. Вихря си се. Ето сега още се мотам, направо не ми се тръгва за работа в тази жега, но...за малко ще мина само.  Wink

Още веднъж бъди жива и здрава!!  bouquet

# 227
  • Norge
  • Мнения: 2 311
.......на достъпни за нашите ръце ястия,.......
Мереленда, какво говориш!!  Hug Такава радост за сетивата ни показваш тук, че не ти давам право  Heart Eyes на съмнение за каквото и да било, а било то и в малко по-друга област!  bouquet

Очите ми останаха в джолана! Как само обичам, но при мен е или осолен, или И пушен  Cry Традиционните месни щандове са останали единици и да се намери натурален джолан е трудна задачка.

За сметка на това крекерите ти ей сега ще ида да ги опитам!  Heart Eyes

# 228
  • София
  • Мнения: 15 846
Кюфтета от тиквички.

# 229
  • Мнения: 1 265
Очите ми останаха в джолана! Как само обичам, но при мен е или осолен, или И пушен  Cry Традиционните месни щандове са останали единици и да се намери натурален джолан е трудна задачка.[/quote]

Нели - свински джолани - малки и с доста месо има в KIWI. Вакумирани са, на рафта при НЕзамразените меса. Аз купувам редовно от там. Има пушени, но ИМА и обикновени.

# 230
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Добро утро.
Днес се отчитам от рано.

Намерих си една снимка с пролетни или летни рулца, забравих кои бяха пържените и кои - натуралните.
Пълнеж: морков, краставица, ряпа дайкон, соеви кълнове / или кълнове на боб мунг (забравих кои бяха), жасминов ориз и сладко-кисел сос (готов)



Вчера правих пай с кайсии и 2 изостанали праскови - с общо 5 съставки + сол и вода. Тази рецепта ще си я запиша, специално си измерих пропорциите. Стана киселичко от кайсиите и 1/4 вече изядохме.  Laughing И използвам случая да ви похваля тавичките Wilton. Поръчах си такава за пай за рд, формата на борда стана разкошна, иначе не стават така ясно изразени и/или залепват.
Марчева е виновна, че ония дни показа нещо с кайсии и и на мен ми се дояде.



И парченце. Точно така полуразтичаща се и съвсем мека плънка исках!:



Използвах bildr.no, който Нелка препоръча. Благодаря!  bouquet

Последна редакция: вт, 11 юли 2017, 09:18 от chrissy

# 231
  • София
  • Мнения: 4 973

Кекс от мен Simple Smile

# 232
  • ВАРНА
  • Мнения: 5 101
Мили дами и господа,заради новата,"чудна" визия на форума има ли група във фейсбук или на друго място,където си общувате и публикувате понеже май няма да издържа толкоз модерно?

# 233
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 42 013
Добро утро.
Днес се отчитам от рано.

Скрит текст:
Намерих си една снимка с пролетни или летни рулца, забравих кои бяха пържените и кои - натуралните.
Пълнеж: морков, краставица, ряпа дайкон, соеви кълнове / или кълнове на боб мунг (забравих кои бяха), жасминов ориз и сладко-кисел сос (готов)


Вчера правих пай с кайсии и 2 изостанали праскови - с общо 5 съставки + сол и вода. Тази рецепта ще си я запиша,
Скрит текст:
специално си измерих пропорциите. Стана киселичко от кайсиите и 1/4 вече изядохме.  Laughing И използвам случая да ви похваля тавичките Wilton. Поръчах си такава за пай за рд, формата на борда стана разкошна, иначе не стават така ясно изразени и/или залепват.
Марчева е виновна, че ония дни показа нещо с кайсии и и на мен ми се дояде.



И парченце. Точно така полуразтичаща се и съвсем мека плънка исках!:



Използвах bildr.no, който Нелка препоръча. Благодаря!  bouquet

а може ли рецептата за този разтичащ се пай? Flushed

от мен - пиле с ориз на фурна.
заради морковчето изглежда сякаш има куркума Flushed

# 234
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Мили дами и господа,заради новата,"чудна" визия на форума има ли група във фейсбук или на друго място,където си общувате и публикувате понеже май няма да издържа толкоз модерно?
Иланг, може да смениш на старата визия някъде горе вдясно от хоум пеиджа. Аз съм на старата и въобще и не искам да я виждам новата, след като я тествах още като бета. Инженерите са казали, че работеща система не се пипа, ама тук явно са на друго мнение...

а може ли рецептата за този разтичащ се пай? Flushed

Може, разбира се.  Hug

Тестото за пая от много време вече си правя само по на Гордън Рамзи рецептата:
http://www.bbc.co.uk/food/recipes/shortcrustpastry_1278
Копирам съставките само, не спазвам описаната технология, даже не съм я чела. Laughing Всичко, вкл. студено от хладилника масло слагам в робота. От движението на бъркалката за тесто то се нагрява точно толкова, че да се смеси добре с брашното и да стане на тесто.
Скрит текст:
125g/4oz plain flour
pinch of salt
55g/2oz butter, cubed
30-45ml/2-3 tbsp cold water
За тази тавичка направих двойна доза. Мога да я измеря довечера, но е около 22см.

Дотук са 2 съставки, сол и вода.
Ето и останалите 3 съставки:

За пълнежа:

700 г обезкостени и нарязани кайсии (може и смесени с праскови), моите бяха 730г, мерих ги --> кубчета с по около 1 см ръб горе-долу, т.е. не съвсем миниатюрни
180г захар
2 с.л. с връх нишесте за готвене (така се нарича при нас, но всякакво нишесте без миризма трябва да стане)

Малко повече от половината тесто разточих и ползвах за долната част на пая, изпекох го, така че да е твърд, но не с хубава коричка, защото после пак ще се пече. Много е важно за пайове да е добре загряла фурната, иначе маслото ще се разтече и ще се смъкне ръбът! Пекох на 180° за около 10-15 минути.

В това време нарязах плодовете, смесих със захарта и нишестето, хубаво разбърках. Става една кашеста и грозна маса.
Сипах във вече запеклата се коричка, а отгоре от останалото тесто си поиграх да направя решетка, но може да е всякаква форма или изобщо без, тогава и 1 доза тесто може би ще стигне.
Пекох още към 45 минутки на 180 - бавно е печенето, но докато се навечеряхме, тъкмо беше идеален за десерт. Simple Smile

# 235
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 42 013
 Hug Hug Hug
Благодаря. Довечера ще пробвам.

# 236
  • София
  • Мнения: 12 245
chrissy, чудесен пай с кайсии се е получил. Тавите и формите на Wilton са прекрасни. Повечето са ми такива. Накупила съм най-различни и съм изключително доволна. Има и още какво да купя, чакам новата доставка.

# 237
  • Габрово / но е чистокръвна старозагорка/
  • Мнения: 5 559
Мили дами и господа,заради новата,"чудна" визия на форума има ли група във фейсбук или на друго място,където си общувате и публикувате понеже май няма да издържа толкоз модерно?

иланг-иланг, пиши на Пеп-4о да те включи в групата "Готви, обичай, усмихни се"  Hug
има и още групи, ако те интересуват пиши на ЛС да те ориентирам   Laughing

# 238
  • Мнения: 158
Привет на всички! Явно толкова отдавна не съм влизала тук, че едва се ориентирах с новата визия на сайта Flushed Но да се отчета с рецепта за диетичновеганплодов сладолед. Simple Smile Страхотен на вкус и възможно най-лесен за приготвяне.
Веган сладолед с малини

# 239

Общи условия

Активация на акаунт