Счетоводител в нужда се познава 12

• 43 442
  • 758
  •   1
Отговори
# 435
  • София
За получаване на обезщетение от НОИ на баща при раждане на дете - 15 дни какви документи трябва да представи бащата при работодателя?
- бележка от болницата за изпсивнае на майката и детето?
- други?
Благодаря предварително!

# 436
  • София-Младост
За получаване на обезщетение от НОИ на баща при раждане на дете - 15 дни какви документи трябва да представи бащата при работодателя?
- други?
Благодаря предварително!
1.Бащата подава пред своя работодател  Приложение № 3 към чл. 4,т.2 ЗАЯВЛЕНИЕ-ДЕКЛАРАЦИЯ за изплащане на парично обезщетение при раждане на дете на основание чл. 50, ал. 6 КСО до 15 календарни дни

Към заявлението се прилагат копие от акт за сключен граждански брак или декларация от бащата и майката, че бащата е припознал детето и те живеят в едно домакинство, както и документ от лечебното заведение, удостоверяващ датата на изписване на детето. (Чл. 45аНРВПО)

2. Ако не е декларирана банковата сметка, Приложение № 1 към чл. 3, ал. 2  ДЕКЛАРАЦИЯ за обстоятелствата за изплащане на парични обезщетения за временна неработоспособност, бременност и раждане и трудоустрояване по болнични листове

3. Kогато детето не е с ЕГН пред работодателя се представя Удостоверение за раждане

http://www.nssi.bg/forusers/forms/239-maternity

# 437
За 15 календарни дни платен отпуск за бащата ли става въпрос?

# 438
+молба за отпуск и приложение 3 от тук http://www.nssi.bg/forusers/forms/239-maternity

# 439
  • София
Благодаря! Страхотни сте!

# 440
  • София
- други?
Благодаря предварително!
1.Бащата подава пред своя работодател  Приложение № 3 към чл. 4,т.2 ЗАЯВЛЕНИЕ-ДЕКЛАРАЦИЯ за изплащане на парично обезщетение при раждане на дете на основание чл. 50, ал. 6 КСО до 15 календарни дни

Към заявлението се прилагат копие от акт за сключен граждански брак или декларация от бащата и майката, че бащата е припознал детето и те живеят в едно домакинство, както и документ от лечебното заведение, удостоверяващ датата на изписване на детето. (Чл. 45аНРВПО)

2. Ако не е декларирана банковата сметка, Приложение № 1 към чл. 3, ал. 2  ДЕКЛАРАЦИЯ за обстоятелствата за изплащане на парични обезщетения за временна неработоспособност, бременност и раждане и трудоустрояване по болнични листове

3. Kогато детето не е с ЕГН пред работодателя се представя Удостоверение за раждане

http://www.nssi.bg/forusers/forms/239-maternity

декларация от бащата и майката, че бащата е припознал детето и те живеят в едно домакинство, както и документ от лечебното заведение, удостоверяващ датата на изписване на детето. (Чл. 45аНРВПО) - Тази декларация има ли някъде като бланка?

# 441
Здравейте, имам друг въпрос за майчинството, имам майка на която детето навърши 2 годинки, използва си и 40 дни неползван платен отпуск, сега въпроса ми е  за неплатеният отпуск до 8 годишна възраст, нещо не схващам, майката има право на 6 месеца +5 месеца  от таткото неплатен отпуск, който се зачита за стаж, до навършване на 8 години на детето ако не е в детска градина, след тези 11 месеца какво се случва с остатъка от отпуска , нещо се обърках

# 442
Е какво да се случи, почва да работи, няма какво повече да ползва

# 443
ами защото се води до навършване на 8 години , но всъщност сметката е до 3 годишна възраст на детето, по мои груби сметки

# 444
Може да се ползва от 2 до 8 годишна възраст на детето, наведнъж или на части. Тоест тези 6 или 6+5 месеца ги ползва в който момент реши- веднага след майчинството или по друго време, до навършване на 8 години на детето.
Нали не си помисли, че има отпуск 8 години Simple Smile

# 445
  • В полите на Пирин планина
Освен това детето може да си е на детска градина и майката / бащата да ползват този неплатен отпуск.

# 446
Благодаря момичета, много сте мили, , не се сетих за разпокъсването, толкова се впечтатлих от  това 8 години ☺, че не мислех правилно, благодаря

# 447

Имам запитване относно моя проверка в НАП на осигурителния статус.
На постоянен ТД съм на 8ч.и това,което ме впечатли бе,че за 2,3 и 4м.на 2017г. работните дни на 8ч.не отговарят на отработените месечни часове,как става така? Това означава ли,че е възможно да се водя на 8-ов ТД,а да ме осигуряват на 4?
А май месец съобщих на работодателя си ,че съм бременна и вече от 5ти месец,както се вижда на снимката всичко е ок,а от 6ти м.вече съм в болнични.
Това ще се отрази ли на по-късен етап при изчисляване на майчинството?

Последна редакция: ср, 06 сеп 2017, 23:13 от Tanq Bradevska

# 448
И за май и юни не отговарят!

# 449
И за май и юни не отговарят!
Да,но как така това е възможно и какво мога да направя по въпроса?
От доста време работя във въпросната фирма и не съм проверявала до сега тези неща.

Общи условия

Активация на акаунт