Счетоводител в нужда се познава 12

• 43 883
  • 758
  •   1
Отговори
# 555
Разцъкай различни варианти тук https://www.kik-info.com/kalkulatori/maichinstvo.php

# 556
Ако има невнесен изцяло ДДС от последния месец, а днес се внесат осигуровките, за покриване на ДДС ли ще отидат въпреки, че платежните ще са си по фондове?

# 557
  • София-Младост
Цитат

Ако има невнесен изцяло ДДС от последния месец, а днес се внесат осигуровките, за покриване на ДДС ли ще отидат въпреки, че платежните ще са си по фондове?
Осигуровките са по различни сметки. Но ако преведе данък върху дохода, то там сметката е една за републ. бюджет и ще отиде за покриване на ДДС, защото е с по-стар падеж.

# 558
Вноските на самоосигуряващо се лице са внасяни правилно по ЕГН и име, но НАП са ги осчетоводявали по булстата на юридическото лице. Подадох заявление да ги прехвърлят служебно от булстата по ЕГН, но издадоха акт, с който ще възстановят сумите по банковата сметка на фирмата. В този случай самоосигуряващото се лице ще трябва да си внесе сумите, че и лихвите, които неправилно са начислени като се има предвид, че платежните са верни. Актът може да се обжалва, но предполагам НАП няма да си признаят, че вината е тяхна и няма да уважат повторното искане за прехвърляне на надвнесените суми от булстата в ЕГН-то. И един текст в акта много ме ядоса - "неправилно внесени осигурителни вноски по булстат", а всъщност са внесени правилно. Мога ли да обжалвам точно този текст? Има ли смисъл?

# 559
  • София-Младост
Обжалваш разбира се...нали имаш платежното където пише име и ЕГН...как са решили да ги разнасят по Булстат?!

# 560
Обжалваш разбира се...нали имаш платежното където пише име и ЕГН...как са решили да ги разнасят по Булстат?!

Ами НАП обвиниха банката, че са ги превели неправилно. Банката пък ми обясни, че те нищо не осчетоводяват, директно препращат платежните, понеже са по електронен път и ме въртят в един омагьосан кръг.
А коя част точно да обжалвам - този текст, че са неправилно внесени или решението да ги възстановят по сметката на фирмата вместо да ги прехвърлят служебно по ЕГН?

# 561
Хм, а в самото счетоводство на съответния НАП какво казват? Те вероятно искат да върнат тези, и да се начислят другите. Въпроса е да ти сторнират лихвите, защото не си виновна и не ги дължиш.

# 562
Хм, а в самото счетоводство на съответния НАП какво казват? Те вероятно искат да върнат тези, и да се начислят другите. Въпроса е да ти сторнират лихвите, защото не си виновна и не ги дължиш.

В счетоводството не съм ходила. Подадох заявление да ги прехвърлят. И получих акта.
Какво да правя сега? Да ходя в счетоводството, ще ми помогнат ли? Или да обжалвам акта?

# 563
Здравейте. На нова работа съм почти от три месеца( започнах в началото на юли), като преди това, през първата половина на годината, бях безработна. Не ми е ясно, имам ли право на платен годишен отпуск до края на годината и колко дни би трябвало да е той? Така и не разбрах, тези 8 месеца необходим за отпуска стаж се отнасят за общ стаж или за стаж в конкретната фирма?

# 564
8-те месеца са общия трудов стаж, който трябва да имате, за да ползвате платен отпуск.

# 565
  • София-Младост

В счетоводството не съм ходила. Подадох заявление да ги прехвърлят. И получих акта.
Какво да правя сега? Да ходя в счетоводството, ще ми помогнат ли? Или да обжалвам акта?
Сега ще отидеш в банката и там първо ще ги накараш да поемат отговорност.
А акта си го обжалвай, за да не дължиш тези лихви.

# 566
Скрит текст:

Сега ще отидеш в банката и там първо ще ги накараш да поемат отговорност.
А акта си го обжалвай, за да не дължиш тези лихви.

Аз ходих в банката и ми обясниха, че препращали директно моите платежни към НАП. Щом е електронно банкиране наистина ли е така - банките не осчетоводяват платежните към НАП, а само препращат информацията от платежните?

# 567
  • В полите на Пирин планина
Добре, а ти виждаш ли с очите си на платежното, че пише ЕГН на СОЛ?
Ако е така, то направи копие на същите и си приложи към акта.

# 568
Добре, а ти виждаш ли с очите си на платежното, че пише ЕГН на СОЛ?
Ако е така, то направи копие на същите и си приложи към акта.

Да, в платежните е записано името и ЕГН-то на СОЛ. Приложих ги към заявлението, което подадох за прехвърлянето. Виждат ги и от НАП съвсем ясно. Трябва ли платежните да са заверени с подпис и печат от банката? Ако ги приложа към акта без заверка от банката ще ми ги признаят ли в НАП? Че веднъж вече ми заверяваха в банката, ако отида още веднъж пак за същото направо ми е неудобно.

# 569
  • София-Младост
Я пък ти, да какво ти е неудобно...иди да ти ги заверят, за да ти е точно всичко.
На тях като ни вдигат ежемесечно таксите не им е неудобно...сега са ми сменили онлайн сайта в Прокредит..е трябва ми три пъти повече време да напише едно платежно от колкото преди...оплаках се Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт