На море в Гърция 2017 - II

• 135 982
  • 834
  •   1
Отговори
# 540
Здравейте, момичета,
разбрах, че не сте тур-оператори и прочетох първата страница, пуснах и търсачката, но не ми показа  Sadа ми е за първи път Embarassed в чужбина.
 Как  се разплащате по пазари, в магазини и пр. Трябва ли да нося всичко в евро кеш, има ли някаква опция да се плаща с български карти или да кажете как процедирате?
Ако ме забележите, благодаря! bouquet

# 541
Здравейте, тази години отиваме на Закинтос и имам две питания ..
1. Какви такси има от Йоанина, надолу, до Килини
2. С фериботите как са нещата, добра идея ли е да запазим билети по нета и на кой сайт..
 newsm78 newsm78

# 542
Портокалката,
"българските карти" обикновено работят навсякъде по света на банкомати и пос-терминали, поне аз от над 15 г. не съм попадала на такава от другия вид.
Гърците предпочитат кеш. На най-туристическите места може да се плаща и с карта, но е сравнително рядко. Носим някакво количество евро, останалото доизтегляме от банкомати на място. Понякога с карти плащаме хотела, ако поддържа тази опция. Ресторанти, бензиностанции, магазини - особено по по-малките населени места - само в брой.

NIKOL_MIT,
тази отсечка все още не е напълно магистрала, някои части са съвсем скоро отворени, други по-отдавна. Минавах я преди 2 седмици, въпреки това изобщо не си спомням дали имаше тол-такси след Янина. Ако е имало, са 1 или максимум 2, като на магистрала Егнатия по принцип всички такси са по 2.40 евро. Но може и да нямаше newsm78 Изключение прави мостът Рио-Антирио, той струва 13.20 евро за лека кола в посока. Има и ферибот под моста, който струваше 6.5 евро преди, пътува около 10 минути, но сме пътували с него преди доста години, последните пъти по моста - така че информацията ми за ферибота не е актуална.
Фериботът Килини-Закинтос е почти на всеки час, плават две компании, които се редуват - Kefalonian Lines и Levante Ferries, честно казано, не бих купувала билети предварително (купихме ги на място 10 минути преди ферибота). Но зависи в колко висок сезон планирате да пътувате.

Последна редакция: пт, 07 юли 2017, 00:17 от Параход

# 543
Тръгваме към Закинтос на 24-ти юли. Вече си е сезон и затова питам дали е нужно да запазвам фери-то по интернет. Но щом са на час, май няма да е необходимо.
Още нещо да попитам.Ние сме 4 човека. Има ли някаква възможност да си наемем самостоятелна лодка за ходене до сините пещери и Навагио или да предпочетем някой от круизите с корабче. И от къде е най-добре да ги вземем разбира се. Ще добре и ако някой знае за цените подробности.

# 544
Здравейте, момичета,
разбрах, че не сте тур-оператори и прочетох първата страница, пуснах и търсачката, но не ми показа  Sadа ми е за първи път Embarassed в чужбина.
 Как  се разплащате по пазари, в магазини и пр. Трябва ли да нося всичко в евро кеш, има ли някаква опция да се плаща с български карти или да кажете как процедирате?
Ако ме забележите, благодаря! bouquet

Относно плащанията, почти навсякъде се приемат т.н. 'български карти" - тип Visa и Maestro и Mastercard. Под почти навсякъде визирам - бензиностанции ( с изключение на някои малки селски бензиностанции, които не разполагат с ПОС устройство), всички големи супермаркети от типа Лидъл, Мацутис, Асрита и т.н., почти всички по-големи хотели ( освен частните студия и малките семейни хотелчета), повечето ресторанти в по-оживените курортчета, магистралните ТОЛ такси. Естествено, ако пътувате към някое селце, където няма големи супермаркети о остсядате в студио, хубаво е да си подготвите кеш евро.

# 545
  • София
Има тол такси и след Йоанина, на едното място със сигурност таксата е над 2,40 евро.
За Рио-Антирио - минахме по моста за 13 евро и с ферито за 11 евро.
Не бих повторила отново ферибота. Губи се страшно много време.

# 546
  • UK
Какви са тези морски таралежи? Трябва ли да купувам от онези обувки на децата за плаж и къпане? Ще почиваме в края на август на Атон.

# 547
  • София
Какви са тези морски таралежи? Трябва ли да купувам от онези обувки на децата за плаж и къпане? Ще почиваме в края на август на Атон.

Прикрепят се към камъни и скали във водата. Добре е да се пазиш от тях.

# 548
Ако плажът и морето е само пясък, няма нужда от обувки. Ако обаче има скали и се гмуркате, е препоръчително да сте с обувки.
Не са скъпи, ние си ги носим винаги, когато ходим на нов, непознат плаж. Онзи ден ме убоде таралеж, точно защото ги забравихме, а аз стъпих на скала.

# 549
Още нещо да попитам.Ние сме 4 човека. Има ли някаква възможност да си наемем самостоятелна лодка за ходене до сините пещери и Навагио или да предпочетем някой от круизите с корабче. И от къде е най-добре да ги вземем разбира се. Ще добре и ако някой знае за цените подробности.
Най-удобните точки са Агиос Николаос (близо до Сините пещери, пътува към час до Навагио) и Порто Вроми (съседния залив до Навагио, не знам дали пътува до Сините пещери - ако да, и то е около час в посока). И двете са в северната част на острова.
Ние платихме по 15 евро на човек за тричасова екскурзия от Агиос Николаос, като това е цената на всичките 5-10 фирми, които изпълняват круиза оттам. Седи се час на Навагио, на връщане се посещават пещерите. От Порто Вроми има и други варианти - по-кратки, само до корабокрушенците. За отделна лодка - мисля, че има такава възможност, но би било доста по-скъпо. Ние бяхме трима и не сме питали за такъв вариант. В общата лодка пътувахме 13 души и беше спокойно - значи около 200 евро общо печелят от курс; във висок сезон може би натъпкват и повече души на една лодка.
Лодките тръгват през целия ден, като най-голямата навалица е между 10 и 1 ч.

# 550
Здравейте! Някой знае ли случайно кой ден от седмицата в кой район се разполага Пазара в Солун? Миналата година в сряда го посетихме до Стадиона на Пасок, но се мести. Интересуваме в неделя къде се провежда, ако някой знае?
NIKOL_MIT ние миналата година пътувахме на 01.08. за Закинтос без предварителна резервация за Ферибот - не беше и нужна. Взехме билети и се качихме на кораба. Курсовете са начесто и корабите са големи. Дори на касата ни дадоха много добра оферта за двупосочен билет с отворена дата за връщане. Трябваше само в деня преди тръгването да заверим билета на каса (има на Пристанището).
От Порти Вроми пътуват до Сините пещери, но понякога само до там. Миналото лято уцелихме някакви течения е ни отказаха да ни закарат до Навагио. Така беше три дни подред - държахме връзка по телефона с единия от лодкарите. В крайна сметка не плавахме до там. Лодките са малки наистина 10-15 човека, някои изглеждаха и за по-малко.

# 551
Да, при лошо време не акостират на Навагио заради теченията; той големият ръждясал кораб неслучайно се е разбил баш там (през недалечната 1980 г.)  Whistling

# 552
За първи път ще посетим  Йонийските острови.Без децата ще сме,плануваме да тръгнем без нищо организирано,един ден на единия,два на другия и така,волна програма.Въпроса ми е,има ли лодки,които да си наемеш,за да разгледаш или да се разходиш,да не е организирано?

# 553
За първи път ще посетим  Йонийските острови.Без децата ще сме,плануваме да тръгнем без нищо организирано,един ден на единия,два на другия и така,волна програма.Въпроса ми е,има ли лодки,които да си наемеш,за да разгледаш или да се разходиш,да не е организирано?
Има лодки но не са евтини.организирано излиза по изгодно за 2-3ма

# 554
Благодаря на Параход и salex_n2 bouquet

Когато пътувам из България предимно заради детето нося лекарства : за нос, температура, павръщане, някой и друг антибиотик...Има ли някакви забрани за внасяне в Гърция на някои лекарства ? Rolling Eyes

Последна редакция: сб, 08 юли 2017, 08:42 от portokalkata

Общи условия

Активация на акаунт