Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какви са признаците и симптомите на проблеми с щитовидната жлеза?
Какви са препоръчителните скринингови прегледи за щитовидната жлеза и какво включва прегледът на щитовидната жлеза?
Какви са маркерите за функцията на щитовидната жлеза?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какви са признаците и симптомите на проблеми с щитовидната жлеза?
Проблемите с щитовидната жлеза могат да се проявят чрез промени в менструалния цикъл, настроението и жизнеността. Симптоми като ранна менопауза, усещане за притискане в гърлото, затруднено преглъщане, подуване на шията, умора, студени ръце и крака, косопад, наддаване на тегло и повишен калцитон могат да показват проблеми с щитовидната жлеза. Симптомите на заболяванията на щитовидната жлеза включват депресия, сърцебиене, ускорен пулс, изпотяване, умора, промени в теглото и други. Прегледът включва ехографски преглед и кръвни изследвания за хормони. Симптомите на проблеми с щитовидната жлеза могат да включват кашлица, затруднено дишане, увеличена щитовидна жлеза, главоболие, хъркане, изпъкнали очи (екзофтлам), повишен TSH (тиреосстимулиращ хормон), намален тиреоглобулин и други. Важно е да се консултират с лекар за точна диагноза и лечение.
-
Какви са препоръчителните скринингови прегледи за щитовидната жлеза и какво включва прегледът на щитовидната жлеза?
Препоръчителните скринингови прегледи за щитовидната жлеза се препоръчват от 35-годишна възраст и трябва да се провеждат поне веднъж на всеки пет години, освен ако не са установени проблеми или няма оплаквания. Хората с повишен риск от заболявания на щитовидната жлеза или с вече диагностицирани проблеми трябва да провеждат прегледи по-често, според препоръките на техния ендокринолог. Прегледът на щитовидната жлеза обикновено включва кръвни изследвания и ехография. Ако се открият някакви аномалии, те ще бъдат забелязани. Препоръчително е да си запишете час при специалист, който може да осигури допълнително успокоениe и насоки.
-
Какви са маркерите за функцията на щитовидната жлеза?
Маркерите за функцията на щитовидната жлеза включват TSH (тиреоидно стимулиращ хормон), който показва дали жлезата функционира с нормален ритъм. Високите стойности на TSH показват забавяне на функцията, докато ниските стойности показват хиперфункция. Кръвните изследвания трябва да бъдат придружени и от ехография на жлезата, която позволява установяване на всякакви промени, обясняващи абнормалната функция.
-
Как се лекува хипотиреоидизъм?
-
Как се лекува хипертиреоидизмът?

Чудя се, ако вкарам малко Сиофор дали няма да има проблем
На преглед съм чак след месец.
Ние търсим страничния ефектна отслабване, тъй като нямам доказана инсулинова резустентност, но освен , че ме разхлабва хапчето вече няколко месеца няма кой знае какъв ефект
Метформинът стимулира и яйчниците и повишава шанса за забременяване, затова стискам зъби и го пия, но не да те отчайвам, ама не съм станала фиданка
На всичкото отгоре доста дразни корема, аз съм с ГЕРБ и изрично питах гастроинтеролога си преди да го пия- и той беше на мнение, че е едва ли не страхотно хапче 
Моят е на 2 месеца и е доооста по-широк и още червен и изпъкнал. Мажа с Кело Кот. Друг белег имам от операция и също стана колоиден (май така се казваше), от типа кожа и начина по който образува съединителна тъкан е, но пък него не го мазах с нищо, така че сега се надявам щетата да е по-малка.