Операция на щитовидната жлеза -13

• 55 683
  • 758
  •   1
Отговори
# 150
mariqivanova799, благодаря ти, ще пусна!

На мен първия път ми махнаха част от жлезата, не цялата. На мен също ми беше доста голяма. След операцията докторът казал на мъжа ми, че се е била срастнала с мускулите на гърба  Shocked Имам една снимка и на нея съм направо като с шал, гадна работа.

# 151
  • Бургас
А аз все едно имам един тон сланини по шията.Но ако човек се вгледа е подуто само и единствено там,където е жлезата.
Не знам какво ще реши хирургът,дано я махне цялата.
Между другото днес успях да си изкопча талон за хирург от личната лекарка.Ако мога или утре,или в петък ще говоря с хирурга,който съм избрала и ще пиша какво е казал той.

# 152
А защо искаш да махне цялата жлеза? Не е ли по-добре да остане част от нея newsm78

# 153
  • Бургас
Ами доколкото съм запозната,дори част от нея може да продължи да произвежда хормони в ненормални дози.Та затова.И ендокринологът пак ми го каза.

# 154
  • В свой си свят :))))
Ами доколкото съм запозната,дори част от нея може да продължи да произвежда хормони в ненормални дози.Та затова.И ендокринологът пак ми го каза.

Да, така е, въпрос на преценка на хирурга какво и колко и дали да остави.

# 155
ЕваНиколова,благодаря.
Задължително отиди и пусни ТСХ.
Аз съм на по 4 Метизол дневно,а слабея и се потя нечовешки.Днес беше сравнително поносимо в Бургас,но на мен сърцето ми бумти без да го е грижа,че пия Конкор и Корлентор.
Направо ми е трудно да вървя.Влача се като охлюв,а се прибирам червена като домат,задъхана,с пулс над 100.Че и много зле ми става.
Как искам да я махнат тази жлеза,искам да се оттърва най-накрая.
Вие как мислите,при хиперфункция на щитовидната жлеза,цялата жлеза ли махат,или само част?Че и мнооого се е разраснала и не мога да спя по гръб,души ме.Изобщо не мога да легна по гръб заради нея.
При мен беше подобна ситуацията.За 3 месеца ми порасна едно огромно топче и растеше настрани.Имах чувството,че съм глътнала топка и не мога да я махна.Пречеше ми да спя,да преглъщам и блузи с по-високо деколте направе ме задушаваха.Нощно време сменях по 3 тениски от пот.Като отидох на ефограф ми казаха,че имам множество възли главно на единия лоб,от които 2 към 4см.Хирурга ми каза,че ще махне половината жлеза.Но ми махнахя цялата жлеза,защото най-големия възел излезна 10см.Тръгнал към гърдите ми надолу като охлюв.А другия лоб като грозд от възли.Да ти кажа честно не съжалявам,че се оперирах и я махнаха.Сега дишам нормално,не се потя,косата и ноктите ми се оправиха.Не си чувствам и пулса в ушите.

# 156
Привет, момичета. Чета ви и най-сетне се наканих да си пусна изследвания, понеделник съм на преглед. Оперираха ме преди година и половина, микрокарцином, махната половината жлеза. Пия Еутирокс 75, чувствам се отпаднала малко, но като цяло мога да кажа добре. Искам да ви питам как сте с Тиреоглобулина след операцията?

Ето и моите изследвания, ако може малко мнения да събера от вас, пък разбира се ще видим в понеделник какво ще каже и доктора. Забравих да уточня, не че е с голямо значение, на 29 съм Simple Smile

Test/analyte                   Result             LL   UL
CALCIUM.TOTAL, SERUM   2.48   mmol/l   2.2   2.6   
Magnesium (Mg)             0.8   mmol/l   0.66   1.07   
Iron (Fe)                           16.3   µmol/        9.0   30.4   

THYREOID HORMONES

TSH                                    0.4   mU/l          0.35     4.94   
FT4                                16.97   pmol/l      9.01   19.05   
FT3                                  3.89   pmol/l      2.62     5.7   
Anti-Tg /TAT/                12.42   IU/ml   0     4.11   H
Anti TPO /MAT/                  3.66   IU/ml   0     5.61   
Thyroglobulin                  2.12   ng/ml   1.4    78   
BONE MARKERS
25OH Vitamin D                 24.0   ng/ml   20.0    43.0

# 157
  • Варна
ТСХ-то не трябва ли още мъничко да се смъкне?
А за тиероглобулина дано Алекса се включи, за да даде мнение. Защото ти имаш жлеза, а жлезата продължава да си произвежда тиероглоболин, така че мисля че е нормално да са ти такива стойностите.Но пак казвам, аз нямам грам жлеза и при мен стойностите трябва да са доста на долу.

# 158
Последният път ми казаха, че гоним граници 0.2-0.4 за ТСХ. Сега ще видим какво ще кажат. Аз и не знам ТАТ как изведнъж пощуря нагоре, преди си беше добре. Но Тиреоглобулинът ми е най-чуден, защото като отида на доктор и все ми викат "Спокойно, нищо ти няма", ама то и преди операцията така казваха като беше малко по-висок  Laughing
Глухарче, прекрасен белег си имаш, изобщо не се забелязва.

# 159
  • Варна
Спокойно, така говорят защото нашата болест не я вземат на сериозно.Не наистина няма как да имаш стойности на тиероглоболин към 0 като имаш жлеза, дори малки парченца да са останали те продължават да изработват.А на предните ти изследвания тиероглоболина ти колко беше?

Я моля те погледни си отново референтните стойности на ТАТ, защото нещо не ми се струва, че трябва да са по-високи Rolling Eyes

# 160
Предишният път е бил 1.950 ng/ml, изследван в друга лаборатория... Сега е 2.12 ng/ml. Мъничка е разликата, но нали трябва да потреперя малко, за да се сещам за моя микрорачо все пак  Rolling Eyes

Това са референтните стойности за ТАТ, копирам ги директно от сайта на лабораторията (в Токуда)...

# 161
Привет, момичета. Чета ви и най-сетне се наканих да си пусна изследвания, понеделник съм на преглед. Оперираха ме преди година и половина, микрокарцином, махната половината жлеза. Пия Еутирокс 75, чувствам се отпаднала малко, но като цяло мога да кажа добре. Искам да ви питам как сте с Тиреоглобулина след операцията?

Ето и моите изследвания, ако може малко мнения да събера от вас, пък разбира се ще видим в понеделник какво ще каже и доктора. Забравих да уточня, не че е с голямо значение, на 29 съм Simple Smile

Test/analyte                   Result             LL   UL
CALCIUM.TOTAL, SERUM   2.48   mmol/l   2.2   2.6   
Magnesium (Mg)             0.8   mmol/l   0.66   1.07   
Iron (Fe)                           16.3   µmol/        9.0   30.4   

THYREOID HORMONES

TSH                                    0.4   mU/l          0.35     4.94   
FT4                                16.97   pmol/l      9.01   19.05   
FT3                                  3.89   pmol/l      2.62     5.7   
Anti-Tg /TAT/                12.42   IU/ml   0     4.11   H
Anti TPO /MAT/                  3.66   IU/ml   0     5.61   
Thyroglobulin                  2.12   ng/ml   1.4    78   
BONE MARKERS
25OH Vitamin D                 24.0   ng/ml   20.0    43.0
Здравеей,
Ако знаеш откога търся някой с половин жлеза, за да сравним Тиреоглобулина Wink
Спокойно, моя е абсолютно същия! Дори е стигал и до 5!!! Хаджиева ми беше казала, че колкото по- голяма е супресията с Еутирокс, толкова по- висок ноже да е маркера. Каза ми също, че повишаване с 1, 2 десети дори изобщо не е повод за притеснение, просто се прави сравнение как се е държал досега и дори да се покачи в пъти ( примерно абсолютна стойност 20) пак не бива да се притесняваме преди да се притеснят лекарите Wink Това знам от нея. Витамин Д- то по същия начин ми е ниско като твоето, пия Вигантол по 30 капки на седмица. Все едно виждам моите си изследвания, само че ТАТ ми е ок. Моят съвет е да повторил ТАТ и да си живееш спокойно. Между другото щом си с половин жлеза и с 0,75 постигаш 0,4 ТСХ, значи другата ти поливина работи и е здрава. Аз със 100 мкг имам ТСХ 0,8, доктора го намира за ок, тъй като сме били нискорискови каквото и да значи това Wink)))) А между другото Райков ми беше казал, че до 11 стойност на Тиреоглобулина няма място за протеснение, как го измисли не знам Wink(((

# 162
  • Варна
Не сменяй лабораториите, гледай в една и съща да ходиш.Имат различни реактиви,различни машини и може и от там да идва разликата.
Между другото аз ползвам една и съща лаборатория, но и моя тиероглоболин мърда на горе малко,по-малко.Тук сме го обсъждали и уж не е притеснително.Ония ден питах и доктора си и той каза, че такива малки разлики са допустими.

А тъй подушихте се Laughing

# 163
Е, радвам се да се намерим, az_alexa Simple Smile Витамин Д си го пуснах самоинициативно, ще проуча въпроса с тези капки. Иначе, да, явно жлезата си работи добре в общи линии, защото в началото след операцията започнах с 0,50 микрограма и си беше бетонирано ТСХ около 1, колкото беше и преди операцията. Що рев изревах, че не съм раждала и какво ще правя, ако не работи жлезата, да не ви обяснявам... Дай боже да не ми създава проблеми в това отношение.
Ти с ТСХ 0,8 поне трябва да си малко по-адекватна, че аз откакто почнах да го смъквам от 1 станах мекотело Simple Smile) Освен това откакто започнах 0,75 микрограма качих 7-8 килца, което уж не е логично да се случва при падащо ТСХ. Но здраве да е, и без това бях слаба, само дано не продължа Simple Smile
Глухарче, права си за лабораторията, ще гледам да не ги сменям вече. Този ТАТ много ме дразни сега и като знам, че пак ще ми кажат и за него, че е ОК, се изнервям Simple Smile)) Ще го пусна пак по-натам, то май за него оправия няма.

# 164
  • Варна
Ооо моля ти се, Скабиела няма грам жлеза и в момента е бременна с близнаци за глупости няма да мислиш.
Точно щях да питам кой ви ги пуска всички тези изследвания, никой не ме е карал да ги пускам.Преди пусках ТСХ,ТГ и ТАТ, в един момент спрях и ТАТ да пускам.Ама и то аз ако ги пусна всички тези работа 200 лв. дали ще ми стигнат?

Общи условия

Активация на акаунт