Частни училища - информативна тема 18

• 120 333
  • 743
  •   1
Отговори
# 390
Аз мисля, че ПУК в ТЕ приемат в градианта им. Поне тази и миналата година децата, които идват в 1ви клас са от ПУК от детската градина.
Да, но и места за нови деца в ПУК много трудно се намират. Да не кажа, че почти е невъзможно. Тъй като и базата на градината им е изключително ограничена и групите са пълни.

# 391
Ще бъда благодарна ако някой ми каже нещо за детския център "Експлораториум" в Драгалевци, София.

# 392
Привет! Някой разполага ли с актуална информация за размера на таксата (предучилищна и първи клас) в АзБуки в София? Даденият ориентир на заглавната страница (линкът за Капитал) има някои пропуснати елементи (например какво точно включва дадена такса).

Търся информация за основна такса и евенатуално (ако има надценка) за храна, транспорт...

Благодаря!

# 393
  • София
Мисля, че написаната на 1 страница такса е актуална за тази учебна година. Включва храна. Транспортът се плаща отделно

# 394
Здравейте,
Четейки от години форума, съм останала с впечатлението, че в Питагор и Света София подготовката по математика е една от най-добрите за началните училища. Отделно, за последните години СС и ПЧМГ винаги са в топ 3 след 7ми клас на външно оценяване след СМГ.
Обаче, как си обяснявате изключително слабите им резултати след 4ти клас? От сайта на алек димитров е видно, че 2015/2016 от Питагор в СМГ са кандидатствали 27 деца и нито едно не е прието! Отделно, класациите за по-горните класове за математическите състезания не са по-различни - от ПЧМГ присъстват само единични бройки.

# 395
  • София
И къде ги видяхте тези "изключително ниски резултати" след 4-ти клас на СС и Питагор? Anguished Според данните от МОН, резултатите им са по-скоро изключително високи. По-правилният въпрос е: как си обясняваме, че училища, които на НВО 4-ти клас са с резултат 20 от 20, респективно 100 от 100 по всички предмети /което означава, че всичките им възпитаници, до един са изкарали максимания брой точки по всички предмети Thinking/, се сриват значително на НВО за 7-ми клас?

# 396
  • София
Чакай малко, влизането в СМГ не е като добрата подготовка по математика. Има си книжки и състезания за СМГ, хващаш се и работиш или записваш на курсове. Защо му е на Питагор да подготвя деца за най-големия си конкурент? Бъркаш добрата общообразователна подготовка с подготовката за изпити.

# 397
Здравейте,
Четейки от години форума, съм останала с впечатлението, че в Питагор и Света София подготовката по математика е една от най-добрите за началните училища. Отделно, за последните години СС и ПЧМГ винаги са в топ 3 след 7ми клас на външно оценяване след СМГ.
Обаче, как си обяснявате изключително слабите им резултати след 4ти клас? От сайта на алек димитров е видно, че 2015/2016 от Питагор в СМГ са кандидатствали 27 деца и нито едно не е прието! Отделно, класациите за по-горните класове за математическите състезания не са по-различни - от ПЧМГ присъстват само единични бройки.
И аз мисля,че бъркаш две разлини неща. Добра общообразователна подготовка и СМГ. СМГ не е цел на голяма част от децата в Питагор както и ма техните родители. Частното училище има много други страни освен математиката. И преди съм давала пример. На приятелка детето. Не с някакви страхотни резултати по математика но с прилични, ходи на курс в СМГ 2-3-4 клас. Тоест тези три класа бяха основоно подчинени на математиката. След което в 4 клас го спряха от училище за месец. И детето решаваше само състезания ОМТ. Влезна 10 в списъка на СМГ. Моето детет е 2 клас. Няма и един ден на курс. В училище решават по СИП и ЗИП логически задачи, учат ги да мислят. На фона на събиране и изваждане до 100 по математика, той решава кръгове на Ойлер и задачи с неизвестно. Може би в 4 клас бих го пуснала на изпита в СМГ. Но на този етап и през ум не ми минава да учи там. Между другото детето ми учи по много други неща,  не по- малко от математиката.

# 398
  • София
По-правилният въпрос е: как си обясняваме, че училища, които на НВО 4-ти клас са с резултат 20 от 20, респективно 100 от 100 по всички предмети /което означава, че всичките им възпитаници, до един са изкарали максимания брой точки по всички предмети Thinking/, се сриват значително на НВО за 7-ми клас?

Въобще не съм съгласна с писаното по-нагоре за СС и Питагор от Смешно. Но толкова не съм съгласна и с горното.
Скрит текст:
Никога не е имало училища с 20 от 20 на всичките 4 външни оценявания след 4 клас (тоест с максимален резултат на всички ученици по всичко).  Няма нужда от подобни преувеличения.Ако  имаше такива, те щяха да оглавяват класацията, а не го правят... Дори и частните, определяни като най-добри, не са с такъв резултат. И както потребителката Смешно смесва нещата, така ги смесвате и Вие. Справянето  на НВО в 4 клас не е и не може да бъде  обвързано с непременно добро такова и след 7-ми, понеже зеещата дупка в ДУ е баш в периода 5-7 клас (не преди това), с малки изключения в лицето на няколко училища. Именно по тази причина е и интересът към СМГ, далеч не всички драпащи за там са математици. Подготовката  в периода 1-4 клас на децата в една паралелка в едно ДУ  като тежест се пада на един-двама учители,  общо взето на началния учител и на този по език. Ако те са си на мястото ( а има все още страхотни начални учители), съвсем разбираемо е възпитаниците им като цяло да се справят добре след 4 клас. Разбира се, не толкова добре като във водещите ЧУ, понеже  класовете са  много по-големи, има деца със СОП, няма подбор на входа, някои родители слабо се интересуват какво се случва с отрочето им и въпреки напъните на учителя, резултатите на такива деца остават посредствени и свалят нивото на  общото представяне.. И все пак има места, на които се работи съвсем съвестно и добре с децата. Идва обаче 5 клас на същите тези места  и нещата се променят осезаемо, понеже  учителите стават много и е въпрос на  голям късмет при кого ще се паднеш, едни наистина стават, други са пълни недоразумения. Това обяснява примерно как един випуск в едно училище една година на НВО по мат след 7 клас се справя много добре, а следваща е  доста надолу в класацията. А условията  наглед  са равни - едно училище, еднакъв  по големина клас, един  избран учебник, равно количество ученици, ходещи на курсове/уроци... Само един компонент, най-важният, не е равен - от 5 до 7 клас единият випуск е бил при учител, дал на децата стабилна основа, вторият - при друг преподавател, който повечко се е почесвал вместо да си свърши работата. И после и двата да са ходели на уроци, неминуемо първият е надграждал над стабилната основа, другият тепърва е запълвал пропуски. Няма как да се очаква да се справят и еднакво...

Последна редакция: нд, 31 дек 2017, 08:15 от пенсионирана русалка

# 399
И къде ги видяхте тези "изключително ниски резултати" след 4-ти клас на СС и Питагор? Anguished Според данните от МОН, резултатите им са по-скоро изключително високи.
Написала съм източникът - сайтът на Алек Димитров. Не знаех дали е прието да се добавят линкове, а и всеки може да си го намери с търсачка: http://alekdimitrov.com/klasacii/2015-2016/def4.asp?order=&c … imax=&olimin=
Ако си извадите всичките 21страници в таблица ще видите, че са от кандидатствали 27 ученици от Питагор приети са нула (0).
Данните за оценяването след 4 клас на МОН мога да коментирам единствено с псевдонима ми от форума Laughing

# 400
  • София
Какво общо има кандидатстването с обичайната подготовка? Ако искаш детето ти да влезе в СМГ, се хващаш и започвате по букварите, записваш го на курс или уроци, ходите по състезания както са определили и така. Нима очакваш Питагор да подготвя децата си за кандидатстване? Кандидатстването си е кандидатстване, то няма нищо общо с обичайния материал, дори с ходенето на състезания. С много грешна идея си за нещата, но явно не искаш да го разбереш.

Всъщност ти какво искаш?

# 401
Цитат
Нима очакваш Питагор да подготвя децата си за кандидатстване? 
Още повече пък за кандидатстване в СМГ, при положение че продължението на Питагор е ПЧМГ Grinning
От СС пък много малко родители имат желание да местят децата си след 4ти клас в СМГ. Сигурно са единици на фона випуск от 80 деца.
СМГ след 4ти клас за мен лично е алтернатива, ако настоящото училище не дава добра подготовка в 5-7клас или ако детето е изключителен математик, но такива са пак единици. Не виждам защо да си причиняваме целия стрес в другите случаи.

# 402
Чакай малко, влизането в СМГ не е като добрата подготовка по математика. Има си книжки и състезания за СМГ, хващаш се и работиш или записваш на курсове. Защо му е на Питагор да подготвя деца за най-големия си конкурент? Бъркаш добрата общообразователна подготовка с подготовката за изпити.
Нищо не бъркам. Ясно ми е че това не им е целта и че изпитът си е профилиран, но все пак не мисля че е нормално от 27 кандидатствали да скъсат всичките. И според мен ти бъркаш "добрата общообразователна подготовка" с тази в Питагор. Питагор се води специализирано математическо училище.

Кандидатстването си е кандидатстване, то няма нищо общо с обичайния материал, дори с ходенето на състезания.
Така, нека да видим резултатите на ПЧМГ от "ходенето" по състезания, пак от същия сайт, по класове за 2016/2017:
5 клас - нито едно дете в първите 20
6 клас - едно дете в първите 20
7 клас - едно дете в първите 20
8 клас - едно дете в първите 20
9 клас - две деца в първите 20
10 клас - едно дете в първите 20
11/12 клас - нула деца (може и да нямат ученици тогава)

# 403
  • София
Ти можеш да си мислиш каквото си искаш, но никъде и никой в Питагор не е написал, нито е казал, че част от обучението е подготовката за СМГ. Вече започвам да се чудя на колко години си, щом така упорито си мисли, че нещата трябва да са така, както си ги мислиш. Не че съм фен на Питагор и ПЧМГ, ама твоето вече е търсене проблеми. Когато един родител записва детето си там не е задължително да иска високи математически постижения. Повечето си записват децата там, защото смятат, че средата е по-отбрана и учителите са по-мотивирани, или защото е в центъра или по всякакви други причини. И може хич да не им дреме за състезанията. А тази  таблица, дето си я изкарала, да беше погледнала представянето и на другите училища - частни и държавни. Особено след седми клас рЕзко спада интересът към олимпиадите и състезанията, защото младежите вече имат други интереси. В крайна сметка никой не те кара да си записваш детето там насила, но явно други хора положението ги удовлетворява, въпреки състезанията.

# 404
И аз мисля,че бъркаш две разлини неща. Добра общообразователна подготовка и СМГ. СМГ не е цел на голяма част от децата в Питагор както и ма техните родители. Частното училище има много други страни освен математиката. И преди съм давала пример. На приятелка детето. Не с някакви страхотни резултати по математика но с прилични, ходи на курс в СМГ 2-3-4 клас. Тоест тези три класа бяха основоно подчинени на математиката. След което в 4 клас го спряха от училище за месец. И детето решаваше само състезания ОМТ. Влезна 10 в списъка на СМГ.
Добре, но нали Питагор/ПЧМГ също е специализирано математическо училище. Това за кандидатсването в СМГ беше само пример. Вероятно е специфичен изпита. Но в предния пост си поиграх да обобщя и резултатите от състезания. Не би ли трябвали поне там да има някаква успеваемост? Иначе според таблиците на МОН след 7 клас ,които не са като тези след 4ти, СМГ също имат добра общообразователна подготовка, да не кажа най-добра. Реално в 7ми клас те имат най-добри резултати от външно оценяване не само по математика, но и по български.

Общи условия

Активация на акаунт