Частни училища - информативна тема 18

• 120 406
  • 743
  •   1
Отговори
# 585
... Това някакъв проблем ли е за теб? Simple Smile Мога откровено да призная, че от медицина и техника не разбирам. Затова и по тези теми нямам мнения. Това ок ли е за теб? Не, че коментарът ти, а и моят са по темата. А и очевидно не си видяла, че отговарям на конкретно зададен към мен въпрос. Но всичко изброено от теб е факт, че разбирам. Дали поради личен или професионален опит, но разбирам. Така, че ще ти се наложи да преглътнеш този факт и да продължиш нататък.
О, никакъв проблем не е, защото /да те цитирам от времето, когато неуморно плюеше по Св. София/ "изобщо не си ми важна". Исках да обърна внимание на потребителите на форума върху широкоспектърните ти "познания", та да имат едно наум, когато четат постовете ти.  

Последна редакция: чт, 25 яну 2018, 10:03 от B.L.A.Z.E

# 586
Скрит текст:
В живота имам принцип да не говоря неща, в които не съм се убедила, че са верни по един или друг начин. Отделно, че нещото, което ме газира изключително много е тематиката за несправедливости и злоупотреба с интереса на деца. В тази тема примери много за отвратителни злоупотреби, които се изкарват като положителни за дадени училища. Както и конкретния случай за Свети Георги.

А стила ми на изразяване в интернет пространството, където между другото писмената реч е лишена от възможността да бъде допълнена от езика на тялото, едва ли бих го променила заради недоволството на някой анонимен от форум. Както неведнъж съм казвала - нито в интернет, нито в истинския живот плащам данък обществено мнение.

Редно е последните няколко мнения, включително и моите да бъдат изтрити като спам извън темата.

Блейз, знаем, че си пристрастна по темата СС. И знаем, че обективността по същата тема ти е далечна. Аз също обръщам внимание на това, когато други четат постовете ти. Включително и последното заяждане. Да си имат едно наум.

Последна редакция: чт, 25 яну 2018, 11:55 от Анонимен

# 587
Интересът към ПЧМГ се увеличава. Показателен е избора на някои настоящи петокласници, приети и в СМГ.
А относно атмосферата в дадено училище предпочитам да чуя и обмисля мнение на родител с впечатления от там в последните 5 години.
Компетентността по всички училищни въпроси, независимо дали ДУ или ЧУ, агресивност, арогантност и прочие  са предпоставка за олекване на потребителя, и очаквано мненията му не се взимат на сериозно.

# 588
Това което някои поребители не схванаха от предишният ми пост е: Освен постижения в едно училище има и един друг фактор наречен деца. И ако едно дете не се адаптир към класа. И в рамките на 3 години остане аутсайдер. Каквито и усилия да са положени за това. Колкото и добро да е като ученик, мисля че задължение на родителите му е да го преместят.
Което пък няма нищо общо с училището като цяло. С училището има общо това, че колкото държи на българският толкова се държи и на физическото. И ако по български имаш 6, то училището не е длъжно да пише и автоматично 6 по физическо.

Та когато дочуете нещо за някое училище, най-добре е винаги да го подлагате на съмнение!

# 589
  • София
Изпитите, особено за предучилищна и първи клас, не са ддобър начин, защото разликата между децата на тази възраст, включително при едно и също дете само за няколко месеца, са огромни. Обаче някои училища решават, че могат да си позволят да си подбират децата, а съвсем логично искат да работят с наготово приети зрели, знаещи и можещи деца, защото с тях е разкош да се работи - не мрънкат (защото са емоционално зрели), държат вниманието, имат добра памет и изобщо целия комплект на нещо, което мога да нарека "родени отличници". Обаче пак подготовката си е подготовка, защото като за всяко състезание, човек трябва да е трениран за някои типове задачи, защото така има шансове за по-доббро представяне на събеседване, интервю, изпит или каквото там го нарекат, включително ден на отворените врати, обаче си е жив изпит, да извиняват психолозите ии педагозите.  Затова помпането е неизбежно, каквото и да си говорим, каквито и романтични представи да си подмятаме как детето нямало да се чувства добре в класа и да изостаане и прочие. А всъщност едно тренирано дете за подобни изпити вече със самата подготовка е развило когнитивните функции, защото всяко обучение е от полза, независимо от какво ниво е тръгнало. Дори "родените отличници" се подготвят, заради това конкуренцията е толкова люта. Нито децата са виновни, нито родителите, защото това е като при седмокласниците - дефицитът на места в училищата в София поражда всичко това, което наблюдаваме. Всяко училища иска да работи с готови отличници, защото така си гарантира фантастични постижения, които после да лепне на сайта си. А всъщност се възползват от всичко, с което децата отиват в училището. Ужким се реве, че трябвало децата да се подготвят, обаче всеки родител иска детето му да е сред умни и т.н. деца, да има дисциплина и т.н. Обаче, я кажете, колко ЧУ приемат вече деца с проблеми? Защо не ги искат? Защото децата с проблеми свалят успеваемостта, създават дисциплинаарни проблеми и прочие. Дори съвсем обикновени деца вече не искат, защото самите те помежду си искат да са по-по-най,  и затова дори да могат, не искат да разкриват много паралелки, защото после родителите се оплакват, че "приемали всеки". Затова човек трябва да си направи сметката каквоо всъщност иска и в момента, в който влезе в играта да е наясно, че няма място за мрънкане и оправдания. Дори при много добра подготовка и качества на детето, пак няма гаранция за прием, защото никой от "комисията" не дава никакви конкретни данни за детето - нито какви неща е направило, нито какви не е. В този смисъл субективният фактор на изпитващия може да се окаже фатален. Критериите не са само обективни, защото никой никъде не ги казва, а се научават от ухо на ухо. Обаче официално не е нужна никаква подготовка.

# 590
Това което някои поребители не схванаха от предишният ми пост е: Освен постижения в едно училище има и един друг фактор наречен деца. И ако едно дете не се адаптир към класа. И в рамките на 3 години остане аутсайдер. Каквито и усилия да са положени за това. Колкото и добро да е като ученик, мисля че задължение на родителите му е да го преместят.
Което пък няма нищо общо с училището като цяло. С училището има общо това, че колкото държи на българският толкова се държи и на физическото. И ако по български имаш 6, то училището не е длъжно да пише и автоматично 6 по физическо.

Твърдиш, че децата напуснали миналата година след 3 клас Питагор всичките са аутсайдери? Някакви факти и доказателства? Защото аз познавам едното дете и е много, много далеч от аутсайдер.  Wink А и детето на съфорумката не ми прави впечатление на такъв от косвени впечатления.

Това го нямаше в предишния ти пост, за да го схващам. Колкото и неадресирано и неперсонифицирано да продължаваш да пишеш.

Андариел много точно, но само за училищата с най-много наплив. Другите все още приемат и деца с "проблеми", но да кажем "финансово привлекателни". Друг е въпроса доколко е адекватно поведението им в неизменно настъпващите конфликтни ситуации. Моят опит е с наличие на тотална липса на диалог между родителите(на другите деца) и училището в случай на местене на набен за побойник от съседен клас. Научихме по клюкарския начин и от децата си един ден след училище. А можеше да бъде така комуникирано с родителите, че да говорим и с нашите деца и въпросното дете да бъде подпомогнато и от нас за аклиматизация в новия колектив.

И още една забележка. Факт е, че същите тези училища подбират децата на относително еднакво ниво, макар да има и отклонение и те сериозно да си личат.  Wink Отклоненията са малко бройки на випуск.  Wink Но също така е факт, че организацията на работа в тях е желязна и много систематизирана. И резултати се постигат не само заради това, че децата влизат "готови". А и заради постоянството, систематизираната работа и най-важното за мен наличието на визия и концепция какво искат да постигнат с всеки един випуск. И не на последно място сериозен подбор на учители.

Последна редакция: чт, 25 яну 2018, 15:17 от Анонимен

# 591
И от кого така наредените тренирани послушковци ще научат как да се справят с шарения свят, в който докато мъдрите се намъдруват, лудите се налудуват?
Или от университета-направо в кюбикъла?

# 592
  • София
Ми, те, тези послушковци са точно като твоето, какво се възмущаваш, като и твоето е в подобна обстнановка в АК? Там съвсем ги правят послушковци, защото работата е "шаг влево, шаг вправо - и стреляют". Или не знаеш какъв договор си подписвал и какви са задълженията на детето ти по правилник и как за най-малкото нещо ще изхвърчи?

# 593
  • София
Де да беше така...

# 594

...но слава богу не е Simple Smile
Андариел обаче знае повече от нас с тебе. Както винаги Grinning

# 595
  • София
За вас може да е ок и да казвате, че не е така, но за мен нещата са на същия фасон. В сравнение с АК СМГ и НЕГ изглеждат направо разпасана работа, нищо че доста от учещите в АК са невлезли в СМГ и НЕГ.

# 596
  • София
Не познавам лично разпасани деца, та не знам как да коментирам.

# 597
  • София
Е, децата не са разпасани, но като изисквания за минимален успех и всичко това като дисциплинарни очаквания, което е в АК, го няма. Затова писах, че изглежда разпасанаа работа. И без този натиск си учат и се държат прилично.

# 598
  • София
Добре, а Свети Георги как е в академично отношение - учене, дисциплина, отношение между децата, преподаватели? Не говорим за парите.

# 599
За вас може да е ок и да казвате, че не е така, но за мен нещата са на същия фасон. В сравнение с АК СМГ и НЕГ изглеждат направо разпасана работа, нищо че доста от учещите в АК са невлезли в СМГ и НЕГ.
Андариел няма нужда oт мненията на хората с личен опит по въпроса, тя ЗНАЕ!
Grinning

Общи условия

Активация на акаунт