Частни училища - информативна тема 18

• 120 415
  • 743
  •   1
Отговори
# 615
Всъщност темата тръгна от там, че имаше предложения търсените ЧУ да увеличават обема си за да отговорят на платежоспособното търсене. И аз контрирах, че прекаленото разрастване неминуемо ще доведе до влошаване на качеството на услугата. И казах, че съм чувала родители на по-големи деца да изразяват мнение и за най-търсените училища, че нещата в 7 клас са различни към по-зле в сравнение с 1 клас. Това не значи непременно, че училището е влошило до толкова услугата, че да изпадне назад в своебразната класация, но значи, че има една критична точка на обема след която нещата лека полека се изпускат от контрол, колкото и да е добра системата и колкото и да е на място мениджъра.

Според мен всяко ЧУ трябва разумно да направи преценка колко паралелки на випуск може да управлява ефективно, така че всичко за което говорим да не спада. Защото на пазара се наблюдават ярки примери за ламтеж за разрастване и нови договори, което по мое скромно мнение от личен опит изобщо не помага да се подобри качеството на училището. Напротив.

Луси, аз нямам добри спомени от класа ми в училище - 43 човека. Системата беше различна по наше време, но големината на класа по никакъв начин не помогна, напротив. И бяхме подбрани всички на едно ниво. За учителя съм съгласна. Много е важно кой стои пред дъската. Само в рамките на 3 учебни години сменихме 3 - ма начални учителя и мога роман да напиша по темата.

А Питагор не е чак толкова ново училище все пак. Работи вече 7 години(което е 1/3 от срока в който реално съществува този пазар), а и с оглед факта, че същия този персонал има опит в гимназията.... Която не е точно гимназия, а някакъв микс от начално училище и гимназия. Защото започва от 4 клас.  Wink Та всъщност това, че е много ново не е вярно и не е оправдание.

Последна редакция: пт, 26 яну 2018, 17:29 от Анонимен

# 616
  • в страната на чудесата
Напр. според мен предимствата на малките класове са повече от недостатъците в НАЧАЛНОТО училище. Може да се обръща повече внимание на отделното дете.

Може, но дали ще се обръща повече внимание зависи от учителя. Аз го казвам от опит. Детето ми е било в клас с 18 деца и едно страхотно същество намираше пътя към повечето деца, както и в клас с 12 деца, в който обстановката беше нетърпима.
В момента класът също е малък, децата са фантастични като цяло, а учителите им са  хора, който помниш с добро цял живот. Голям късмет. Аз съм сигурна, че тези учители спокойно биха се оправили с клас от 20 деца. Може би тези/такива 20 деца. Незнам

# 617
Около 16-18 деца в клас, какъвто е масовият случай вече (изключая някои училища без база или непривлекателни такива) не са нито малки, нито големи класове. Смятам, че това е здравословната бройка. Нито класа е прекалено бутиков, нито прекалено голям.

Но е факт. Един качествен педагог ще успее да се справи и с 30 деца като дисциплина. Единствено имам леки съмнение, че при такъв клас вече индивидуалното внимание ще е толкова концентрирано, както е желателно да бъде все пак в ЧУ. Под индивидуално внимание имам предвид всяко дете да бъде проконтролирано от учителя по един или друг начин за нивото на успеваемост поне един път в седмицата. И да има обратна връзка към родителя по тези въпроси. Това много ми липсваше в ПБ и сега съм изключително доволна от новото училище.

Горния абзац държа да подчертая, че касае основни училища и то предимно в долните класове. В горните класове децата вече са доста по-осъзнати и като дисциплина, спазване на правилата и учене. Разбира се ако имат възпитанието и навиците, които се създават в долните класове.

# 618
  • Sofiq
Причините да си тръгнат три деца от Питагор може да са различни за всяко от тях ... Simple Smile
Ние си тръгнахме заедно и дори подадохме молбите си по едно и също време, понеже напускахме по една и съща причина, а децата ни дори не бяха в един клас в Питагор. Не бяхме съгласни с много неща в училището, няма да влизам в детайли. Заедно преместихме децата си в друго училище и пиша това само заради преден пост, че напускали "аутсайдери". Децата са нормални.Едното дете дори тази година в новото си училище повиши чувствително представянията си в училище и по състезания и е естествено родителите му да харесват повече новото училище. В крайна сметка всеки иска да вижда прогрес в детето си.
Иначе, всяка година от тези, в които детето ми учи там, се отписват по 4-5 деца от випуска му и не е само защото "не се вписват", макар че и такива има.
За мен Питагор не е лошо училище. Просто не виждам разликата му с добрите държавни такива. Липсата на индивидуален подход,  на креативност при обучението, на концепция за състезателна подготовка до 4 клас-ето тези неща не ми харесаха лично на мен.
Мъжът ми пък не харесва факта, че не отделят време на възпитанието, няма часове на тема защо да сме добри хора и други.
Всеки гледа различни неща и сам решава коя образователна услуга му допада и иска да плати. Да се говори, че напускат аутсайдери е смешно. Едно добро училище с човечни хора в него никога няма да допусне някое дете да се чувства аутсайдер. Учителите биха търсили начин да го приобщят и да решат проблема, ако има такъв.

# 619
Да не говорим, че ако това се разпространява като обяснение за напускане сред родителите на оставащите деца е леко как да се изразя...хайде ще го запазя за себе си, че е нецензурно.

Извън конкретиката на случая аз мисля, че ако едно училище е направило подбор на входа както за знания, така и за емоционална зрялост и поведение (какъвто е случая с Питагор), няма абсолютно никакво право да се извинява нагоре в класовете с неуспехи на дадено дете или с дисциплината му. Вярно е децата се променят, на поведението и успеваемостта им влияе и моментната обстановка в къщи, която също може да бъде динамична. Но в крайна сметка децата прекарват повече време в училище, отколкото в къщи (без това да извинява евентуално и да лишава родителите от отговорност) и училището също е отговорно както за нивото на знания, така и за дисциплината. Та ако някой е влязъл в ролята на аутсайдер, то това е вина на училището. То не е направило достатъчно това дете да бъде приобщено към колектива. Нали все пак всяко ЧУ има и психолози.

# 620
едно училище е направило подбор на входа както за знания, така и за емоционална зрялост и поведение (какъвто е случая с Питагор)
каква е емоционалната зрялост на дете, което вместо да си играе на площадката и да жули коленете е зазубряло кротаци и подобни задачи? И какъв подбор може да се направи за 2 часа,  освен дали е послушно и готово да седи и попива знания, вместо да е палаво и любопитно и само да открива света с помощта на учителя.

# 621
едно училище е направило подбор на входа както за знания, така и за емоционална зрялост и поведение (какъвто е случая с Питагор)
каква е емоционалната зрялост на дете, което вместо да си играе на площадката и да жули коленете е зазубряло кротаци и подобни задачи? И какъв подбор може да се направи за 2 часа,  освен дали е послушно и готово да седи и попива знания, вместо да е палаво и любопитно и само да открива света с помощта на учителя.
Така де.... За това става въпрос. А и за два часа честно казано и това не може да се разбере. Защото послушното, седящо кротичко на чина си дете не означава, че е по-умно, по-възприемчиво от едно дете, което е палаво, пъргаво, но любознателно и умно. Затова за мен подобен тип изпити са извращение още по замисъл. А в нашата мила родина и начина на провеждане и резултатите са още по-извратени. Интересното е, че съм чела ужасяващи неща за това как се организира и провежда приема в "добра и елитна" детска градина в САЩ - потресаващо.
Но родителите сме различни и съответно гледните точки са различни.

# 622
  • София - Рим и обратно
А и щом самите родители отвръщат радушно и с готовност подлагат децата си на това извращение, защо частните бизнес предприемачи да не се облагодетелстват и ползват. Ако няма кой да им стъпи на прага и да им обърше праха от идиотските изпитни материали за 5-6-7 годишни, тази порочна практика просто ще си отиде.
Сега ще пита някой - а как да се отсеят? Ами да отсяват родителите, все по-адекватно ще се получи.

# 623
каква е емоционалната зрялост на дете, което вместо да си играе на площадката и да жули коленете е зазубряло кротаци и подобни задачи? И какъв подбор може да се направи за 2 часа,  освен дали е послушно и готово да седи и попива знания, вместо да е палаво и любопитно и само да открива света с помощта на учителя.

Е именно де. Ама щом го правят пък редно е да си поемат отговорностите. Направили са си подбора на входа, нали? Калъпирали са ги така да се каже. После да ми обясняват, че същите тези калъпирани не се вписват и са аутсайдери е леко цинично. И показва, че там някъде във времето те не са се справили в оформяне на добър колектив от този сбор от калъпирани. Ама явно се разпространява версията и никой не се усеща, че тя май не е в тяхна полза.

# 624
Интересното е, че съм чела ужасяващи неща за това как се организира и провежда приема в "добра и елитна" детска градина в САЩ - потресаващо.
как се организира приема?

# 625
Кафе с мед, не мисля че са виновни родителите или частните училища. Последните просто гледат най-бързия начин да спечелят пари. Подбират деца с които лесно се работи, представят се добре на оценявания и реално им правят реклама. Все пак те работят за печалба. И понеже частните училища са малко за град като София, родителите са принудени да участват в целия този цирк. Отделно го има и стадния принцип - Х  е добро у-ще, защото има много кандидати. И така се влиза в цикъл и всяка година ще става по-зле. И понеже на държавно ниво властва корупция и некадърност, хем западат държавните училища, хем правят спънки на частните училища с безумни изисквания. Това е.

# 626
  • Sofia
Х  е добро у-ще, защото има много кандидати.
Не знам кой разсъждава така. Направо е смешно да се предположи такъв критерий за избор на училище.

# 627
  • София
О, има го, има го! Свидетел съм на семейства с такъв избор!

# 628
Интересното е, че съм чела ужасяващи неща за това как се организира и провежда приема в "добра и елитна" детска градина в САЩ - потресаващо.
как се организира приема?

http://www.danybon.com/chastno-obrazovanie/bogati-deca-new-york/
http://www.danybon.com/chastno-obrazovanie/ipad-test-new-york/
http://www.danybon.com/obrazovanie/universitet/2-miliona-razhodi … ato-dete-amerika/

Приятно четене от мен Wink
Аз лично не искам да го причинявам всичко това на детето си.

# 629
  • София
Не е точно по темата, но да ви кажа ако не сте разбрали - следващата седмица е обявена грипна ваканция в София

Общи условия

Активация на акаунт