Частни училища - информативна тема 18

• 120 382
  • 743
  •   1
Отговори
# 630
Не е точно по темата, но да ви кажа ако не сте разбрали - следващата седмица е обявена грипна ваканция в София
Както разбрах са препоръчали да има грипна ваканция. Но поне според мен не означава, че е задължително... Та ще видим

# 631
  • София
Не е точно по темата, но да ви кажа ако не сте разбрали - следващата седмица е обявена грипна ваканция в София
Както разбрах са препоръчали да има грипна ваканция. Но поне според мен не означава, че е задължително... Та ще видим
https://www.dnes.bg/obrazovanie/2018/01/26/gripna-epidemiia-i-v- … za-sedmica.366233

# 632
  • София
https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/26/3119070_i_sofiia_e_v_ … ef=home_mainStory

Столичната здравна инспекция е предписала на Регионалното управление по образованието София-град да се преустановят учебните занятия от 29 януари, понеделник, до края на учебната седмица - 2 февруари, но решението за това трябва да бъде потвърдено от Министерството на образованието и науката.

# 633
Да, още се чака заповед на РУО.

МОН са излезли с информация, та явно е в сила. https://www.mon.bg/?go=news&p=detail&newsId=2900

Последна редакция: пт, 26 яну 2018, 12:59 от Анонимен

# 634
  • София
Света София няма да учат другата седмица.

# 635
  • в страната на чудесата
На сайта на Инспектората е писмото. Нашето училище изпрати информация, ще се върнат на училище на 7.2
В ТЕ миналата година детето ми беше няколко дни, през които учителите установиха какво знае, а децата дали се вписва в тяхната среда. Получих много изчерпателен и обективен разговор с плюсовете и минусите, и покана за договор. Това беше най-интелигентното кандидатстване досега.
Дано запазят ресурс за подобен подбор. Бяхме с още едно дете, което насочиха към друг тип училище. Вероятно не е практично за голям прием, но дава възможност да се намали тормоза от единствен изпит и субективизма при него.

# 636
  • София
насила никого не карат да кандидатства в никое училище с изпит. Затова всеки си избира дали детето да учи и да се подготвя или само да търчи из градинката и да си бели коленете. Но, да, търсят се готови, зрели деца, И да, напълно съм съгласна, че за два часа трудно може да се прецени какво е детето. Всъщност това, което най-много се гледа именно е дали детето е готово да изслуша инструкцията до края, вместо да бърза със задачата и дали е готово да се "мъчи" до края или на втората минути е готово да се откаже или решава, че трябва да се разхожда из стаята. Това дори е по-важно, отколкото дали детето е стигнало до правилния отговор или е изпълнило точно, защото едно дете със спокойствието и готовността да се бори със задачата дори да сбърка точно сега, ще е готово да се бори с други задачи, вместо да реве и да се тръшка или да се отказва.

# 637
  • София
Ами не, не е така. Децата на изпита по математика решават задачите за време. Така че трябва да бързат. Такива са изискванията в Питагор. Така че освен зрели, трябва да решават бързо задачите. На 6 г.

# 638
  • София
За Питагор е така, но в други не е така, а е "интервю". Всяко училище си решава как да протекат нещата, но като цяло едно зряло и добре подготвено дете, което не се помайва, а слуша внимателно инструкцията и работи, е с по-големи шансове. Не са само задачите, нали в стаята има възрастен, поне един, който наблюдава децата. В общи линии не е толкова трудно да се прецени, ако човек има поне малко опит. Дори много прости задачи могат да дадат доста информация за самото дете.

# 639
  • София
Аз съм съгласна и за наблюдението над децата. Подборът го разбирам като концепция, но някои практики от приема в частните училища минават границата на приемливото за деца на тази възраст. А и претенциите на някои училища при подбора не са покрити с качествено обучение и резултати след това - в 4, 7 и 12 клас. Да не говорим за обучение в т.нар. Soft Skills, които вече са ключови в целия цивилизован свят, а пък и не само в него.

# 640
Някои има ли впечатления или информация за ЧУ Орфей в Горна Баня?

# 641
  • София
Да, напълно съгласна съм, че минават границата. Но за съжаление започват толкова да си вярват, а ако аз сега трябваше да изпращам дете в първи клас, щеше да ми е неприятно не заради самата подготовка, а заради това, че една ли не детето и аз трябва да угодим на фантасмагоричните очаквания на ръковосдството на училището. Баси, все едно ще влизат в МИТ! То в МИТ е по-лесно да се влезе. Най-неприятното е, че обяснения за резултатите не дават, а ако дадат, са дрън-дрън. Обаче и родителите рядко се бунтуват, защото се чувстват разстроени и разочаровани, дори виновни. Всеки от нас приема "неуспеха" на детето си като свой личен неуспех, макар обикновено да няма нищо такова.

# 642
  • София
Някои има ли впечатления или информация за ЧУ Орфей в Горна Баня?

За първи път го чувам

# 643
  • София
Абсолютно съгласна съм, Andariel!

# 644
Да, напълно съгласна съм, че минават границата. Но за съжаление започват толкова да си вярват, а ако аз сега трябваше да изпращам дете в първи клас, щеше да ми е неприятно не заради самата подготовка, а заради това, че една ли не детето и аз трябва да угодим на фантасмагоричните очаквания на ръковосдството на училището. Баси, все едно ще влизат в МИТ! То в МИТ е по-лесно да се влезе. Най-неприятното е, че обяснения за резултатите не дават, а ако дадат, са дрън-дрън. Обаче и родителите рядко се бунтуват, защото се чувстват разстроени и разочаровани, дори виновни. Всеки от нас приема "неуспеха" на детето си като свой личен неуспех, макар обикновено да няма нищо такова.

А и тук в тази тема на тези дето са се опитали поне малко да се разбунтуват, услужливи съфорумки им обясняват, че "гроздето е кисело" и детето не ставало. True story  Joy

Общи условия

Активация на акаунт